Luonnollisia elämyksiä

Näkymä vasemmalle alas Näkymä 25 lähteelle Suurenna tämä kuva

Rabacal - 25 lähteen levadan alkulähde

Levadan alkulähteellä käymiseen meillä menee aikaa kokonaisuudessaan vajaat puoli tuntia. Polku on hyväkuntoinen mutta loppu-osuudella joutuu taiteilemaan kapeaa levadan reunaa, mikä saattaa olla liukas. Varovaisuutta tulee siis noudattaa. Aloitamme matkamme sillalta, jonka vasemmalla puolella veden kuluttamia altaita ja oikealle katsottaessa näemme kuinka 25 lähteen putous on runsaan kasvillisuuden ympäröimä.

Levadalta Eteenpäin Suurenna tämä kuva
Eteenpäin Suurenna tämä kuva ETEENPÄIN SUURENNA TÄMÄ KUVA SUURENNA TÄMÄ KUVA

Jatkamme eteenpäin levadan viertä, joka on hyvässä kunnossa. Levadan reuna nousee hetkenpäästä yli metrin korkeudelle ja kivestä rakennettu reuna on sammaleiden peittämä. Metsän siimeksessä kulkeva polku on tasainen ja hyvä kulkea. Avoimista paikkoista saamme ihailla Ribeira da Janelan laaksoa.

Takaisin päin Kallio Luola Suurenna tämä kuva

Ennen perille saapumista polku jatkuu alemmas vasemmalle. Mikäli haluaa nähdä perillä olevan kauniin vesiputouksen ja sen takana olevan vihreän luolan kannattaa jatkaa matkaa seuraten levadaa kävellen sen kapeita reunoja myöten. Tässä kannattaa olla varovainen sillä reunat saattavat olla kosteudesta ja sammaleesta liukkaat. Voimme kuulla putouksen kohisevan jo iloisesti ja matkaa ei ole kuin parikymmentä metriä.

Olemme nyt Levada das 25 Fontesin alkulähteellä (KATSO VIDEO). On hauska ajatus, että tämä sama vesi virtaa Calhetan vesivoimalan kautta Ponta do Pargoon tai Ponta do Soliin asti. Täältä levadan perukoilta on hyvä aloittaa matka takaisin, joko tunnelin kautta Calhetaan tai metsänvartijoiden majan kautta ylös parkkipaikalle.

Ennen metsänvartijoiden rakennusta kannattaa poiketa katsomaan Riscon putousta, jonne johtaa Levada do Risco ylempänä rinteessä. Emmehän unohda myöskään, että levadan varrelta voimme poiketa Levada Rocha velmelhalle johtavalle polulle. Monenlaisia reittimahdollisuuksia on siis taas tarjolla.