Madeira Levadat - Levada do Norten alkulähde

Luonnollisia elämyksiä

Levada do Norte Encumeadasta alkulähteelle

Viitta reitille Levada do Norte on antanut lukemattomia upeita elämyksiä, jotka ovat syöpyneet loppuelämäksi mieleen. Useiden hienojen Norte-vaelluksien jälkeen hieman vaivalloinen matka Levada do Norten alkulähteelle on palkitseva kokemus. Hankaluutena reitillä ovat sen tunnelit, joita on kokonaiset 16 kappaletta. Tunneleista kolme on yli 2,5 kilometriä pitkiä ja pisin niistä 3 kilometriä. Pituutta reitille tulee 23 kilometriä. Osa tunneleista on ahtaita ja matalia. Kulkijan tuleekin varustautua hyvällä lampulla, jotta vältytään turhilta havereilta tunneleissa. Varmuuden vuoksi voi ottaa toisenkin taskulampun reppuun mukaan varalle.

Encumeadan baarin edustalla on parkkipaikkoja, jonne voi jättää auton. Matkaan kannattaa lähteä ajoissa reitin pituuden vuoksi. Reittille lähdetään tien toisella puolelta, jossa näkyy opastaulu ja heti taulun jälkeen löytyy reiteille opastava viitta Lombo do Mouro 14km ja Caramujo 6,4km.

Levada do Norte Encumeadassa Levada do Norte Encumeadassa Levada do Norte Encumeadassa Levada do Norte Encumeadassa

Kuljin tämän reitin heinäkuussa 2012, jolloin Madeiralla riehuivat suuret metsäpalot. Myös pohjoinen osa Ribeira Bravan laaksosta paloi miltei täysin. Ribeira Bravan alueen metsäpalot syttyivät tuolloin täältä laakson pohjoiselta puolelta. Voit löytää palon jälkiä myös joistain kuvista.

Nyt kuitenkin lähdemme reitille, jonka alkutaivat on kuin käveleskelisi hyvin hoidetussa puistossa. Alempana risteessä sijaitsevan Hotel Encumeadan asukkaille tämä on varmasti suosittu iltakävelypaikka. Jos pieni mainos sallitaan, niin kyseinen hotelli oli majapaikkani vuonna 2012 ja voin suositella lämpimästi sitä patikoinnista nauttivalle matkaajalle.

Lisäksi metsäpalojen aikaiset evakuointitoimenpiteet hoituivat todella mallikkaasti ja asiakkaat huomioiden.

Levada do Norte Encumeadassa Levada do Norte Encumeadassa Levada do Norte Encumeadassa
Levada do Norte Encumeadassa Levada do Norte Encumeadassa

Kukinta on kesällä kauneimmillaan ja reitin alkuosuudella ennen ensimmäistä tunnelia saadaan nauttia mukavasta kukkaloistosta. Ohitamme myös kauniin rakennuksen levadan äärellä. Reitin alkutaival tuo jollain tavalla mieleen Levada do Ribeira Janela Madeiran länsirannikolla, jota myös puutarhalevadaksi kutsutaan.


Levada do Norte Encumeadassa
Levada do Norte Encumeadassa
Puiden oksat kaartuvat reitin ylle muodostaen tunnelmallisen puutunnelin.
Levada do Norte Encumeadassa
Katso kuva maisemasta ennen ja jälkeen metsäpalon.
Levada do Norte Encumeadassa

Matkalle osuu reilusti avoin paikka, josta näkyy Ribeira Bravan laakson maisemat koko komeudessaan. Täältä näkyy myös reitin lähtöpiste Encumeadan snackbar ja sen takana massiivinen 1580 metriä korkea Pico Ferreiro.


Levada do Norte Encumeadassa Levada do Norte Encumeadassa Levada do Norte Encumeadassa
Forestfires in Encumeada 2015
Vuoren huiput vasemmalta lukien: Pico Ferreiro, jonka oikealla puolella Pico Encumeada ja kauempana niiden takana Madeiran korkein vuori Pico Ruivo.

Encumeadasta lähtee myös rankka vaellusreitti, jonka voi nähdä Pico Encumeadan rinteessä. Sitä seuraamalla pääset Pico Ruivolle ja edelleen Teixeiraan tai Pico Areirolle. Teixeiraan mennessä haarautuu myös polku, joka laskeutuu alas Caldeirao Verden putoukselle johtavalle Levada do Caldeirao Verden reitille.

Vaellusreitit siis seuraavat toisiaan ja joskus olen pohtinutkin mahdollisuutta Madeiran saaren idästä länteen vaellusta, jonka voisi toteuttaa seuraamalla saarella kulkevia reittejä. Eräänlainen Madeiran rannikolta rannikolle -vaellus.

Hieman vajaan puolen tunnin päästä saavumme paikkaan, jossa reitti haarautuu. Risteyskohta, josta jatkamalla suoraan Levada do Paúl johdattaa meidät Paúl da Serran tasangolle. Levada do Norte sen sijaan sukeltaa oikealle haarautuvaan tunneliin.


Levada do Norte Encumeadassa Levada do Norte Encumeadassa
Levada do Norte Encumeadassa
Kuvan rinteeseen johtava pikkutie vie alas Encumeadan tielle. Jos siis majapaikkana on Hotel Encumeada, voi tälle reitille tulla myös tätä tietä pitkin.
Levada do Norte Encumeadassa

Astutaan nyt siis sisään tunneliin, joka johtaa läpi harjanteen pohjoispuolelle Folhadaliin noin 10 minuutissa. Pituudeltaan tunneli ei siis ole kovin pitkä ja se on suhteellisen helppokulkuinen myös. Tulihan otsalamppusi mukaan?