Luonnollisia elämyksiä

Levada do Castelejo
Stereoskooppinen kuva

Levada do Castelejo Faialissa

Olette ehkä kuulleet Ribeiro Friosta tai ehkä käyneetkin siellä. Monet turistit vierailevat Ribeiro Friossa joko aloittaakseen levadavaelluksen kohti Portelaa tai vieraillakseen Balcoesin upealla maisemapaikalla, josta on mykistävän upea näköala Fajã Nogueiran vuoriston ympäröivään laaksoon. Nyt olemme Ribeiro Frio joen laaksossa ja loogisesti alhaalla kohisten virtaava joki on sama joenuoma, joka virtaa myös Ribeiro Friossa. On jnnittävää, kuinka asiat yhdistyvät toisiinsa..

Nyt jatkamme matkaa tässä luonnonparatiisissa, jossa metsä hivelee aistejamme raikkaan vihreällä olemuksellaan ja vesiputous toisensa jälkeen saavat kristallisella kohinallaan mielen iloiseksi. Eteen tulee siis taas kaksi hienoa vesiputousta peräjälkeen.

Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo

Olemme patikoineet vajaat pari tuntia reitillä. Kun arvioi tähän asti kuljettua reittiä, olemme kokeneet maaseutumaisemaa avaralla rannikkomaisemalla ja loppuosuudella tiheän runsasta, hyvin luonnonkaunista metsämaisemaa hienossa laaksossa. Vesiputouksia on ollut jo neljä kappaletta.

Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo
Levada do Castelejo
Stereoskooppinen kuva

Levada do Castelejo Levada do Castelejo

Tästä eteenpäin Ribeiro Frion joki esittäytyy todella komeasti ja virtauksen voimasta kuohuva vesi on hienoa katseltavaa. Vesi näyttää todella puhtaalta ja raikkaalta kohistessaan alas joenuomaa. Kuljemme runsaassa metsikössä nauttien puiden lehvistöistä ja luonnon tarjoamasta raikkaasta ilmapiiristä.


Levada do Castelejo
Stereoskooppinen kuva
Levada do Castelejo
Stereoskooppinen kuva
Levada do Castelejo

Vaalean sininen vesi valkoisine kuohuineen, Madeiran punertava maa-aines ja luonnon vihreä kasvusto luovat todella kauniin värimaailman ympäristöön. Kaikki tämä helpottaa tämän päivän kiireisestä elämänrytmistä stressaantunutta ihmistä ja tekee sekä mielelle että keholle hyvää. Mieleni tekee lainata tähän Alfred Wainwrightin, joka oli Pohjois-Englannin kuuluisimpia vaeltajia, ajatusta: Vaeltaminen, patikoiminen ja luonnossa liikkuminen ovat meille tämän päivän urbaaneille ihmisille pakokeino stressaavasta kiireisestä elämästä. Jotenkin tuohon tapaan lausahdus kuului ja kaiketi pitää paikkaansa edelleen.


Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo
Levada do Castelejo
Stereoskooppinen kuva

Erikoiseen muotoon kasvaneita puita, vihreänä pilvenä kasvavia kasveja, laakson hienoja maisemia. Levadan vesi virtaa kapeassa betonisessa kourussa ja me saamme kulkea seuraten sitä halki kaiken tämän koskemattoman Madeiran luonnon. Levadat mahdollistavat meille nämä hienot elämykset, sillä mitenkään ei olisi mahdollista kulkea tänne liian vaikeakulkuisen maaston takia.

Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo

Edessä näkyvästä laakson haarasta reitti jatkuu oikealle ja levadan alkulähde on jossain haarautuvan laakson suojissa. Matkaa alkulähteelle on siis vielä jonkun verran. Tällä hetkellä olemme seuranneet Levada do Castelejoa noin kaksi tuntia ja matkaa laakson alkupäästä on kertynyt vajaa puolitoista tuntia.

Saavumme paikkaan, jossa rinteestä putoaa taas yksi vesiputous. Alhaalla koski kohisee komeasti veden kuohuessa massiiviste kivenjärkäleiden edestä alas pitkin laakson pohjaa.


Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo Levada do Castelejo
Levada do Castelejo
Stereoskooppinen kuva
Suurenna kuva Vasemman puoleinen putous Oikean puoleinen putous

Polku ja levada kulkevat nyt aivan joen vieressä. Alamme siis olemaan lähellä levadan alkulähdettä. Millään levadavaelluksella en ole nähnyt näin kaunista jokea kuin Levada do Castelejolla on. Joessa virtaava vesi on kirkasta ja sävyltään vaalean sinistä, kuin helteisen taivaan sinisyys.