Madeira Levadat - Levada Nova

Luonnollisia elämyksiä

Levada novaa Calhetan vesivoimalalle

Levada Nova Levada Nova Portaat Suurenna tämä kuva

Levada Nova jatkuu suurena betonikouruna ja kuljemme seuraten sitä kohti Calhetan vesivoimalalle. Matkaa voimalalle on siis vajaat kolme kilometriä. Puusto tällä osuudella on valtaosin eukalyptusta ja heti aluksi kuljemme halki korkean ja tiheän metsän. Eukalyptuksen raikas tuoksu on erityisen voimakasta sateen jälkeen ja aamuisin mutta muulloinkin saamme nauttia ajoittain miellyttävistä aromeista reitillä.

Levada Novan betonireuna vasemmalla on noin puolitoista metriä korkea ja kuljemme sen viereen valettua tukevaa betonista alustaa pitkin.


Noin viiden minuutin kuluttua olemme kiertäneet pienen laakson ja saavumme portaille, joita myöten nousemme vanhalle ER-211 tielle. Vanha ER-211 on melko huonossa kunnossa ja tuskin enää kovin yleisessä käytössä paitsi ehkä maastoautolla tai mönkijällä. Tässä vaiheessa näemme myös aloituspisteemme vesialtaan luona laakson toisella puolella. Ylitämme vanhan tien ja jatkamme seuraamalla Levada Novaa, joka lähtee jyrkästi vasemmalle eli pohjoissuuntaan.

Levada Nova Levada Nova: Näkymä ER-211 suuntaan Levada Nova Levada Nova

Maisemat avartuvat, kun aloitamme kulkemisen kohti Calhetan vesivoimalaa. Eteen avautuu näkymä kumpuilevia rinteitä ja niittyjä. Klikkaamalla vasemmalla olevaa kuvaa, voit katsella ja lukea tarkemmin mitä nämä kumpuilevat maisemat kätkevät sisälleen.

Merelle päin katsottaessa ulapalle viettävät Calhetan kukkulat ja rinteet. Matkalle osuu myös komea kelottunut puu.

Edetessä matkalla on pakko vielä mainita, että Rabacalin tunneli, josta olemme puhuneet melkoisesti aiemmin sijaitsee metsäisen kumpareen takana kts.kuva.

Heinikkoiset rinteet ovat kaunis näky ja Calhetan vesivoimalakin vilahtelee jo puiden välistä nauttiessamme näistä avarista maisemista.


Levada Nova Levada Nova

Kuljemme metsässä, jossa esiintyy myös Akaasia-puuta. Jos jostain leijailee yllättäen parfyymimainen suorastaan huumaavan hyvä tuoksu, syyllinen siihen on Akaasia Acacia Mearnsii. Tuoksua ei voi olla huomaamatta sillä se on yhtä voimakas kuin Eukalyptuksen raikas tuoksu. Akaasialla on myös hyvin kauniin hennot lehdet.

Levada Nova Levada Nova Levada Nova Levada Nova

Calhetan voimala - Levadavedet yhtyvät

Calhetan vesivoimalalla yhtyvät useiden levadojen vedet. Levada novan keräämän veden ohella myös Rabacalin levadaverkoston vedet johdetaan ylhäältä voimalalle rinteessä näkyviä juoksutusputkia myöten. Vesivoimalat ovat siinä mielessä aina mielenkiintoisia, että meille vaeltajille on jännittävää ja kiehtovaa ajatella, kuinka meidän Rabacalissa katselema vesi päätyy lopulta tänne ja saattaa olla, että samainen vesi virtaa myöhemmin myös huomattavasti idemmässä aina RIbeira Bravan liepeillä matkustettuaan pitkin Levada Novaa halki Madeiran rannikon rinteiden.

Juuri tällaiset asiat saavat ainakin minut uudelleen ja uudelleen ihmettelemään ihmisen kekseliäisyyttä, kun se haluaa saada luonnon kasvit ja omat viljelyksensä kukoistamaan. Faktahan on, että ilman levadaverkostoa Madeiran etelärinteet eivät olisi ollenkaan näin rehevät, kuin ne nyt ovat.