Madeira Levadat - Fajã da Ovelha

Luonnollisia elämyksiä

Paúl Do Mar - Kylä rinteiden syleilyssä

Paúl do mar Paúl do mar on rauhallinen kylä noin 40 kilometriä Funchalista länteen. Paúl do Marin asukkaista suuri osa on kalastajia, jotka sesonki-aikaan lähtevät merille kuukausiksi. Kylä oli pitkään jyrkkien rinteiden eristämänä, kunnes vuonna 1960 valmistui ensimmäinen tie. Siihen asti kulkeminen kylään tapahtui kolmea polkua pitkin.
Kylän länsipuolelta löytyy nykyäänkin erittäin hyvässä kunnossa oleva Zimbreiros-niminen polku, joka johtaa Fajã da Ovelhan kylään. Zimbreiros reitin voi nähdä kiemurtelevan ylös edessä nousevaa jyrkkää rinnettä. Kylän keskivaiheilta löytyy polku ylös Raposeirasin kylään. Reitti on ollut vuosia käyttämättömänä ja on kulkukelvottomassa kunnossa. Polku on pahoin umpeen kasvanut ja sieltä täältä maan vyörymien tuhoama. Vuonna 2007 joulukuussa lähdin kapuamaan keskireittiä ja alhaalta lähtiessä parin sadan metrin päästä tuli eteen paikka, jossa maanvyörymä oli vienyt polun mennessään. Ehkä jonain päivänä myös tämä polku kunnostetaan kelvolliseen kuntoon.
Paúl do marista Prazeresiin johtava Caminho do Concelho-niminen polku alkaa kylän itäpuolella sijaitsevasta venesatamasta. Tämä polku on erittäin hyvässä kunnossa ja on kunnostettu vuonna 2007. Reitille on rakennettu suoja-aidat ja murtuneita kohtia on kivetty uudestaan. Levada Novan reitin päätteeksi Caminho do concelho on polku, jota pitkin tulemme laskeutumaan takaisin Paúl do mariin.

Lyhdyillä reunustetulle tielle Suurenna tämä kuva Polun alku Näkö-alapaikka
Reitti kulkee ristiin rastiin ylös rinnettä. Ylhäällä näkyvä valkoinen rakennus on hotelli-ravintola, jonka vasemmalla puolella on reittimme ensimmäisenä välietappina toimiva näköalapaikka.

Paúl Do Mar - Levada Nova

Aloitamme matkamme Paúl do mar Apart Hotellin pihasta. Täältä meren rannasta noin 400 metriä korkea nousu näyttää melko hurjalta. Emme kuitenkaan anna ensivaikutelman lannistaa, vaan käymme tuumasta toimeen.

Kivetty, lyhdyillä reunustettu tie johdattaa meidät rinteestä tulevan puron ylittävälle sillalle. Itse polku lähtee rinteen juurella olevien talojen välistä kaartaen rannan suuntaan. Polku kiertää aluksi rinteessä olevan kallioisen töyrään ja jatkaa siksakkia rinnettä ylös.

Kylässä sijaitseva Paúl do Mar Apart hotel on muutenkin hyvä tukikohta tämän alueen polkujen ja reittien tutkimiseen. Nousemme ensin ylös Fajã da ovelhaan, jonka jälkeen suuntaamme matkamme ylös Levada Novalle. Seuraamme Levada Novaa itään kohti Prazeresia, josta laskeudumme takaisin Paúl do mariin Caminho do concelhoa seuraten.

Vaelluksesta syntyy hieno läpileikkaus alueen maisemiin. Tulemme kokemaan kovaa kapuamista jyrkkää rinnettä ja näkemään aitoa Madeiran maalaiselämää. Mäntymetsän tuoksusta ja lintujen laulusta saa myös nauttia tällä mukavalla reitillä. Reitti vaatii kuitenkin hieman kuntoa. Ei pelkästään pituutensa (noin 20 km) vuoksi, vaan myös jyrkkän nousun ja laskun takia. Lisäksi asfalttitiellä kulkeminen polkujen ja levadan välisillä osuuksilla saattaa ottaa jalkoihin, etenkin kovempi pohjaisia vaelluskenkiä käytettäessä.


Zoomaa hotelliin Suurenna kuva polku

Ylöspäin meitä viettää kivistä taidokkaasti kiilaamalla ladottu polku, mikä saa paikoin aaltoilevan porrasmaisen muodon. Ajoittain saattaa polulla tulla eteen yllätyksiä, kuten tämä 2007 joulukuussa rinteestä irronnut kivenjärkäle, joka oli pudonnut keskelle polkua. (KATSO VIDEO)

Rinnettä noustessa huomaa, kuinka näkymät Paúl do mariin ja merelle aukenevat aina vaan hienommin mitä korkeammalla olemme. Illalla auringon laskiessa näkee täältä upean auringonlaskun. Suunnilleen puolessa välissä rinnettä on kallioon hakattu syvennys, minne voi istahtaa hengähtämään ja ihailemaan panoramaa merelle. Rantaviivaa hyväilevien aaltojen kohinan voi kuulla tänne asti. Huomaa myös vasemmalla solan takana kulkeva Fajã da ovelhaan kulkeva tie. Mielenkiintoisia ovat myös runsaan heinän seassa kasvavat kaktukset ja agave-kasvillisuus.


Levikkeeltä lähtevälle polulle Suurenna kuva Edustalla paúl do mar ja taustalla jardim do mar

Vasemmalla olevassa kuvassa näkyvä polku, joka lähtee tien varressa ennen mutkaa olevalta levikkeeltä. Reitti kulkee vastakkaisella puolella rotkoa ja se on itse-asiassa lyhyt levadan pätkä, joka johtaa syvemmälle rotkoon. Polun lopussa on luvassa pieni vesiputous ja luonnonvarainen vesiallas kallioiden keskellä.


agave levähdyspaikka rinteessä yhä ylös yrittää
Näkymä polun yläpäästä Näkymä polun yläpäästä

Loppupäästä polku jyrkkenee entisestään ja tasamaalle päästyämme saamme ihailla upeita maisemia merelle ja Paúl do mariin. Myös Zimbreiros polku näkyy täältä kiemurtelevana alhaalla rinteessä.


Polku haarautuu näkö-alapaikalle Suurenna kuva Suurenna kuva Näköalapaikalta tulosuuntaan Hotelli reunalla

Saavuttaessa upean "treenirinteen" huipulle alkaa oikealla puolen kaktuksia kasvavan heinikkoisen niityn takana näkyä jyrkänteen reunalla nököttävä ravintola-baari, jonka yhteydessä on myös näköalapaikka. Siellä kannattaa käydä myös katsomassa huikaisevia näköaloja merelle ja Paúl do Mariin.


Vasemmalla oleva näkö-alapaikka tarjoaa mielenkiintoisia vanhoja aparaatteja. Aikoinaan ilmeisesti tavaran ylös kylästä rahtaamiseen käytetty väkipyörä muistuttaa meitä ajasta ennen teiden valmistumista. Liekö nostettava tavara ollut Paúl do marin kalastajien pyytämää kalaa ja muita meren antimia ja paluupostina kasvatettuja juureksia ym. Tällaista vaihtokauppaa nimittäin aikoinaan tehtiin ja tehdään kaiketi edelleen.

Polun suuntaan katsottaessa seisoi vielä 2006 vuonna pystyyn kuivunut kelo. Joulukuussa 2007 matkatessa eräänä päivänä vanhus oli antanut periksi ajan kuluttavalle voimalle ja kaatua rysähtänyt lepäämään poikki polun (KUVA). Aika kuluu ja maisemat muuttuvat.


Zoomaa Katso maisemaa Kelottunut puu

Alas rinteen juurellekin näkyvään ravintola-baariin, josta aiemmin mainitsin, ei ole suoraa pääsyä polulta. Matkaa kertyy ylempää tien kautta parisen kilometriä. Vihjeenä siis vaan, jos ajatuksena olisi kipaista ostamaan jotain virvokkeita rankan nousun päätteeksi. Nyt, kun olemme saavuttaneet rinteen huipun ja voimme palata samaa tietä alamäkeä hotellille tai jatkaa eteenpäin nousemista Levada novalle.