Tällä sivulla esittelemme eteerisiä öljyjä, jotka liittyvät oleellisesti aromaterapiaan. Aromaterapia ja öljyjen terapeuttinen käyttö on erittäin laaja alue. Näillä sivuilla on vain pintaraapaisu ja keskitymme lähinnä esittelemään öljyjä ja kertomaan mistä öljyt ovat peräisin. Kaikki eteeriset öljymme ovat laadukkaita englantilaisia Julia Lawless Aqua oleum -öljyjä.

Aromaterapia ja eteeriset öljyt

Aromaterapiassa käytetään puhtaita eteerisiä öljyjä, jotka valmistetaan tislausmenetelmällä kasveista. Ammattimaiset aromaterapeutit käyttävät eteerisiä öljyjä lähinnä hieronnan kautta mutta myös kotona voi sekoittaa öljyjä esimerkiksi perusvoiteeseen tai eteeristen öljyjen kanssa käytettävään sekoiteöljyyn. Sekoiteöljynä käy erinomaisesti myös oliiviöljy tai muu perusöljy. Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää myös raikastamaan huoneilmaa, kylpyveteen ja saunassa, jossa löylyveteen sekoitettuna ne antavat aivan uusia rentouttavia tunnelmia saunomiseen.

Nuotit

Nuotit kuvaavat eteerisen öljyn tuoksun syvyyttä ja liittyvät paljolti öljyjen sekoittamiseen keskenään. Niistä voi myös päätellä jollain tavoin kuinka kevyt tai raskas, ohut tai tukeva aromi eteerisessä öljyssä on.
Ylänuotit tulevat tuoksussa ensimmäisenä esiin ja ovat kevyitä ja raikkaita. Ylänuotteihin kuuluvat öljyt, kuten sitruuna, bergamotti ja limetti. Keskinuotit luovat tuoksusekoituksen sielun ja ovat yleensä tuoksusekoituksen pääosassa. Keskinuotteihin kuuluvat tyypillisesti kukkaistuoksut kuten laventeli, ruusu ja geranium. Alanuotteihin kuuluvat santelipuu, benzoin ja patsuli ja ovat kuin matalia bassoääniä sävellyksessä. Ne antavat tuoksuyhdistelmälle syvyyttä ja toimivat myös fiksatiivina muille öljyille. Alanuotin öljyt ovat yleensä tuoksultaan tukevia ja syviä.

Öljyjen sekoittaminen on kuin sointujen opettelua muusikolle. Täytyy löytyä tasapainoinen ääniyhdistelmä, joka soi harmonisesti eivätkä tuoksut riitele keskenään.


basilikaöljy

Basilikaöljy - Ocimum basilicum

Basilika on keskinuotin öljy ja se tislataan kasvin kukista ja lehdistä. Voimakas, makeahko ja hieman mausteinen tuoksu stimuloi hermostoa ja sen sanotaankin auttavan henkiseen väsymykseen. Basilikaöljyä voi sivellä myös hyönteisten pistoihin. Sitä käytetään myös apuna keskittymiseen.
Basilikaöljy on vahva öljy ja sitä tulee käyttää vain sekoiteöljyn kanssa!
Basilikaöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:keskinuotti
Ihon hoito:Hyönteisten pistot, karkottaa hyönteisiä, akne
Hengityselimistö:Keuhkoputkentulehdus, vilustuminen, yskä, korvakipu, poskiontelotulehdus
ruoansulatus:Ilmavaivat, pahoinvointi
Hermosto:Masennus, ahdistus, väsymys, unettomuus, migreeni, jännitys
Immuunijärjestelmä:Vilustuminen, kuume, flunssa, infektiotaudit
Lihakset, jänteet ja nivelet:Reumatismi, lihaskipu ja -jännitys, kihti

bergamottiöljy

Bergamottiöljy - Citrus Bergamia

Bergamotin aromi on tuttu Earl Grey -teestä. Bergamotti on raikas sitrusöljy ja se kuuluu ylänuotin öljyihin.
Citrus Bergamia on verrattain pieni sitruspuu, jonka hieman alikypsien hedelmien kuoresta bergamottiöljy valmistetaan. Öljyssä on raikas, makean hedelmäinen ja hieman mausteinen tuoksu, joka virkistää, tasapainottaa ja raikastaa mieltä. Bergamotti helpottaa stressiä ja masennusta. Aivan kuten Basilikaöljy, myös bergamotti auttaa hyönteisten pistoihin ja se myös karkottaa hyönteisiä.
Öljy sopii hyvin erilaisten iho-ongelmien erityisesti rasvaisen ja finnisen ihon hoitoon, sillä sillä on ihoa kuivattava vaikutus.
Bergamottiöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:ylänuotti
Ihon hoito:Akne, rasvainen iho, psoriasis, finnit, suonikohjut ja haavat, hyönteisten pistot, karkottaa hyönteisiä
ruoansulatus:Ruokahaluttomuus, ilmavaivat
Hermosto:Masennus, levottomuus, stressitilat
Immuunijärjestelmä:Vilustuminen, kuume, flunssa, infektiotaudit
Lihakset, jänteet ja nivelet:Reumatismi, lihaskipu ja -jännitys, kihti

eukalyptusöljy

Eukalyptusöljy (Atlas) - Eucalyptus globulus

Eukalyptusöljy tulisi kuulua jokaisen eteerisiä öljyjä suosivan öljyvalikoimaan, sillä siitä löytyy apu todella moneen vaivaan. Suurin osa avuista liittyvät enemmän tai vähemmän hengityselimiin. Jokainen Madeiralla aamutuimaan vaellukselle lähtenyt tietää, kuinka hyvältä tuoksuu eukalyptusmetsä aamukasteessa tai raikkaan sateen jälkeen. Eukalyptus on erinomainen öljy löylyveteen aivan kuten mänty, laakeripuu sillä kaikki edellämainitut öljyt tekevät hyvää hengityselimille.
Eukalyptusöljy valmistetaan tislaamalla puun pitkulaisista hieman sinertävistä lehdistä. Eucalyptus globulus voi kasvaa jopa 90 metriseksi jättiläiseksi. Se on ominaisuuksiltaan mieltä nostattava, energisoiva ja erityisen hyvä öljy kylmän aikaan ja vilustumisoireisiin. Sen tiedetään myös tukevan immuunijärjestelmää.
Eukalyptusöljyn virkistävä tuoksu tuo selkeyttä ja laajuutta viidennen eli kurkkuchakran alueelle. Intialaisen chakraopin mukaan eukalyptuksen tuoksu avaa meidät sisäiselle innoitukselle sekä antavat itseilmaisullemme luonnollisuutta ja luovuutta. Eukalyptusöljy on myrkyllinen nautittuna sisäisesti!!
Eukalyptusöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:ylä-keskinuotti
Henkisesti:raikastava, puhdistava, mieltä stimuloiva
Ihon hoito:palovammat, rakot, haavat, herpes, hyönteisten pistot, infektiot, haavaumat
Hengityselimistö:astma, poskiontelotulehdus, keuhkoputken tulehdus, köhä, yskä
Hermosto:Hermosäryt, pääkipu
Lihakset, jänteet ja nivelet:lihaskivut, huono verenkierto, nivelreuma, nyrjähdykset

Frankinsensi (olibanum)

Frankinsensi (Olibanum) - Boswellia Carteri

Frankinsensi saadaan Boswellia Carteri-puun pihkasta. Frankinsensi ja Mirha ovat tuttuja Matteuksen evankeliumista, jonka mukaan itämaan tietäjät toivat Jeesus-lapselle lahjoina kultaa, suitsukkeita (frankinsensiä) ja mirhaa. Lähi-idässä öljyä on käytetty uskonnollisissa seremonioissa tuhansia vuosia.
Frankinsensia ylistetään viehättävästä tuoksustaan, joka on rikkaan pihkamaisen puumainen mutta samalla makeahko. Rauhoittava tuoksu stimuloi mieltä ja auttaa stressiin sekä masennukseen. Santelipuun ja setrin ohella frankinsensi on erinomainen öljy meditaatioon ja erilaisiin henkisiin keskittymisharjoituksiin.
Pihkamaisen ja puumaisen tuoksunsa takia frankinsensia voi myös suositella löylyveteen. Frankinsensia käytetään paljon ihon hoitotuotteissa hoitamaan vanhenevaa ja kuivaa ihoa.
Öljy toimii fiksatiivina säilöntäaineena muille öljyille usean eteerisen öljyn sekoituksissa.
Kruunuchakra on intialaisen chakraopin mukaan korkeimman täydellisyyden olinpaikka ihmisessä ja se kuvaillaan joissakin perinteisissä kirjoituksissa leijumaan pään yläpuolelle. Olibanumpuun öljyn tuoksun sanotaan vaikuttavan kohottavasti henkeen ja sieluun. Chakraopin mukaan olibanumin uskoa syventävä tuoksu kohottaa sielun ylemmälle tasolle, jossa siitä voi tulla jumalaisen valon kanava. Siksipä ei ole sattumaa, että öljyä käytetään perinteisesti uskonnollisissa toimituksissa.
Frankinsensin (olibanum) aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:Pohjanuotti
Henkisesti:puhdistava, selkeyttävä, rauhoittava, stimuloiva, mieltä uudistava
Ihon hoito:Kuiva ja ikääntyvä iho, haavat, ruhjeet, rypyt
Hengityselimistö:Astma, keuhkoputken tulehdus, vilustuminen, köhä, flunssa
Hermosto:levottomuus, jännitys, stressi

Greippiöljy

Greippi - Citrus X Paradisi

Greippiöljy saadaan hedelmän kuoresta ja sen tuoksu on todella raikas. Yhdessä eukalyptuksen kanssa se käy ehkä sitrusöljyistä parhaiten saunaöljyksi löylyveteen.
Greippiöljyä ja muita sitrusöljyjä on käytetty Japanissa toimistoissa nostamaan keskittymiskykyä ja havaittiin, että koneella kirjoitusvirheet vähenivät huomattavasti. Greippiöljy sanotaan myös tehostavan lymfa- ja ruoansulatusjärjestelmän toimintaa sekä puhdistavan elimistöä kuona-aineista.
Greippiöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:ylä-keskinuotti
Henkisesti:puhdistava, stimuloiva, raikastava, mieltä nostattava
Ihon hoito:akne ja rasvoittunut iho
Verenkierto, lihakset ja nivelet:selluliitti, treenien valmistelu, lihasväsymys, liikalihavuus
Vastustuskyky:flunssa, kylmettyminen, vilunväristykset
Hermosto:masennus, pääkipu, henkinen uupumus, stressi

Inkivääriöljy

Inkivääri - Zingiber Officinale

Inkivääri on monelle tuttu ruoanlaitosta. Inkivääriöljyssä on mausteinen ja pippurinen aromi. Inkivääri auttaa ruokahaluttomuuteen ja stimuloi verenkiertoa. Inkiväärillä hoidetaan niveliä ja ruoansulatusta. Ihoa hoitavia ominaisuuksia inkiväärillä ei juurikaan ole.
Inkiväärin aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:keskinuotti
Ruoansulatus:ripuli, ilmavaivat, pahoinvointi, ruokahaluttomuus, ruoansulatushäiriöt
Henkisesti:vahvistava, sukuviettiä kiihottava, stimuloiva, lämmittävä
Verenkierto, lihakset ja nivelet:niveltulehdus, väsymys, lihaskivut, huono verenkierto, reumatismi, nyrjähdykset, rasitusvammat
Hermosto:hermoston uupumus, heikkomielisyys

Jasmiiniöljy

Jasmiini - Jasminum officinale

Jasmiiniöljy tuotetaan kasvin kukinnoista ja sen tuoksu on voimakas, lämmittävä ja kukkaisen rikas. Jasmiinin herkän tuoksun sanotaan antavan uusia ideoita ja auttavan taistelemisessa tylsistymistä vastaan. Sen sanotaan myös olevan uusien inspiraatioiden lähde. Jasmiiniöljy on myös hyvä apu stressistä toipumiseen ja rentoutumiseen.
Intialaisen Chakraopin mukaan jasmiinin herkän kukkainen tuoksu avaa henkemme näkemään syvemmän totuuden sanoman ja sen värähtelyt herkistävät henkistä havainnointia ja yhdistävät otsachakran ja sydänchakran energiat.
Jasmiiniöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:keskinuotti
Ihon hoito:kuivalle ja rasvaiselle iholle, herkälle iholle, ärtyneelle iholle
Verenkierto, lihakset ja nivelet:Lihaskouristukset, -nyrjähdykset ja -revähdykset
Hengityselimistö:yskä, köhä, katarri, käheys, kurkunpään tulehdus
Henkisesti:mieltä nostattava, euforinen, sukuviettiä kiihottava, vahvistava, tasapainottava, lämmittävä
Hermosto:masennus, henkinen uupumus, stressi

Kamomilla

Kamomilla (Rooman) - Chamaemelum Nobilis

Kamomillaöljyä on sekä Rooman kamomillaa että Saksan kamomillaa ja molemmillä hoidetaan miltei samoja vaivoja. Kamomilla on oikea öljy vatsan hoitoon mutta se on myös hermostoa rauhoittava, rentouttava, mieltä tasapainottava öljy. Se auttaa myös menopaussin tuomiin ongelmiin.
Tuoksu muistuttaa laventelia mutta on makeampi. Tuoksun luonnetta voi kuvailla sanalla kevyt, kukkainen ja hyvin miellyttävä. Saksan kamomilla tuoksuu miltei samalle mutta on hieman katkerompiarominen. Suurina annoksina kamomillalla saattaa olla unettava tai hypnoottinen vaikutus ja siksi se käykin hyvin stressin tai unettomuuden hoitoon.
Rooman kamomilla saadaan Chamaemelum Nobilis -kasvin kukkien keltaisista pääosista tislaamalla.
Kamomilla (Rooman) aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:keskinuotti
Ihon hoito:akne, palovammat, haavat, tulehdukset, korvakipu, ihottuma
Henkisesti:uudistava, tyynnyttävä, rauhoittava, lämmittävä, tasapainottava, lohdullinen
Verenkierto, lihakset ja nivelet:niveltulehdus, lihaskivut, hermosärky, reumatismi, nyrjähdykset
Ruoansulatus:ruoansulatushäiriöt, ilmavaivat, pahoinvointi
Hermosto:pääkipu, unettomuus, hermostollinen jännitys, migreeni, stressi

Laakeripuu

Laakerilehti - Laurus Nobilis

Laakerinlehti on usealle tuttu lähinnä ruoanlaitosta. Muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät laakerilehtiseppelettä kruunaamaan voittajiaan. Laurus Nobilis -puuta kasvaa yleisesti välimeren alueella. Myös Madeiran levadojen varrella Laurus Nobilis on tuttu ilmestys mustine marjoineen.
Laakerinlehtiöljyä on käytetty hoitamaan reumatismia ja niveltulehdusta mutta myös korvakipuja sekä korkeaa verenpainetta. Laakerinlehden uskotaan myös auttavan ruokahaluttomuuteen.
Koska öljy on luonteeltaan rauhoittava ja tyynnyttävä, sitä on käytetty tasapainottamaan hermostoa. Laakeripuuöljyllä onkin voimakas vaikutus hermostoon ja sillä hoidetaan mm. masennusta, levottomuutta, pelkotiloja ja psykoosia.
Laakeripuuöljyn mieltä stimuloivia ominaisuuksia käytetään tukemaan tunteiden tulta ja lämpöä, laajentamaan tietoisuutta, tuomaan rohkeutta ja itsevarmuutta.
Vaikka laakerinlehtiöljyn tuoksu on melko voimakkaan mausteinen mutta raikas, se on erinomainen saunaöljy. Sekoita löylyveteen joko sellaisenaan tai yhdessä vaikka setri- ja/tai eukalyptusöljyn kanssa.
Laakerinlehtiöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:keskinuotti
Henkisesti:rauhoittava, tyynnyttävä, rentouttava, mieltä nostattava, henkinen epävarmuus ja pelko, itsevarmuden puute
Ruoansulatus:ruoansulatushäiriöt, ilmavaivat, ruokahaluttomuus
Hermosto:
Immuunijärjestelmä:flunssa, vilustuminen, nielurisatulehdus, virusinfektiot

Laventeli

Laventeli - Lavandula angustifolia

Laventeliöljy on eteerisistä öljyistä ylivoimaisesti monikäyttöisin ja kaiketi eniten käytetty öljy. Laventelia tulisi olla joka kodissa, koska se käy miltei vaivaan kuin vaivaan.
Öljy on rauhoittava ja rentouttava sekä fyysisesti että psyykkisesti. Sen tuoksulla on tyynnyttävä vaikutus, joka auttaa levottomuuteen ja tukee mainiosti erilaisia rentoutumisharjoituksia. Se rentouttaa myös väsyneitä, kipeitä ja kireitä lihaksia ja tuo avun stressiin, pääkipuun ja unettomuuteen.
Laventeliöljy tislataan tuoreista kukkivista oksista ja siinä on makeahko kukkaisen yrttinen tuoksu. Laventelin tuoksun sanotaan myös karkoittavan hyönteisiä.
Intialaisen chakraopin mukaan laventelin tuoksu rauhoittaa ja rentouttaa liian aktiivista solar plexusta, joka on kolmas chakroista. Chakraopin mukaan solar plexuksen epäharmoninen toiminta saa aikaan sisäistä levottomuutta ja tyytymättömyyttä. Sisäisen tyyneyden puute ja arjesta irroittautumisen taidon puute ovat myös merkkejä solar plexuksen epäharmonisesta toiminnasta.
Laventeliöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:keskinuotti
Henkisesti:rauhoittava, tyynnyttävä, rentouttava, tasapainottava, uudistava, puhdistava
Ruoansulatus:pahoinvointi, ilmavaivat, ruoansulatushäiriöt
Hermosto:masennus, pääkipu, jännitystilat, unettomuus, migreeni, stressi
Hengityselimistö:astma, flunssa, kurkkuinfektiot, pahanhajuinen hengitys, keuhkoputken tulehdus, yskä
Verenkierto, lihakset ja nivelet:reumatismi, venähdykset, lihasjännitys ja -kipu, noidannuoli

Mäntyöljy

Mänty - Pinus Sylvestris

Männyn tuntevat varmasti kaikki suomalaiset ja useat tietävät myös, että sillä on monia kallisarvoisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Mäntyöljy tislataan puun tummanvihreistä neulasista.
Mäntyöljyn ominaisuuksia on, että se vahvistaa hengityselimiä ja edistää haavojen ja ruhjeiden paranemista. Mänty on erinomainen öljy köhän, yskän sekä astman hoitoon. Sen tuoksu on raikas, vahvan puinen, joten se soveltuu mainiosti saunaöljyksi. Mänty tekee tunnetusti hyvää hengityselimille ja auttaa tukkoiseen nenään sekä flunssaan. Sekoita vaikka mukaan tippa tai pari eukalyptusöljyä.
Mäntyöljy rauhoittaa ja tyynnyttää hermostoa, joten sitä käytetään laajasti hoitamaan stressiä, hermoromahduksia ja levottomuutta. Mänty auttaa myös unettomuuteen sekä muihin uniongelmiin ja auttaa pitämään verenpaineen kurissa.
Itikat ja muut hyönteiset eivät pidä mäntyöljyn tuoksusta, joten se on oiva öljy pitämään ne kodin oven ulkopuolella. Samalla se toimii ilman raikastajana.
Mäntyöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:keskinuotti
Hengityselimistö:astma, keuhkoputken tulehdus, yskä, nenän tukkoisuus, käheä kurkku
Henkisesti:vahvistava, puhdistava, uudistava, herättävä, raikastava, hermostoa stimuloiva, tyynnyttävä
Verenkierto, lihakset ja nivelet:niveltulehdus, kihti, lihaskivut, hermosärky, huono verenkierto, reumatismi,
Hermosto:unettomuus, stressi, väsymys
Vastustuskyky:vilustuminen, flunssa

Piparminttuöljy

Piparminttu - Mentha X Piperita

Piparminttuöljy saadaan tislaamalla kukkivasta yrtistä ja sen tuoksu on todella raikkaan minttuinen sekä puhdas. Piparminttu on henkisesti raikastava, uudistava ja stimuloiva öljy ja se helpottaa henkistä väsymystä ja stressiä. Sitä voi kokeilla myös huimaukseen, pääkipuun ja migreeniin.
Piparminttuöljy on hyvin voimakas öljy, joten sitä tulee käyttää suoraan iholle vain sekoiteöljyn kanssa ja ainakin aluksi pieniä määriä. Piparminttuöljyllä on viilentävä vaikutus, joten siitä voi sekoittaa mukavan viilennysvoiteen kesän paahtavaan hellesäähän.
Piparmintun raikkaan tuoksun ansiosta se käy hyvin ilman raikastukseen tai torjumaan jalkahien hajua kengissä joko sellaisenaan tai sekoitettuna muihin öljyihin.
Piparminttuöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:ylä-keskinuotti
Henkisesti:mieltä nostattava, henkisesti stimuloiva, uudistava, raikastava,
Vastustuskyky:flunssa, kylmettyminen, kuume
Ihon hoito:akne, vyöruusu,
Verenkierto, lihakset ja nivelet:hermosärky, lihaskivut, sydämentykytys
Hermosto:huimaus, pääkipu, migreeni, henkinen väsymys, vertigo, hermoston stressi

Ruusuöljy

Ruusu - Rosa centifolia

Ruusuöljy on eteeristen öljyjen kuningatar ja saatavilla on sekä Maroc ruusuöljyä että huomattavasti kalliimpaa Otto ruusuöljyä, joka on 100% eteerinen öljy 1ml/pullo. Ottoruusun tuoksu on suorastaan huumaavan ihastuttava mutta myös Marocruusun tuoksu on erittäin hieno ja riittää mainiosti normaaliin käyttöön. Ruusun tuoksu on kaikkialla maailmassa ylistetty ja se edustaa naisellisuutta, rakkautta, ikuisuutta ja makeutta kaikissa kulttuureissa.
Ruusua on kauan käytetty parfyymiteollisuudessa ja kosmetiikassa. Ruusu on yksi käyttökelpoisimmista öljyistä ihon hoidossa, koska erinomaisen tuoksunsa lisäksi sillä on taipumus parantaa ihon haavoja. Se auttaa pitämään ihon terveenä, kosteana ja elastisena. Sen avulla voi myös taistella ryppyjä vastaan ja ruusu onkin erinomainen öljy erityisesti kuivalle, herkälle ja ikääntyneelle iholle.
Ruusuvettä voidaan valmista kotitekoisesti eteerisestä öljystä helposti. Muutama kymmenen tippa eteeristä öljyä lisätään litraan puhdasta, mielellään kaivo tai lähdevettä ja annetaan seistä muutaman viikon tai maksimissaan kuukauden. Vesi suodatetaan esimerkiksi suodatinpaperin läpi. Kukkavesiä voi toki tehdä myös muista eteerisistä öljyistä tai öljysekoituksista. Muita hyviä öljyjä kukkavesiin ovat esim. laventeli, geranium tai kamomilla.
Ruusuöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:keski-pohjanuotti
Ihon hoito:haavojen hoito, kuiva, vanha, herkkä iho, rypyt, herpes, punoittava iho, hilseilevä, halkeileva, haavainen iho, ekseema
Henkisesti:rauhoittava, tyynnyttävä, lohdullinen, mieltä ylentävä
Verenkierto, lihakset ja nivelet:sydämen tykytys, huono verenkierto
Hermosto:masentuneisuus, impotenssi, unettomuus, pääkipu, stressi, jännitys

Rosmariiniöljy

Rosmariini - Rosmarinus Officinalis

Vaalean keltainen rosmariiniöljy erotetaan tislaamalla raikkaista kukinnoista ja sen tuoksu on melko vahva yrttinen tuoksu, joka on myös hieman puumainen.
Rosmariinin tuoksu stimuloi hermostoa sekä mieltä ja sillä on myös vahvistavia, uudistavia ja raikastavia ominaisuuksia.
Rosmariini voidaan sanoa kuuluvan niihin öljyihin, jonka tulisi kuulua jokaisen eteerisiä öljyjä käyttävän öljyvalikoimaan, sillä se on hyvin monikäyttöinen.
Väsymystä ja henkistä turhautuneisuutta voidaan helpottaa rosmariinin tuoksulla. Rosmariiniöljy on laajalti käytetty öljy väsyneisiin lihaksiin ja lihaskipuihin.
Rosmariiniöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:ylänuotti
Henkisesti:uudistava, raikastava, mieletä nostattava, vahvistava, puhdistava
Ihon hoito:akne ja rasvoittunut iho
Verenkierto, lihakset ja nivelet:lihaskivut, reumatismi, huono verenkierto, sydämentykytys, hermosäryt
Hermosto:pääkivut, jännitystilat, hermostollinen uupumus, stressi

Santeliöljy

Santelipuuöljy - Santalum album

Santelipuu on yksi vanhimmista eteerisistä öljyistä ja sitä on käytetty hajuvesien ja suitsukkeiden valmistukseen enemmän kuin mitään toista eteeristä öljyä. Erityislaatuisen tuoksunsa ansiosta sitä on käytetty myös parfyymien valmistuksessa vuosituhansia.
Santelipuun tuoksu aromikkaan mausteinen ja syvän puumainen ehkä siksi, että se valmistetaan tislaamalla tämän hienotuoksuisen puun rungon sydänpuusta ja juurista. Santalum album kasvaa Etelä-Intiassa mutta Australia on suurin lajin tuottaja.
Santelipuuöljy on harmonisoiva öljy ja rauhoittaa hermostoa. Sen on vuosisatoja sitten tiedetty herättävän aidon ilon ja onnen tunnetta.Se puhdistaa henkisesti ja siksi sitä on poltettu vuosituhansien ajan temppelisuitsukkeena hiljaisuuden, rauhan ja euforisen hyvänolon tunteen saavuttamiseksi. Santelin tuoksu tuo rauhaa ja edesauttaa keskittymistä meditatiivisissa mietiskelyharjoituksissa. Rentouttavana hienon puumaisen tuoksun ansiosta santeli on aivan upea öljy saunomisen yhteydessä käytettäväksi joko löylyveden sekaan tai kylpytuoksuna. Santeli antaa henkisesti tasapainoisen olon ja rentouttaa saunassa.
Santelipuu toimii myös hyvin fiksatiivina öljysekoituksissa. Miehille öljy käy hyvin myös käytettäväksi parranajon jälkeen partavetenä, sillä siinä on hyvin maskuliininen aromi.
Intialaisen chakraopin mukaan santelipuuöljyn tuoksu stimuloi sakraalichakraa ja sitä käytetään idässä kohottamaan seksuaalista energiaa. Itämaisen opin mukaan se kiihottaa myös mielikuvitusta sekä herättää luomisen ilon ja saa henkiset energiamme yhtymään ajatusten, tunteiden ja tekojen tasolla.
Santelipuuöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:pohjanuotti
Henkisesti:tasapainottava, rauhoittava, rentouttava
Ihon hoito:Kuiva tai rasvainen iho, akne, kosteusvoiteeseen
Hengityselimistö:Keuhkoputken tulehdus, kuiva yskä, käheä kurkku
ruoansulatus:Ripuli, pahoinvointi
Hermosto:Masennus, unettomuus, jännitys, stressi

setripuuöljy

Setripuuöljy (Atlas) - Cedrus Atlantica

Setripuuöljy on kuin omiaan saunaveteen aromikkaan tuoksunsa takia. Sen tuoksu on lämmin, makean mutta raikkaan puumainen, joka rauhoittaa hermostoa ja uudistaa mieltä.
Setripuuöljyä käytettiin Egyptissä balsamointiin sekä kauneuden hoitoon ja nyttemmin parfyymiteollisuus käyttää öljyä fiksatiivina. Tiibetin buddhistit käyttävät nykyäänkin setripuuöljyä temppelituoksuna meditoimiseen. Majesteettiset, jopa 40-metriset setrit muodostivat aikoinaan ikivanhoja pyhiä metsiä, jonne keräännyttiin rukoilemaan niin Egyptissä kuin Tiibetissäkin. Setripuuöljy tukee imuneste- sekä immuunijärjestelmää ja on hyväksi hengityselimille.
Öljy tislataan puuosasta, kannoista ja sahanpurusta ja se on nuotiltaan pohja- ja keskinuotin väliltä.
Intialaisen chakraopin mukaan setripuuöljyn tuoksu stimuloi juurichakraa, sillä se luo rauhan ja turvallisuuden tunteen saattamalla mielen maan voimien ja luonnon olemuksen yhteyteen. Setripuun ohella myös neilikkaöljy auttaa avaamaan juurichakraan muodostuneita tukkeumia.
Setripuuöljyn aromaterapeuttiset ominaisuudet ja hieman käyttötarkoituksia
Tuoksu:pohja-keskinuotti
Henkisesti:lämmittävä ja avartava, miellyttävä, mieltä nostattava
Ihon hoito:akne, tulehdus, sieni-infektiot, rasvainen iho, haavaumat
Hengityselimistö:keuhkoputken tulehdus, köhä, yskä
Hermosto:jännitys, stressi
Lihakset, jänteet ja nivelet:reumatismi, niveltulehdus