Madeira Levadat - Levada Nova

Luonnollisia elämyksiä

Levada nova

Levada nova virtaa noin 600 metrin korkeudessa merenpinnasta myötäillen lounaisrannikon rinteiden solia ja laaksoja. Kokonaispituus levadalla on noin 60 kilometriä ja se huolehtii miltei koko lounaisen rannikon viljelysten veden tarpeesta Ponta do Solista aina Madeiran läntisimpään kolkkaan nimeltä Ponta do Pargo. Ei mikään vähäpätöinen levada siis. Osa virtaavasta vedestä on peräisin Rabacalin alueelta ja se päätyy Levada Novaan Calhetan vesivoimalan kautta. Madeiran saarella Paúl da Serran tasanko on suuri veden tuottaja ja iso osa kasteluvesistä on peräisin Paúl da Serran tasangolta.
Levada nova

Levada nova Fajã da Ovelhasta Prazeresiin

Seuratessa Levada Novaa Fajã da Ovelhasta Prazeresiin huomio kiinnittyy maalaismaisemien ja pienien idyllisten kylien idylliseen kauneuteen levadan varrella. Olen vaeltanut Levada novan kokonaisuudessaan päästä päähän sopivan pituisissa osissa. Jos Levada Novan luonnetta pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi maaseutu-levada.
Levada Nova virtaa melko eristyksissä liikenteestä ja muusta hälinästä. Sen varrella näkee tavallisten madeiralaisten elämää, mikä tekeekin tästä levadasta omalla tavallaan hyvin mielenkiintoisen.

Levada sukeltaa tien alle Reitti kaartaa mäntymetsään

Kulkeminen on mukavaa tästä eteenpäin. Puurtaminen ylämäkeä jää taakse ja maasto on miellyttävän tasaista. Levada johdattaa meidät halki peltojen ja mäntymetsien. Saamme mukavan kosketuksen maalaiskylien arkeen, kun näemme asukkaat puuhastelemassa päivittäisiä toimiaan. Välillä saattaa vastaan tulla paikallinen asukas kantaen taakkaa selässään tai viereisellä pellolla on koko perhe istuttamassa perunaa tai muita juureksia.

Aloitimme tutustumisen Levada Novaan lähtemällä tien ja levadan risteyksestä itään. Aluksi reitti kulkee halki pelto- ja niittymaaston. Ennen saapumista Raposeiraan maasto vaihtuu männyköksi. Oikealla voi nähdä Paúl do maria ympäröivien jyrkänteiden ylätasangot.


Puro
Katso purovideo

Saavumme isohkon talon luo ja levada sukeltaa maan alle. Tässä kohdassa nousemme portaita ylös ja jatkamme talon ohi. Levada nova löytyy taas pienen matkan päästä.

Levada kaartaa vasemmalle, kiertäen pienen laakson. Ennen São lourencon kylään saapumista levada kulkee halki virkistävän mäntymetsän. Vuorilta laskeutuva vesi on ohjattu valumaan pienempinä puroina Levada novaan. Purojen solina ja lintujen laulu ovat rentouttavaa kuultavaa. Saattaapa kuulla myös kukon kiekuvan aika ajoin.


jatkoa suurenna Silta polun mutkassa Virta lehtien keskellä

São Lourencossa olevan pienen saostusaltaan jälkeen matka jatkuu taas halki niittyjen. Polulla saattaa kohdata suurempiakin kotieläimiä, kuten kuvassa näkyvä sonni. Hetken katselimme toisiamme miettien, kuinka nyt toimitaan. Onneksi eläimen omistaja oli huomaavaisesti laittanut laudat yli levadan, jotta saatoimme kohdata hyvässä yhteisymmärryksessä. Matka jatkuu ja hetken päästä saavumme taas pieneen metsikköön. Tämän jälkeen levada alittaa tien ja taas tulee paikka, jossa vuorilta tuleva vesi liittyy täydentämään levadassa virtaavaa vettä.

perunan laittoa suurenna jatkoa

Raposeira

Paúl do marin ylätasangolla viljelys on pääelinkeino. Niinpä aikoinaan Paúl do marin asukkaat vaihtoivat kalaa ylätasangon asukkaiden kasvattamaan viljelyselintarvikkeisiin. Paúlin asukkaat nousivat kantamuksien kanssa ylös Paúl do marista ja takaisin jopa useita kertoja päivässä ja nuo ajat olivat varmasti hyvin rahkkoja. Nyt siis saavumme Raposeira do Lugarinhoon. Kyläyhteisö, joka vaihtoi viljaa ja muita tarvikkeita Paúl do marin asukkaiden kalastamaan kalaan. Kylässä asukkaat puuhastelevat päivittäisiä toimiaan, joihin kuuluu esimerkiksi perunan istutus. Joulukuussa kulkiessani reitin istutustyöt olivat käynnissä. Myös ilmeisesti ryhmä paikallisia koululaisia olivat opettajan johdolla retkeilemässä kylällä.

Raposeirasta pääsee yhdelle tämän alueen näkö-alapaikoista. Kirkon kohdalta alaspäin viettävältä tieltä täytyy kääntyä vasempaan ja jatkaa tien päähän. Vierailu kannattaa tehdä autolla, sillä levadalta matkaa kertyy melkoisesti.

Näköalapaikan kautta on mennyt myös edellä mainittuun tarkoitukseen käytetty polku alas Paúl do mariin. Polku on ollut käyttämättömänä vuosia ja on pahoin umpeen kasvanut. Jyrkässä rinteessä maanvyörymät ovat tehneet sen osittain kulkukelvottomaksi. Paúl do mariin pääsee siis vain Zimbreirosia ja Prazeresin polkuja käyttäen. Jatkamme matkaamme Levada Novaa seuraten kohti Prazeresia.