Luonnollisia elämyksiä

Levada do Curral

Vasemmalla puolella kallioinen vuoren seinämä tuntuu jatkuvan taivaisiin, kun sukellamme metsäiseen maastoon. Aluksi runsasta ja vehreää metsää, jonka hallitsevana puulajina ovat jo näkemämme hevoskastanjat. Aivan ihastuttava peikkometsä, jossa klorofyllia suorastaan pursuaa joka paikasta ja maasto on muutenkin mukavaa vailla kauhistuttavia jyrkänteitä.

Pieni hymyn vire vilahtaa aina kasvoille, kun näkee nämä hevoskastanjan karvaiset hedelmät. Välillä polku saattaa olla täynnä auenneita karvakuoria, joista kastanjan hedelmät ovat karanneet maailmalle. Näistä karvapalloista mieleeni tulee aina Gremlins niminen elokuva. Muistattehan ne karvaiset pallot, joista syntyi pikkuriiviöitä.


Curral das Freiras ja Levadan alkukohta keskellä näkyvän tien mutkassa Vuoristoa polulta Curral das Freirasia ja vuoristoa Levada do curral ja hevoskastanja
Levadalla suoja-aidatovat joskus vain rautalankaa suurenna kuva kurkkaa eteenpäin Levadalla Mielikuvituksellinen puunrunko

Välillä puunrungot saavat suorastaan taiteellisia muotoja ikäänkuin nämä metsän haltijat haluaisivat koetella kulkijan luovaa hahmotuskykyä. Tämäkin puu on aivan kuin jättimäinen käsi sormet sekaisin.

Linnut laulavat joka puolella ja jostain kauempaa kylästä kantautuvan kukon kiekuna. KATSO METSÄVIDEO

Metsää Levada do curralilla Levada do Curral Bonsai-puun näköinen mänty Levadan varrella Retkeilyä vehreässä metsässä suurenna kuva kurkkaa eteenpäin Levadalla katso puita lähemmin Lehvistöä Levadan varrella

Tähän asti olemme selvinneet vähällä eikä pahoja paikkoja ole juurikaan matkalle osunut. Kulkeminen on ollut todella viehättävää retkeilyä vehreässä metsässä. Kävelemämme Levadan reuna on 30-40 senttiä leveä tukeva betonialusta, kuten kuvasta voimme nähdä. On siis mukava taittaa matkaa ja nauttia luonnosta.

Heinikkoisempi osuus kulkee melko jyrkässä maastossa suurenna kuva kurkkaa tästä paikasta
Katso video vuoresta ja heinikkoisesta poukamasta.

Seuraavaksi polku kaartaa vasemmalle ja puusto vaihtuu korkeisiin jykeviin mäntyihin vasemmalla puolen polkua. Olemme kulkeneet Levadaa seuraten noin puoli tuntia ja vasemmalla meitä seurannut kallionseinämä seisoo nyt edessämme kuin jättiläinen. Kierrämme tämän poukaman ja jatkamme matkaa hieman heinikkoisemmassa maastossa.

Poukaman jälkeen maisemat aukenevat taas upeasti yli Curral das Freirasin kauempana siintäviin ylänköihin (KATSO ISO PANORAMA-KUVA!).

Ruohikkoisen osuuden loppupuolella tulee keskittyä askeleisiinsa, sillä kuljemme itseasiassa rotkon reunalla. Suojaavia kaiteita ei ole ja oikealla puolella, heti ruohikon takana on suora pudotus alas. Polkukin kaventuu 15-20cm leveäksi. Tämä on ehkä ensimmäinen vertigo-kohta tällä reitillä (VIDEO).

Täältä ylhäältä näemme myös mukavasti laaksossa olevat talot ja tien lintuperspektivistä. Jatkamme matkaa laakson suuntaisesti.