Luonnollisia elämyksiä

Rabacal - 25 lähteen vesiputous (25 fontes)

Kenenkään ei varmasti tarvitse kokea yksinäisyyttä tällä ihastuttavalla paikalla, sillä niin suosittu vierailun kohde 25 lähteen vesiputous on. Usein retkeilijöitä on tungokseen asti ihailemassa tätä raikasta vettä vuotavaa kallion seinämää. Lähteitä on seinämässä useita. Tarina ei kuitenkaan kerro onko lähteitä todellisuudessa 25 vai ehkä enemmänkin. Kallion seinämät ovat kuitenkin täynnä lähteitä, joiden vesi valuu vuolaasti alla olevaan lampeen. Näyttää kuin koko seinämä olisi täynnä vettä. Kerran olen kuullut osuvan sanallisen määrittelyn, joka kumpusi tämän paikan luomasta tunnelmasta: "Ensimmäinen ajatus, joka täällä valtaa mielen on: "Jos Madeiraa pitäisi kuvata jollain neljästä peruselementistä, se olisi varmasti vesi... Madeira on vettä!".

putouksen yläosa Putouksen alaosa

Edessämme olevan kallionseinämän laelta virtaa myös vesiputous. Joskus virheellisesti kuvittelin, että 25 lähteen putouksen vesi olisi kotoisin Riscon putoukselta mutta sehän ei ole totta. Putouksen vedet ovat kyllä kotoisin Paul da serran tasangolta mutta tulevat eri reittiä, kuin Riscon vedet.

Pullanmuruja on ilmeisesti kulkijoilta herunut myös varpusille, jotka ovat kesyjä. Joskus suorastaan linssiluteita, kuten kuvan lintu.

Hetken ihasteltuamme paikkaa voimme palata samaa reittiä takaisin metsänvartijoiden talon kautta ylös parkkipaikalle tai valita reitiksi tunnelin kautta Calhetaan. Tunnelillehan pääsi palaamalla 25 lähteen levadaa takaisin, jatkaen eteenpäin kunnes saavumme 800 metriä pitkän tunnelin suulle.

Ennen matkan jatkamista kannattaa kuitenkin käydä tutustumassa 25 lähteen levadan alkulähteeseen seuraamalla levadaa edelleen sillan yli. Alkulähteellä on luvassa myös pieni mutta kaunis vesiputous.

Paluumatkalla 25 lähteen levadaa takaisin voi poiketa vasemmalle ylös Levada do riscolle, jota jatkamalla vasemmalle pääsemme ihastelemaan Riscon komeaa vesiputousta.

Jos muistat, Rocha velmelhan levadallehan pääsi 25 levadan varrelta haarautuvalta polulta. Levada rocha vermelhaa jatkamalla Calhetaan päin saavumme ennen pitkään alemmalle Rocha vermelhan tunnelille, joka vie meidät myös Calhetan puolelle.

Monenlaisia vaihtoehtoja on siis valittavana tässä polkujen ja levadojen verkostossa.

KATSO VIELÄ YOUTUBE-VIDEO 25 LÄHTEESTÄ
Kesy varpunen

Paluumatkaa suunnitellessa

Olemme kulkeneet tällä alueella kahdesti ja molemmilla kerroilla pilvet ovat laskeutuneet iltapäivällä tietä ylös noustessa. Ajankäyttö ja sää kannattaa aina ottaa huomioon. Tällä alueella pilvet saattavat ilmestyä nopeasti ja viedä näkyvyyden miltei nollaan. Kannattaa siis myös katsella taivaalle.