Luonnollisia elämyksiä

Eukalyptusmetsää Puustoa levada novan varrelta

Levada Nova Prazeresista Calhetaan

Maasto jatkuu Eukalyptusmetsän merkeissä. Sinisarjat, jotka alkavat olemaan jo tuttuja ystäviä matkalaiselle, reunustavat taas polkua. Noin puolen tunnin kuluttua Prazeresista lähdön jälkeen olemme kiertäneet ensimmäisen pienen laakson. Reittimme kaartaa vasemmalle jatkaen länsi-itäsuunnassa. Hetken päästä puusto muuttuu laurissilva-lajeiksi ja seassa iloisesti kasvavia rannikkomäntyjä Pinus Pinaster, joita tapaa usein Madeiran levadoilla ja poluilla suurine käpyineen.


Pähkinäpuu Pähkinäpuun lehvistöä

Reittimme kaartaa uudelleen kohti pohjoista syvemmälle kohti edellistä suurempaa laakson pohjukkaa. Välillä kulkiessa ihmettelee polulla lojuvia karvapalloja tai piikikkäitä ikäänkuin hedelmän kuoria ja kukkasipulin näköisiä peukalon pään kokoisia siemeniä. Nämä ihmetykset ovat Kastanjapuusta kotoisin (KATSO KUVA).

Kokeilin kerran kerätä muutaman kastanjapähkinän ja kuljetin kotiin. Ruukussa ne eivät lähteneet kasvamaan, vaikka muistuttavatkin kukkasipuleita. Kastanjapuulla on myös todella kauniit sahalaitaiset lehdet.


Levada nova Kuivuneita männynrunkoja laakson pohjalla Metsän runsautta

Todella vehreää on maasto tällä reitillä. Ihmeellistä, kuinka Prazeresin jälkeen Levada nova on sukeltanut aina vaan syvemmälle Madeiran runsasta metsää. Kun Fajã da Ovelhasta Prazeresiin saimme kosketuksen Madeiran maaseutuun ja viljelyksiin, niin Prazeresista Calhetan vesivoimalalle osuus on kokemus Madeiran laurasilvaa. Suoranaista klorofyllin haaskausta mutta ihastuttavaa sellaista.