Luonnollisia elämyksiä

Levada dos Piornais

Levada dos piornais Levada dos piornais

Tästä on hyvä aloittaa varsinainen seikkailuosuus Socorridosin laaksoon. Reitillä on hurja maine vaarallisena reittinä, joskin nykyisin se on suojattu rautaisin kaitein, sillä moni kulkija on loukkaantunut ja jopa kuollut aiemmin tällä reitillä ennen suojakaiteiden rakentamista. Syyn ymmärtää, kun tutustuu ja kokee tämän reitin itse. Nyt sen voi tehdä turvallisin mielin. Edessä on jännittävä paikka, joka jää varmasti kulkijan mieleen huolimatta alhaalla laaksossa kolisevaa teollista toimintaa.

Laakso sinäänsä on maisemiltaan upea ja on uskomatonta, että tällaisia maisemia voi löytää jopa näin läheltä Funchalia.


Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais

Maasto on vehreää ja runsasta. Voisimme todella kuvitella olevamme hyvinkin keskellä luonnon rauhaa. On ilo, että hotellialueelta vain puolentoista tunnin kävelyn päässä odottaa tällainen elämyksellinen alue.


Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais
Levada dos piornais porrasreitti

Jo vajaan vartin päästä moottoritieltä saavumme paikkaan, josta avautuu massiivinen näkymä laaksoon ja huomaamme lisäksi, kuinka levadalta pudotus on melkoinen. Raimundo Quintal kertoo kirjassaan Madeiran levadat ja polut, että Levada dos Piornais on varsinainen insinöörisuunnittelun taidonnäyte ja ei kai tässä voi kuin yhtyä mielipiteeseen, kun näkee tämän paikan.

Ennen huikaisevaa paikkaa betoniset portaat laskeutuvat alas levadalta. Portaiden kautta voit kiertää tämän tunneliosuuden alakautta. Alhaalta näkee paremmin komeat kallionseinämät.

Tästä alkaa reittimme suuri seikkailu, kun levada on valettu pystysuoraan kallionseinämään ja kallionulokkeen kohdalla se sukeltaa kallion sisään. Hurjat paikat, joista suorat kymmenien metrien pudotukset alas rotkoon seuraavat toisiaan ja lyhyitä tunnelinpätkiä, jossa osassa niistä saa varoa päätään niiden ollessa hyvin matalia ja ahtaita. Tämä paikka on sellainen, että saatat joutua ottamaan eväsrepun pois selästä, jos sellainen on mukana.

Paikan hiuksia nostattavasta hurjuudesta huolimatta turvallinen raskasrakenteinen kaide suojelee meitä jatkuvasti, joten olo on turvallinen ja reitti tuntuu pikemminkin suurelta tutkimusmatkalta kuin karmaisevan huimaavalta kauhujen reitiltä.

Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais
Levada dos piornais Levada dos piornais

Mukavasti jännitystä täynnä ollut seikkailuosuus käytiin läpi. Saavumme paikkaan jossa levada risteää alhaalta laaksosta saapuvan polun kanssa.