Madeira Levadat - Levada da Fajã

Luonnollisia elämyksiä

Levada da Fajã

Socorridosin laakso Levada da Fajã eli kylälevada on lyhyt mutta sitäkin jännittävämpi reitti Socorridosin laakson läntisillä rinteillä. John and Pat Underwood nimeävät tämän levadan kirjassaan Madeira Car tours and Walks sivun 43 kartassa nimellä Levada da Serrão. Lähtiessä reitille opaskyltti nimeää levadan nimellä Levada da Fajã, joten päätin käyttää opaskyltissä olevaa nimeä selkeyden vuoksi. Joskus Madeiran levadoilla on useita nimiä, joilla ne tunnetaan. Esimerkkinä Levada Fajã do Rodrigues joka tunnetaan myös nimellä Levada Fajã da Ama. Kaiketi vaarallisuutensa vuoksi tätä Levada da Fajãa ei ole esitelty perinteisissä opaskirjoissa. Ainut viittaus, jonka olen löytänyt on tuo edellämainittu karttaviittaus. Reitille ei tule missään tapauksessa lähteä, jos on taipumusta vertigoon tai pienintäkään pelkoa korkeilla paikoilla liikkumiseen, sillä reitti on vaarallinen!. Suojakaiteet joko puuttuvat tai ovat huonossa kunnossa. Lisäksi matkalta löytyy paikkoja, jossa rotkoon päin kaartuvan kallion seinämän takia kulkeminen on vaikeaa. Levada da Fajã seikkailuun kannattaa valita aurinkoinen ja tyyni päivä.
Levada do Fajã

Lähdemme levadalle laakson suuntaisesti kulkevalta tieltä. Tien reunassa on useita paikkoja, joista on pääsy levadalle. Eräiden portaiden yläpäässä on kuitenkin opaskyltti, jossa lukee Levada da Fajã. Kyltin kohdalla on myös levennys, johon voi jättää auton vaelluksen ajaksi.

Levada do Fajã

Levada seurailee aluksi tietä mutta erkanee myöhemmin ja jatkaa syvemmälle Socorridosin laaksoon.


Täältä läntiseltä puolelta laaksoa on hyvä seurata Levada dos Piornaisia, joka näkyy toisella toisella puolella laaksoa jyrkässä rinteessä (VIDEO). Harva Piornais-levadaa kulkeva retkeilijä kiinnittää huomiota levadaan, jota nyt kuljemme. Syynä on varmasti se, ettei tätä reittiä ole mainittu opaskirjoissa.


Suurenna kuva Suurenna kuva Suurenna kylttiin Katso levadaa alhaalla Suurenna kuva Suurenna kuva Levada dos Piornais Suurenna kuva Suurenna kuva

Olemme laskeutuneet portaita alas levadalle ja hetken kuljettuamme on tarpeen nousta hetkeksi portaita ylös tielle. Jatkamme kuitenkin pian levadan viertä kulkemista.

Paikoin avautuvat todella komeat laaksomaisemat. Jos on kulkenut Levada do Curralia voi erottaa kaukaa laakson pohjukasta korkean kallio seinämän, jonka alapuolella Levada do Curral virtaa (kts. lisää täältä).


Suurenna kuva Kurkkaa eteenpäin Suurenna kuva Socorridos laakso Levada do Fajãlta Levada dos Piornais Levada do Fajãlta
Levada dos Piornais Levada do Fajãlta

Alkuosuus Levada da Fajãsta on helppoa retkeilyä ja kulkijaa suojaa tukeva rautakaide. Maisemat alas laaksoon ovat kuitenkin melko jyrkkiä, mikä saattaa tuntua pahalta vertigosta kärsivälle. Muuten kulkeminen on turvallista ja voimme nauttia täysin rinnoin reitin tarjoamista laaksomaisemista.

Vastakkaisella puolella laaksoa Levada dos Piornaisin taidokkaat betoni-rakennelmat näkyvät hienosti. Voi vain ihmetellä rakentajien sinnikkyyttä, taitoa ja osaamista, jonka avulla vesi saadaan virtaamaan mitä erikoisimmista paikoista.


Levada do Fajã Maisemat Socorridosin laakson pohjukkaan Suurenna kuva Kurkkaa eteenpäin Levada do Fajã
Maisemat Socorridosin laaksoon Levada da Fajãlta Levada da Fajã: alhaalla Socorridosin joki

Etenemme askel askeleelta pidemmälle Socorridosin laaksossa. Mitä pidemmälle pääsemme sitä jyrkemmäksi maisemat muuttuvat. Vielä tässäkin vaiheessa reitti on suojattu kaiteilla mutta jyrkänteet ovat jyrkempiä ja jyrkempiä. Alhaalla laaksossa olevalta voimalaitokselta kuuluu tasainen generaattoreiden ulina. Maaston vehreys muistuttaa vaellusopaskirjoista, joissa ihmetellään, kuinka tällaiset maisemat voivat sijaita näin lähellä Funchalia.


Suurenna kuva Levada dos Piornais Suurenna kuva

Socorridosin joki ihmetyttää varsinkin sadekauden jälkeen, jolloin virtaavan veden voiman voi aistia. Varmaan useat ovat kuulleet Zargo-merenkävijästä, jonka joukot miltei hukkuivat tämän joen armottomasti virtaavaan veteen. Kun pysähtyy kuuntelemaan virtaa, voi kuulla kivenjärkäleiden aiheuttavia kolinoita. Veden väri on myös maa-aineksen ruskeaksi värjäämää.

Socorridos-joki on yksi Madeiran pääuomista, joita pitkin vuorien sadevedet virtaavat mereen ja sen voima on pahimmillaan sen mukainen. Kannattaa vierailla joskus Curral das Freirasissa katsomassa millaisesta vuoristosta todellisuudessa on kyse. Suuret vuoren rinteet sattavat saada aikaan melkoiset vesimassat ja kokonaisia rinteitä lakoaa virtaavan veden voimasta.

Levada do Fajã: putki alas vesivoimalalle Levada do Fajã

Vajaan kahdenkymmenen minuutin kuluttua saavumme alas voimalaitokselle johtavan syöksyputken luo. Putkea myöten virtaa Levada do Norten vesi alhaalla olevan Socorridosin vesivoimalan käyttöön. Toisella puolella näkyy myös vesiputki alas laaksoon ja sitä myöten virtaa taas Levada do Curralin vedet voimalalle.

Olemme nyt siis taittaneet matkaa vajaat kaksi kilometriä. Asuinrakennukset alkavat jäädä taakse ja luonnon vehreys lisääntyy. Samoin lisääntyy myös reitin haastavuus, kun rotkot polulta syvenevät.


Levada do Fajã

Kun saavumme paikkaan, jossa levada kiertää laakson rinteessä olevan uoman, Socorridosin laakson voimalaitos näkyy hyvin alhaalla laaksossa. Lisäksi varoituskyltti kertoo meille jotain jatkosta tällä reitillä. Tästä eteenpäin on keskityttävä erityisen hyvin kulkemiseen, sillä suojakaiteet puuttuvat ja reitiltä on suora pudotus kymmeniä metrejä. Vasemmalla oleva kallion seinämä kaartuu lisäksi paikoitellen ulospäin vaikeuttaen kulkemista. On siis noudatettava erityistä varovaisuutta. Reitti voi olla hengenvaarallinen!

Kulkeminen näillä reiteillä tapahtuu aina omalla vastuulla ja tästä eteenpäin ei tule mennä ellei ole TÄYSIN VARMA omista ominaisuuksistaan korkeilla paikoilla. Huimaamiseen ei ole varaa!


Levada do Fajã Levada do Fajã

Ilmeisesti jonkinlainen maanvyörymä on riuhtaissut suojakaiteet mukaansa jättäen jäljelle vain lohduttomasti sojottavat rautaputket. Jatkamme matkaa kohti paikkaa, joka on reitin hankalin ja samalla vaarallisin, sillä levadan reunan oikealla puolella on pystysuora seinämä kymmeniä, ellei sata metriä alas laaksoon.


Socorridos energian tuottajana

Socorridosin 24,6 megawatin voimalaitos on suurin Madeiran vesivoimalaitoksista ja näin ollen myös tärkein. Voimala rakennettiin vuonna 1995, joten se on suhteellisen uusi. Vuonna 2007 voimalan toimintaa parannettiin muuttamalla sen toiminta pumppuvoimalaksi. Yöaikaan, kun sähkön tarve on pienempi, vettä pumpataan 32000 m3 vetoiseen 5172 metriä pitkään Covãon tunneliin. Päivällä, kun energian tarve lisääntyy voidaan tunnelin vesi käyttää tehostamaan sähkön tuotantoa.

Lähde:Optimisation of the Socorridos Hydro power station Madeira

Lue lisää faktatietoa Socorridosin vesivoimalasta Euroopan komission sivustoiltaLevada do Fajã Levada do Fajã Levada do Fajã Levada do Fajã Levada do Fajã

Ystävättäreni matkusti Madeiralle tänä vuonna ensimmäisen kerran. Ajellessamme hotellille Funchalin lentokentältä, hän pohti kuinka suuri onkaan ollut työ rakentaan nämä pengerretyt viljelyportaat rinteille. Olen aina ylistänyt kuinka suuri urakka levadojen rakentaminen on ollut. Hän antoi minulle ajattelemisen aihetta lausahduksellaan. Suunnattoman suuri työ on ollut myös näiden viljelysten rakentaminen vuoristoiselle Madeiran saarelle.

Kun katsomme Piornais-levadaa toisella puolella laaksoa, voimme nähdä heti vesiputouksen vieressä rautaisen portin. Kulkiessani Piornaisin levadan 2010 joulukuussa portti oli kiinni. Portin jälkeinen osuus näyttää vaativalta, joten portti pysyy luultavasti kiinni, aivan kuten esimerkiksi Rabacalissa Riscon putouksen alta menevä polku on suljettu vaarallisuutensa vuoksi.

Levada do Fajã Levada do Fajã Levada do Fajã
Suurenna kuva rinneviljelmät Suurenna kuva

Levada kaartaa vasemmalle ja voimme alkaa odottelemaan hienoja näkymiä laakson pohjukkaan. Levadalta on paikoin pahoja pudotuksia alas oikealle ja Socorridosin joki tuntuu virtaavan miltei kulkureitin alapuolella. Kasvillisuus on todella rehevää ja kallion seinämät joen toisella puolella ovat todella näyttävät.

Socorridosin laakson rinteillä viljellään runsaasti muutakin kuin banaania, niinpä takaisin tulosuuntaan katsottaessa Socorridos-laakson rinne on hauskasti pengerretty.


Suurenna kuva Kurkkaa kulman taa Katso edempää Suurenna kuva Suurenna kuva Suurenna kuva
Levada do Fajã
Kuvan klikkaaminen avaa stereoskooppisen kuvan. Lue lisää stereoskopiasta Wikipediasta

Olemme jo huomanneet, kuinka maasto on muuttunut kallioisemmaksi ja jollain tavalla karummaksi. Tämän solan ajan kuljemmekin kallionseinämän ja joen kuluttaman rotkon välissä. "Nurkan" taakse päästyämme huomaamme kuitenkin, että maasto muuttuu risukkoisemmaksi ja myös eukalyptuspuumetsää on näkyvissä edessä päin.

Näillä kallioisilla osuuksilla tulee kulkea tavallista valppaampana, sillä maansortumia tapahtuu ajoittain. Ylhäältä rinteestä saattaa putoilla kiviä tai maa-ainesta. Huono tuuri on jos sellainen sattuu juuri, kun olemme alla. Ainahan se kuitenkin on mahdollista, joten tarkkaavaisuutta tarvitaan.

Levada do Fajã Katso edempää Suurenna kuva Suurenna kuva Levada do Fajã

Luonnon vehreys ja puuston runsaus yllättää tällä reitillä. Sateella maisemat suorastaan pursuavat vihreää väriä ja näin lähellä Funchalin urbaania ympäristöä ei uskoisi olevan tällaista luonnon paratiisia. On ilo, kun saa nauttia patikoinnista tällä reitillä.

Oikealla alhaalla meitä seuraa Socorridosin joki ja sen takana voimme nähdä Levada dos Piornaisin suljetun osuuden, joka on ainakin täältä katsottuna melko hurjan näköisen rotkon partaalla.

Levada do Fajã Levada do Fajã Levada do Fajã Levada do Fajã
Levada do Fajã Levada do Fajã

Saavumme eukalyptus-metsään, josta aukeavat hienot maisemat laakson pohjukkaan. Ylhäällä Fajãn autiokylän takana oikealla puolella voi erottaa myös Levada do Curralin tummana juovana kallion seinämässä. Curralin jokeen yhdistyvä Ribeira da Lapa -joki virtaa Fajãn autiokylän alapuolelta ja yhtyy täällä Socorridosiin.


Levada do Fajã: Ribeira dos socorridos Levada do Fajã Katso edempää Suurenna kuva Suurenna kuva Levada do Fajã

Hyvin pian metsäisen osuuden jälkeen kulkeminen levadalla muuttuu mahdottomaksi, kun edessä on kulmaus kalliossa, jossa kallionseinämä kaartuu levadan päälle jättäen liian pienen tilan kulkemiseen. Kiertoreittiä ei kaiketi tälle kohdalle ole olemassa, joten on vain pystyttävä myöntämään, ettei jatkomahdollisuuksia ole. Jos varovasti kykenee kurkkaamaan toiselle puolelle kulmausta, näkee kuinka vesiputous virtaa suoraan levadan yli jatko-osuudella. Käännymme siis kannoillamme ja palaamme samaa reittiä takaisin.