Madeira Levadat - Levada dos Piornais

Luonnollisia elämyksiä

Levada dos Piornais

Levada dos piornais Socorridosin laakso Levadan Funchalin puoleinen pää on helppoa kuljettavaa. Maisemat merelle avautuvat upeasti ja saamme ihailla Gabo Giraon jyrkänteen jylhää profiilia. Matkaan kannattaa ottaa pieni selkäreppu, sillä Socorridosin laakson ylittävän sillan jälkeen tulevat tunnelit ovat osittain ahtaita kulkea. Sillan jälkeen reitillä on rotkoja mutta tukeva rautakaide suojelee vasemmalla puolella miltei joka paikassa. Levadan loppupäässä tuleekin sitten vaikeampia osuuksia. Arviolta 40 senttimetriä leveältä levadareunalta on kymmeniä metrejä syvä betoniseinämä suoraan alas. Reitin loppupäässä, hieman ennen Fajãn autiokylää, reitti on suljettu rautaportilla. Matkan teko katkeaa siis lyhyeen.
Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais
Levada dos piornais

Valitsin reittikuvauksen aloituspaikaksi Funchalin ns. hotellialueen yläpuolisen rinteen, jossa Levada dos Piornais virtaa. Levadalle pääsee esimerkiksi Four Views Monumental Lido -nimisen hotellin vierestä nousemalla ylös rinteeseen siihen asti, kuin saavumme levadalle. Aloituspaikan valintaan syynä oli, että täällä näkee hienoja maisemia Funchaliin sekä Gabo Giraon jyrkänne avautuu hienosti täältä käsin.

Lähdemme kävelemään Four Views Monumental Lidon vierestä ylös rinteeseen lähtevää tietä Rua da Casa Branca. Hyvin pian seuraavan risteyksen jälkeen näkyy jo tien vasemmalla puolella kyltti "Levada" ja lähdemme nousemaan kerrostalon viereistä käytävää ylös kunnes saavutamme Levada dos Piornaisin.


Levada dos piornais
Lähde iltakävelylle
Levada dos piornais Levada dos piornais

Saavumme levadalle, jota lähdemme seuraamaan vasemmalle. Levada jatkuu myös oikealle jonkun matkaa ja se kannattaa kulkea jossain vaiheessa myös sillä voimme nähdä hienoja panoraamakuvia Funchaliin. Itse tein iltakävelyn eräänä iltana ihastelemaan Funchalin yövalaistusta. Maisemat Funchaliin avautuvat heti matkaan lähtemisen jälkeen todella hienosti katsottaessa taaksepäin. Vasemalla alhaalla avautuu näkymät Lidon hotellialueelle.

Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais

Saavumme paikkaan, jossa levada dos Piornais on jaettu kahtia betonivalulla. Paikan jälkeen saamme nauttia asukkaiden istutuksista, jotka saattavat kukkia hienosti.

Levada dos piornais
Levada dos piornais Levada dos piornais

Jo kymmenen minuutin kuluttua saamme nauttia hienosta näkymästä Gabo Giraon jyrkänteelle, joka on heti Norjan Nordkapin jälkeen korkein jyrkänne Euroopassa. Levada dos Piornaisin reitti ei ole ainakaan alkumatkasta kovin luonnonmukainen elämys nostokurkineen ja Funchalin täyteen rakennettuine rinteineen. Levada dos Piornaisia on syystäkin alettu kutsua "kaupunkilevadaksi"


Levada dos piornais Levada dos piornais

Olemme kulkeneet puolisen tuntia ja alittaneet moottoritien, joka näkyy nyt Saõ Martinhon kukkulan ohella mukavasti reitiltä. Levada kulkee halki kaupunkimaiseman mutta kuljemme myös maanviljelyksen keskellä. Oikealla puolella polkua on korkea rinne, joka kasvaa heinää ja kaktusta. Banaaniviljelysten ohella myös perunaa kasvaa siellä täällä. Alitamme myös hienon kivisen portin reitillä.

Levada dos piornais Portti Levada dos piornaisilla Levada dos piornais
Levada dos piornais Levada dos piornais Levada dos piornais

Polulta avautuu näkymä valtaisalle kerrostalojen alueelle Saõ Martinhon alapuolella. Komplekseista moni on suuria hotelleja. Kun on tottunut nauttimaan kauniista Madeiran luonnosta, näkymä ei hivele kauneuden silmää juurikaan vaan näyttää lähinnä surulliselta. Nykymaailman meno nyt vaan sattuu kiertämään busineksen ja rahan ympärillä suurimmaksi osaksi. Onneksi kuitenkin on luonnollakin vielä maailmassa sijaa, kuten nämä banaaniviljelmät, joita Madeiran urbaaneillakin alueilla on kosolti.

Levada dos piornais Levada dos piornais Portti Levada dos piornaisilla

Saavummekin nyt alueelle, joka on tulvillaan banaanipeltoja ja asutus on harvempaa, mikä tekee kulkemisen jollain tavoin mukavammaksi. Saavumme myös paikkaan, jossa kuljemme hetken vihreänä kasvavaa mukulakivikatua pitkin kunnes nousemme ylös lyhyet portaat kuvassa näkyvän talon takaa.

Banaanialueen jälkeen saamme näkyviin Socorridosin laakson yli menevän sillan ja vajaan puolentoista tunnin kuluttua olemmekin jo moottoritien varressa paikassa, josta varsinainen mielenkiintoisempi osuus tällä reitillä pääsee alkamaan.