Madeira Levadat - Levada do Curral

Luonnollisia elämyksiä

Levada do Curral

näkymä takaisin talolle päin Curral das Freiras eli Nunnalaakso on eristäytynyt kylä vuoriston keskellä. Moni vierailijoista on myös käynyt näköalapaikalla, josta avautuu upeat maisemat Nunnalaaksoon. Myös täällä on hyvät mahdollisuudet harrastaa patikointia. Curral das Freirasin jyrkkäseinämäisen laakson itäistä rinnettä virtaa Levada do Curral, jota seuraamalla pääsee kävellen Funchaliin täältä vuoriston syövereistä. Reitti vaatii hyvää korkeiden paikkojen sietokykyä. Jos kulku rotkon reunalla ei miellytä, kannattaa tämä reitti jättää suosilla väliin. Reitillä joutuu ajoittain arvioimaan kannattaako matkaa jatkaa vai onko turvallisempaa kääntyä takaisin Curral das Freirasiin. Reitti seuraa jyrkkäseinämäistä Curralin laaksoa ja polku on paikoin huonossa kunnossa. Pudotus polun vierestä on usein kymmeniä, jopa yli sata metriä. Reittiä voikin suositella vain kokeneelle ja varma-askeliselle kulkijalle. Välillä reitti erkanee Levadasta huomaamattomasti. Jatkamalla Levadan viertä, kulkija päätyy umpikujaan tai rotkon reunalle taiteiltuaan ensin risukkoisessa ja vaikeassa maastossa. Vaikean paikan tullen onkin erityisen tärkeä taito kyetä arviomaan, onko turvallista jatkaa matkaa. Ensimmäiseksi Levadavaellukseksi tämä reitti ei missään tapauksessa sovi. On suositeltavaa testata askeliensa varmuus ja korkeiden paikkojen sietokyky muilla haastavilla reiteillä, kuten Levada Norte Eira Mouraosta Serra Aguaan, Caldeirao do Infernon reitti tai Levada Nova Levada do Moinhon (MyllyLevada) jälkeen. Vaaramomenteista huolimatta tämä reitti tarjoaa huikean seikkailun keskellä villiä ja kaunista madeiran luontoa ja henkeäsalpaavia vuoristomaisemia. Varusteiksi matkalle kannattaa ehdottomasti ottaa vaellussauvat, sekä hyvät ja TUKEVAT VAELLUSKENGÄT eväiden ja raikkaan juomaveden ohella. Matkaan kannattaa lähteä kaverin kanssa. Jos jotain sattuu, on hyvä kun on kaveri auttamassa. Tämä on yksi perusohjeista turvalliseen vaeltamiseen.
Curral das Freirasin kirkko

Curral das Freirasin kirkkoa vastapäätä on mukava kahvila, jossa voi nauttia kupin kahvia ja tuoreita leivonnaisia ennen matkaan lähtemistä. Picnic-kahviloita tai muitakaan ostospaikkoja ei tällä reitillä ole luvassa ennen Funchalia, joten tämä on vimeinen mahdollisuus täydentää eväät. Auton voi jättää myös parkkiin kahvilan edessä olevalle parkkipaikalle.

Sitten vaan matkaan! Päästäksemme Levadalle meidän täytyy jatkaa matkaamme tietä myöten alasmäkeen. Noin 25 minuutin kuluttua saavumme paikkaan, jossa Levada alittaa tien ja jatkaa virtaustaan talojen yläpuolella rinteessä.

Levadalle lähdettyämme olemme 550 metrin korkeudessa meren pinnasta ja loppua kohden laskeudumme kaikkiaan 200 metriä. Aloituspisteen voi nähdä alhaalla keskellä olevasta kuvasta. Klikkaa katsoaksesi paikkaa lähemmin.


Curral das Freiras kuvattuna tieltä Reitti alkaa tien mutkasta suurenna kuva Levada alkaa tästä!!! Katso lähemmin!! Katso jyrkänteen reunaa lähemmin Levada do Curral alkaa

Tarkkaavaisimmat saattavat jo tiellä marssiessa havaita, kuinka kauempana edessäpäin levada kulkee pitkin suoraa jyrkänteen reunaa. Lähdemme kulkemaan levadaa virtaussuuntaan nauttien upeista vuoristomaisemista. Reitti on tässä vaiheessa hyväkuntoista betonialustaa ja tukevia suojakaiteitakin on rakennettu paikka paikoin. Ensimmäisessä kaarteessa vasemmalle voimme nähdä levadan kulkevan kallionseinämään louhittuna toisella puolella syvännettä, jonka nyt kierrämme.

Poimuiset vuorenseinämät reunustavat Curral das Freirasin kylää, jonka asutus jatkuu syvemmälle ja syvemmälle laakson rinteillä. Pitänee joskus ajella tietä päähän asti ja nähdä kuinka pitkälle se jatkuu.


Levada do curral Levada do curral ja hevoskastanja suurenna kuva suurenna kuva Kurkkaa eteenpäin

Pienen sivulaakson pohjukassa meitä tervehtii ensimmäinen hevoskastanjapuu karvaisine hedelmineen. Näitä puita tapaamme tällä reitillä tuon tuosta. Kastanjat ovat tuttuja Madeiralla uuden vuoden aikaan, jolloin niitä saa paahdettuna laivarannasta.


Sivulaakson pohjukassa polku on hieman kärsinyt varmaankin maanvyörymän ansiosta mutta pääsemme kuitenkin jatkamaan matkaa.

Kuten sanottu, suojakaiteita on rakennettu paikoitellen tukevasta rautaputkesta.

KATSO VIDEO ALKUOSUUDESTA