Madeira Levadat - Prazeresista Paúl do Mariin

Luonnollisia elämyksiä

Prazeresin näköalapaikalta Paúl do mariin

Polku kulkee siksakia alas rinnettä

Kannattaa kulkea kaikessa rauhassa ja välillä pysähdellä nauttimaan maisemista. Lähtiessämme liikkeelle rotkon vastakkaisella puolella voi nähdä Raposeiran näkö-alapaikan kukkulan päällä.

Astu eteenpäin Suurenna Suurenna

Reittimme risteilee edestekaisin jyrkässä rinteessä ja laskeutuminen pitkin tätä jyrkkää polkua ottaa mukavasti reisiin ja polviin.

Rotkon pohjalla kulkee joki, joka laskeutuu pitkänä vesiputouksena pitkin kallion seinämää. Kasvillisuus on pääasiassa heinikkoa, jonka seassa kasvaa kaktuksia.

Taidokkaasti pienistä kivistä kivetty polku on hyvässä kunnossa. Maisemia kannattaa välillä pysähtyä ihailemaan ja jatkaa taas eteenpäin. Jossain vaiheessa polun vieressä on myös penkki, jossa voi istahtaa pidemmäksikin aikaa ihailemaan näitä upeita maisemia.

Rinteestä
Rinne, jossa polku mutkittelee on miltei pystysuora.
Massiivinen vuorenseinämä

Rinteen yläpäässä haarautuu toinen reitti, joka menee pienen tunnelin kautta prazeresiin johtavaan solaan. Vuonna 2006 kulkiessani polku oli kuitenkin suljettu poikittaisella kepillä. Tunnelin toisella puolella se jatkuu pitkässä heinikossa ja on vaikeakulkuinen, eikä erityisesti näkemisen arvoinen. Jatkamme siis edelleen matkaamme rinnettä alas.


Kalliokuluma Suurenna Katso ylempää alas Suurenna

Nämä vuoren seinämät näyttävät todella massiivisilta nyt kun olemme päässeet rinteen puoleen väliin. Kiinnittäkää huomionne myös erikoiseen ilmeisesti merituulten kuluttamiin kallion seiniin rotkon toisella puolella. Onkalot näkyvät tummina varjoina punertavassa kalliossa. Myös myöhemmin alempana on tuuli kaivertanut mielikuvituksellisen näköisen onkalon kallionseinämään.


Suurenna Vesi virtaa putouksina alas Siirry eteenpäin Siirry eteenpäin Siirry eteenpäin
Tutki kuvasta paikkoja lähemmin klikkaamalla kuvan eri kohtia. Kuvat aukeavat omaan ikkunaan.

Reitin alkupäässä joki laskeutuu vesiputouksena vielä kymmeniä metrejä sataman vieressä ennenkuin päätyy lopulta mereen. Katsokaa alas päästyänne taaksenne ja ihailkaa maalauksellisen kaunista solaa kallionjyrkanteineen ja vehreyttä, jonka kasvillisuus saa aikaan. Kaiken keskellä, kuin valkea haltija silkkisenä sumuna pitkin kallion rinnettä alas laskeutuva vesiputous. Paikka on kuin paratiisi kulman takana, joka vain odottaa löytäjäänsä.

Ennen Paúl do mariin saapumista on sävähdyttävä jyrkkä pudotus polulta, jos sattuu katsomaan kallion kulman kohdalta alas. Ensimmäisellä kerralla meni kylmät väreet tässä kohdassa. Nyt, kun uudet suojakaiteet on rakennettu, voimme huoletta ja ilman jännitystä ohittaa paikan. Vielä kaarros ja portaat alas ja huomaamme olevamme Pául do marin laivasatamassa, josta kylän miehet lähtevät aika-ajoin kalaan Atlantin aaltoihin.


Vanha rakennus satamassa Takaisin Paúl do marissa Paúl do marin satama

Tästä voi jatkaa vaikka rantatielle nauttimaan rantaan kohisevista aalloista, jotka ovatkin tällä alueella usein erityisen näyttävät ja surffaaminen onkin erityisen suosittu harrastus tällä alueella.