Madeira Levadat - Levada do Castelejo

Luonnollisia elämyksiä

Levada do Castelejo

Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejon reitille astumme Porto da Cruzin rinteiltä. Noin 7 kilometriä pitkä levada johdattaa meidät Penha de Ãguian kallion maisemista nauttien syvälle Faialin vehreää laaksoa. Mielenkiintoinen levada, jonka varrella saa nauttia myös maaseudun asutuksesta ja Madeiran maalaismaisemista. Huimaavia paikkoja ei reitillä ole paljoakaan ja se sopii hyvin suurimmalle osalle vaeltajista. Normaalia varovaisuutta noudattaen retkestä tulee miellyttävä retkiseikkailu Madeiran antoisaan luontoon. Levadan alkulähde on joenuoma, jossa kristallin kirkas vesi virtaa kauniisti solisten vehreässä maastossa ja on todella kokemisen arvoinen.
Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo

Lähdemme matkaan paikasta, jossa levada seuraa tien viertä muutaman sata metriä. Paikan löydät, kun käännyt VE1-moottoritieltä oikealle liittymästä, jossa kyltit Porto da Cruz ja Portela. Liikenneympyrästä poistutaan ensimmäisestä liittymästä kohti Portelaa ja ajetaan noin 1,5 kilometriä, kunnes saavutaan oikealle johtavan päättyvän tien risteykseen, josta jatketaan päättyvää tietä, kunnes Levada do Castelejo näkyy tien vasemmalla puolella.Kartta


Levada do Castelejo Levada do Castelejo

Reitti kaartaa banaani- ja kaaliviljelyksen jälkeen vasemmalle kiertääkseen laakson pohjan. Mäntyjä ja joitain laakeripuita siellä täällä kasvaa heinikon seassa kauniiden maaseutumaisemien reunustaessa meitä oikealla puolella. Kaiken taustalla siintää Atlanttin ääretömältä vaikuttava horisontti.

Laakson pohjukasta avautuu myös kuvankaunis näkymä joen uurtamaan V:n muotoiseen laaksoon, jonka vasenta reunaa myötäillen jatkamme matkaa.


Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo
Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo

Katsottaessa takaisin tulosuuntaan runsaspuustoinen kumpuileva maasto hivelee silmää. Toisella puolella laaksoa näkyy hetki sitten ohittamamme kaalimaan yläpuolella ollut vajarakennus harjanteen rinteessä.


Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo

Jatkamme matkaa meren suuntaan ja hetken kuluttua avautuvat komeat näkymät Penha de Ãguialle. Massiivinen kallioinen ilmestys on tuo vuori, jonka me suomalaiset tunnemme ehkä paremmin nimellä kotkakallio.


Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo

Levada virtaa noin 280 metrin korkeudessa ja polun vierestä on miltei jatkuvasti suora näkymä oikealle Penha de Ãguialle ja Porto da Cruzin ylämaille. Olemme kulkeneet aloituspaikasta puolisen tuntia, kun oikealla puolellamme Penha de Ãguian vuoren maisemat saattelevat kulkijaa kohti Faialin laaksoa. Matkalla on alkanut näkymään vuorimännyn ja laurissilvapuiden ohella myös tuoksuvia, sulkamaiset lehdet omaavia Mimosapuita.

Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo
Levada do Castelejo suurenna vasen kuva suurenna oikea kuva
Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo

Metsäisemmän osuuden jälkeen maasto palautuu maalaismaisemaksi ja on niin mukavaa katsella näitä paikallisten koteja levadojen varrella. Ruukuissa kasvatetaan kukkia ulkona, jotka meillä kotosuomessa selviävät hengissä vain sisätiloissa.


suurenna vasen kuva suurenna oikea kuva Levada do Castelejo

Faialin seutu avautuu edessämme laajana laaksona ja reitti aloittaa hetken kuluttua kaartaa vasemmalle kohti Ribeiro Frio joen uurtamaa vehreää laaksoa. Ensin kuitenkin jatkamme vielä matkaa rannikon suuntaisesti. Kuten kuvista näkyy tämä reitti tarjoilee todella näyttäviä maisemanäköaloja.


Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo
Levada do Castelejo Levada do Castelejon vaihtoehtoinen reitti

Levada alittaa tien. Jos reittiä ei halua kulkea kokonaan vaan tyytyy vaeltamaan vain loppuosuuden, voi reitille lähteä myös tästä paikasta. Ohessa Google Earthin kartta ja ajoreitti. Täältä levada alkaa kaartamaan vasemmalle myötäilläkseen Ribeiro Frion laakson itäistä seinämää. Asutus harvenee ja maasto muuttuu metsäisemmäksi laaksoon saapumisen jälkeen.