Madeira Levadat - Levada do Caldeirão Verde

Luonnollisia elämyksiä

Queimadas

rakennus suurenna kuva wc rakennus perinnerakennus Queimadasiin pääsee Santanasta lähtevää halki eukalyptusmetsien kulkevaa tietä pitkin. Ajellessa kannattaa pysähtyä ja nuuhkaista ilmaa, joka on täynnä raikasta eukalyptuksen aromia. Varsinkin sateen jälkeen tuoksu on suorastaan huumaava. Caldeirão Verden Reitti kulkee 900 metrin korkeudessa saaren pohjoispuolella, joten myös lämmin vaatetus on tarpeen unohtamatta sadevaatteita. Taskulamppu on myös välttämätön, sillä matkan varrelle osuu useita tunneleita. Jotkut pitävät Caldeirão verden reittiä vaarallisena. Ribeira granden jyrkkäseinämäiseen laaksoon polulta saattaa olla yli sadan metrinkin suoria pudotuksia alas. Kaikki vähänkin vaaralliset paikat on kuitenkin suojattu tukevilla rautatolpista ja paksusta vaijerista rakennetuilla suojakaiteilla. Lisäksi reitin suojakaiteet on kunnostettu vuonna 2006, joten voimme huoletta keskittyä nauttimaan reitin tarjoamista upeista maisemista ja monimuotoisesta kasvillisuudesta. Varovaisuus ei ole silti koskaan pahasta liikuttaessa korkeilla paikoilla. Santanasta Queimadasiin parkkipaikka

Queimadasista lähtevät reitit

Caldeirão verden vesiputous on yksi vaikuttavimmista paikoista Madeiralla. Sinne pääsemme seuraamalla Queimadasin perinnerakennuksien edessä olevan puiston takaa lähtevää Levada do Caldeirão verdeä. Caldeirão verden reitin varrelta haarautuvat myös Madeiran korkeimmalle huipulle Pico ruivolle (korkeus 1862 metriä merenpinnasta), sekä Vale da lapan laaksoon ja Fajã do Marquesiin johtavat polut.

Queimadasin parkkipaikalta voimme suunnata matkamme 4 kilometrin pituiselle reitille Pico das Pedrasiin, jossa tuotetaan monia Madeiralla kasvavia kasveja istutusta varten. Caldeirão Verden putouksen nähtyään voi myös jatkaa kulkemista Caldeirão do Infernoon, mikäli kulkeminen rotkojen reunalla ilman suojakaiteita ei pelota. Infernon osuudella ei huimata saa ja kulkiessa tulee myös olla erityisen varovainen, sillä polun vierestä on paikka paikoin pystysuora pudotus miltei Ribeira Granden pohjalle saakka. Turvallinen tapa on pysähtyä maisemia ihaillessa ja kävellessä taas suunnata täysi huomionsa polkuun, jottei vahinkoja pääse sattumaan.

Infernon reitiltä pääsee lisäksi 2,6 kilometriä pitkän Pico Ruivon alitse kulkevan tunnelin kautta Fajã da Nogueiran vesivoimalalle. Monenlaisia mahdollisuuksia siis on tarjolla. Tulee vain valita se, josta itse nauttii.