Madeira Levadat - Levada Nova

Luonnollisia elämyksiä

Levada Nova Prazeresista Calhetaan

Levada Nova on todella viihtyisä levada kulkea. Prazeresin jälkeen seuraava etappi on Calhetan vesivoimala. Mikäli 5-6 tuntia kestävä vaellus vesivoimalalle alkaa tuntua liian pitkältä, voi matkan katkaista myös aikaisemmin ER-211 tielle. Matka kyseiselle tielle kestää normaalia kävelyvauhtia 4-5 tuntia. Aiemminkin toki saattaa löytyä pieniä metsäteitä alas ja niitä voi tutkia lähemmin kartalta.
Calhetan voimalan kautta virtaavat Rabacalin levadojen vedet Levada Novassa Ponta do Pargoon ja Ponta do soliin päin. Voimala on siis eräänlainen vedenjakaja Rabacalin ja eteläisen rannikon välillä, mikä tekee siitä hyvin mielenkiintoisen kohteen.

Aloitamme matkan Prazeresista ylös Fonte do Bispoon johtavalta tieltä numero ER-210. Mikäli on autolla liikkeellä, voi ajoneuvon pysäköidä bussipysäkin vieressä olevalle pysäköintialueelle ja nauttia vaikka kupin kahvia tien toisella puolella olevassa baarissa. Lähdettäessä matkaan, parin minuutin kuluttua saavumme paikkaan, jossa Levada Nova alittaa tien. Lähdemme seuraamaan Levadaa oikealle virtaussuunnan vastaisesti.

ER210-tien risteys Eteenpäin Suurenna Viljelyksiä Levada Novan varrella

Matkamme taittuu aluksi halki Prazeresin asutusten. Ohitamme myös muutamia viljejyksiä, jonka jälkeen levada kaartaa vasemmalle ja sukeltaa mäntymetsään. Vaelluksemme tuleekin olemaan retki halki mänty- ja Eukalyptusmetsien. Matkalla saattaa huomio kiinnittyä todella kauniiseen vaaleanpunaiseen liljaan keskellä jylhää männikköä. Tämän neitseellisen kauniin kukan nimi on Amaryllis Belladonna. Alunperin Etelä-Afrikasta kotoisin olevaa liljaa ei Madeiralla tavata juuri muilla alueilla kuin Prazeresin ympäristössä. Paikoin se värittää heleän pinkkeinä ryppäinä Prazeresin mäntymetsäisiä rinteitä.

Pitkin laakson reunaa Katso yksittäisiä liljoja Suurenna Suurenna Levada Nova

Matkamme jatkuu pitkin metsäistä laakson reunaa. Tämä osuus Levada Novasta on ehkä kasvillisuudeltaan ja puustoltaan runsain koko Levada Novan matkalla Ponta do Solista Ponta do Pargoon. Olen kävellyt tämän levadan päästä päähän, joten arvioni perustuu kokemukseen. Levada Nova on todella miellyttävä kokemus vaeltaa. Suurempia jyrkkiä paikkoja ei juuri tämän levadan varrella ole, joten se sopii mainiosti myös korkeita paikkoja vierastavalle kulkijalle. Tämä osuus Prazeresista Calhetan vesivoimalalle on erityisen vehreä ja runsas.

Levada Nova Eukalyptusmetsää Levada Novalla Omenapuu Levada Novan varrella

Aluksi puusto on pääasiassa mäntyä mutta paikoin Eukalyptusmetsä valtaa alaa. Osuupa matkalle yksi omenapuukin oikealla polun vieressä. Levadapolkua reunustavat lukuisat sinisarjat, joita on sekä sinisiä että valkoisia. Tähän aikaan vuodesta (lokakuussa)Karhunvatukka valtaa alaa Levada Nova Suurenna Siirry eteenpäin Suurenna

Karhunvatukka on vallannut kokonaisen joenuoman tämän laakson pohjukassa. Ylitämme betonisen vesisillan ja jatkamme laakson toisella puolella takaisin tulosuuntaan.

Kuinka paljon tätä ihastuttavan lehtevää metsää oikein riittää!?