Madeira levadat

Luonnollisia elämyksiä

www.levadat.com

Sivuston tekijä

Sivusto on informatiivinen ja olen laatinut ne omakohtaisten kokemusten pohjalta. Harrastukseni on websivustojen rakentelu. Madeiran levadat ja vaellusreitit ovat olleet toinen intohimoni ja näistä palasista www.levadat.com sivusto alkoi rakentumaan vuonna 2007. Vaeltajana pidän haasteellisista reiteistä ja nautin vaaran tunteesta. Osaan kuitenkin ymmärtää myös rajat, joita vaeltajan ei koskaan tule ylittää. Sivustot sisältävät myös joitakin vaarallisia reittejä. Kuvauksia reiteistä ei ole kirjoitettu yllytykseksi lukijalle, vaan ne ovat enneminkin kerrontaa ja vaarallisille reiteille ja itseasiassa kaikille reiteille lähteminen on täysin kulkijan omalla vastuulla. En siis katso olevani vastuussa sivuston tekstien kautta mahdollisista onnettomuuksista, joita Madeiran levadoilla tapahtuu. Jokainen vastaa omasta turvallisuudestaan ja päätöksistään, kuten itsekin teen. Haluan kuitenkin tuoda sinulle tietoa ja elämyksiä myös sellaisilta reiteiltä, joille lukija ei ehkä koskaan itse lähtisi. Viimeisin matkani Madeiralle oli kymmenes ja ennen Madeiraa olen myös matkaillut sekä patikoinut paljon Pohjois-Englannissa Yorkshiren ja Järvialueen maisemissa.

Päätinkin liittää näille sivustoille hieman omaa vaellushistoriaani listattuna ikäänkuin CV:n muodossa, jos joitain lukijoita asia mahdollisesti kiinnostaa:

Madeiralla kuljetut levadat ja vaellusreitit

Boa Ventura

Curral das Freiras

Fajã da Nogueira 3/2008

Levada dos Tornos

Ponta do Sol

Levada Nova

Porto da Cruz

Paúl do Mar

Levada do Norte

Queimadas, Santana

Rabacal

Ribeira da Janela

Ribeiro Frio

São Jorge

São Vicente

Socorridos

Vuoristopolut

Alfred Wainwright's Coast to Coast Walk, Pohjois-Englanti (Heinäkuu 1986)

Pohjois-Englannin halki kulkeva reitti, joka alkaa pienestä kylästä nimeltä St Bees head Cumbriassa. Vaellusreitti kulkee kolmen kansallispuiston The Lake District, Yorkshire Dales, North York Moors, halki ja päättyy Englannin itärannikolla 7,5 kilometriä Whitbystä etelään sijoittuvaan rannikkokylään nimeltä Robin Hood's Bay.

Coast to Coast Walk on pituudeltaan 182 mailia eli 309 kilometriä ja sen varrella näkee läpileikkaiksen pohjois-Englannin kauneinta maaseutua. Alfred Wainwright jakaa kirjassaan reitin 12 päivätaipaleeseen. Noudatin kirjan aikataulua ja kuljin reitin kahdessatoista päivässä sisältäen kolme lepopäivää vuonna 1986.

Teknistä tietoa sivustosta

Nämä sivut julkaistiin ensi kertaa vuonna 2007. Pyrin päivittämään sivuja säännöllisin väliajoin. Selaamasi uusi versio sivustosta on luotu käyttämällä html5:ttä ja muotoilut on toteutettu käyttämällä CSS3:a. Jos havaitset ongelmia sivuston toiminnassa ja haluat ilmoittaa siitä minulle, voit tehdä sen käyttämällä palautelomaketta. Palaute on tervetullutta ja kiitän siitä jo etukäteen.

Mozilla Firefox ja vierityspalkit

Mainitsen jo tässä vaiheessa, että valitettavasti Mozilla Firefoxin käyttäjät joutuvat tyytymään muotoilemattomiin vierityspalkkeihin sisältöosuuden ikkunassa, sillä Mozilla Firefox on lopettanut tuen vierityspalkkien muotoiluille. Ongelmaan si sis ole ratkaisua ja teknisesti mikään ratkaisu ei sivujen luomisessa tullut kysymykseen ongelman kiertämiseksi. Pahoittelen ja pyydän lukijaa siirtymään toiseen selaimeen, jos perinteiset harmaat vierityspalkit häiritsevät ;)

Responsiivisuus eri laitteilla

Sivut ovat luettavissa parhaiten PC:n selaimilla mutta niiden muotoilussa on otettu huomioon kannettavista laitteista tabletit, joilla sivut ovat melko hyvin luettavissa. Älypuhelimella luettavuus on valitettavasti huono.

Reiteistä

Reittejä löytyy moneen makuun ja meitä kulkijoita on myös moneen lähtöön. Jotkut nauttivat tasaisesta maastosta ja hakevat virkistäviä metsäpolkuja ja niittyjä. Toiset taas koetella kuntoaan rankemmassa vuoristoisessa maastossa. On myös niitä, jotka hakevat vaaran tunnetta ja kulkemista rotkon reunalla, jopa ilman suojaavia kaiteita. Jokainen meistä kulkee omalla tavallaan ja kaikilla meistä on oma tiemme löytää rentoutus yhä hektisemmäksi käyvässä maailmassa. Niin myös jokainen tapa on yhtä arvokas. Madeira onkin monessa mielessä vastakohtaisuuksien ja monimuotoisuuden saari.

Reittien pituudet

Reittien pituudet olen ilmoittanut tavallisesti tunteina/aikana, koska reittien pituuksia on vaikea mitata tarkasti ilman GPS:ää tai askelmittaria. Pituudet saa kyllä melko tarkasti kertomalla ajat arvioidulla kävelynopeudella. GPS-vastaanotin toimii Madeiralla huonosti, koska reitit kulkevat usein jyrkkien kalliorinteiden suojissa tai tunneleiden kautta, jolloin laite hukkaa satelliitit.

Lisää turvallisuudesta reiteillä voit lukea erilliseltä sivulta, jonne pääset menuvalikon kautta osiosta yleistietoa.