Madeira Levadat - Levada dos Piornais

Luonnollisia elämyksiä

Socorridosin laakso

Socorridosin laakso Socorridosin laaksossa virtaa kolme levadaa, joista Levada do Curral virtaa Curral das Freirasin laaksosta Funchaliin. Levada do Curralin reitti on esitelty Curral linkin takana. Levada dos Piornais virtaa alempana Socorridosin laaksosta Fajãn autiokylän alapuolelta Funchaliin. Socorridosin läntisellä rinteellä on myös levada, jonka voi havaita myös Levada do Curralia kävellessä. Levada on nimetty Levada do Fajãksi mutta se löytyy erään vaellusoppaan kartasta myös nimellä Levada do Serrão. Reittiä ei kuitenkaan ole mainittu eikä kuvailtu missään opaskirjassa. Syy tähän saattaa olla se, että kyseessä on erittäin vaarallinen reitti, joka on myös hyvin lyhyt. Reitiltä on syviä rotkoja suoraan Socorridos jokeen eli sen voidaan todeta olevan hengenvaarallinen.
Piornais levada

Madeiralle ensimmäistä kertaa matkaavat valitsevat usein levada-reitikseen Levada dos Piornaisin, jota kutsutaan myös kaupunkilevadaksi. Piornais on siinä mielessä mukava valinta, että sinne on vaivaton pääsy Lidon hotellialueelta.

Levada ei tarjoile erityisiä luontoelämyksiä vaan maasto on lähinnä kaupunkimiljöötä ja banaaniviljelmiä. Socorridosin laakso, josta Levada dos Piornais virtaa on sekin hyvin teollistunut. Piornaisin varrelta avautuvat kuitenkin upeat näkymät Camara de Lobosin rinteille ja Gabo Giraon jylhälle rannikolle.

Levada do Piornais Levada do Fajalta nähtynä

Socorridosin laakso on todella vaikuttava ja usein ihmetellään kuinka laaksosta löytyvät kauniit maisemat voivat löytyä niin läheltä Funchalin suurkaupunkia. Lisäksi Levada dos Piornaisin tunnelirakennelmat ovat erityisen jännittävä ja yllättävä seikkailu.. Voisiko sanoa jopa, että suoranainen insinöörien taidonnäyte.

Socorridosin laakso on siis vierailemisen arvoinen paikka ja vaellus kannattaa ajoittaa pyhäpäivälle, jolloin laaksossa olevan teollisuuden mettelikään ei häiritse suuren levada-seikkailun nautintoa.