Luonnollisia elämyksiä

Rabacal - Riscon alempi vesiputous

Nousemme heti aluksi kulkemaan levadan laitoja pitkin oikealla puolella kulkevan polun sijasta. Itse valitsin polun ja jouduin joka tapauksessa vääntämään vajaan metrin korkuisen askelman levadan päälle myöhemmin, kun polku loppui.

Pieni vesikanava virtaa kanervikon keskellä ja aluksi ei pahempia paikkoja ole luvassa. Aurinkoisena päivänä valo siivilöityy puiden välistä saaden virtaavan veden välkehtimään kauniisti.

Aluksi levada kulkee kanervikon keskellä Kuva takaisin rakennukselle
Kuva takaisin rakennukselle
Vesi solisee iloisesti taittaessamme matkaa laakson uumeniin.Video

Hetken päästä kuitenkin vieressä oleva rinne jyrkkenee muuttuen kymmenien metrien syvyiseksi seinämäksi alas Ribeira Granden pohjalla olevaan joen uomaan. Rotkon toisella puolen nousee saniaisten ja muun kasvillisuuden vihreäksi verhoama kallioseinämä. Vasemmalla puolen rinne muuttuu myös vähitellen jyrkemmäksi. Polku on kuitenkin hyväkuntoinen ja vajaat puoli metriä leveä.

Levada Levada Vesi sataa polulle
Levada
Ennen varsinaista putousta saamme nauttia pienistä putouksista ja suihkuista kallioisessa rinteessä (Katso video).

Paikoin vesi tippuu pisaroina kymmeniä metrejä korkeassa kallionseinämässä roikkuvista heinäkasveista.

Määränpäämme korkeat kallionjyrkänteet alkavatkin jo näkyä edessäpäin. Ennen perille saapumista on kuitenkin kuljettava reunalla, joka saattaa olla liukas. Varovaisuutta noudattamalla ja askeleemme valitsemalla pääsemme turvallisesti perille.


Levada Puu Katso polkua eteenpäin Suurenna tämä kuva

Paikoin saattaa olla maamurtumia, joista täytyy vaan selvitä taiteilemalla turvallisesti yli. Tuntuu kuin laakson pystysuorat kallionseinämät kohoisivat aina taivaisiin saakka ja on todella keskityttävä, jotta keskittyy kulkemiseen tarpeeksi ihaillessa näitä upeita maisemia. Paúl do Marissa on polku, joka kulkee kylästä ylös Prazeresiin ja jossain opaskirjassa luonnehdittiin reittiä: "Kuin paratiisi kulman takana" ja tätä polkua voisi kaiketi luonnehtia Rabacalissa vähän samaan tapaan.


Todella kaunis suihkumainen putous laskeutuu vasemmalla paljasta kallionseinämää. Auringon paiste saa aikaan pisaroihin kristallimaisen kimalluksen. 25 lähteen polulla kulkevat ovat jääneet taakse ja olemme löytöretkeilemässä paikkaa, joka jää niin monelta 25 lähteen reitin kulkijalta epähuomiossa tutkimatta. Monet eivät edes tiedä tämän kiehtovan polun olemassa-oloa.

Murtunut maareuna Suihkumainen putous Suurenna tämä kuva Polkuko???? Putouksen yläosa Suurenna tämä kuva Kivistä muurattu silta
Riscon alempi vesiputous yläosa keskiosa Alaosa

Edessäpäin vesi virtaa kohisten pitkin noin sata metriä korkeaa kallionseinämää. Mikä upea paikka!

Joen uomaa
Kivien väliin muodostuneelle altaalle asti pääsee kulkemaan mutta siitä eteenpäin homma menee uimiseksi, kun allas syvenee.Katso video

Katsellessa seinämiä tarkemmin saattaa huomioida mielenkiintoisen yksityiskohdan vasemman rinteen keskivaiheilla. Valkeita, aivan kuin suoja-aidan tukikeppejä, on rivissä pitkin rinnettä. Ovatkohan jonkin hyljätyn polun tai levadan huoltoväylän suojakaiteen keppejä? (katso kuva). Seikkailijan ja tutkimusmatkalijan mielikuvitus ja mielenkiinto herää juuri tällaisista yksityiskohdista. Kysymyksiä herää: Mistä tuolle polulle pääsee ja kuinka?? Halu kokea ja löytää herää pienessä mielessä..

Betoniselta sillantapaiselta voimme kahlata joen uomaa hieman lähemmäksi mutta tulee varoa liukastumasta, sillä kivet ovat todella liukkaat.

Kulkiessani tätä jännittävää Levada das 25 fontesilta haarautuvaa polkua, vastaani ei tullut ainuttakaan vaeltajaa. Reitti ei siis varmastikaan ole monen tiedossa. Yllättävää sinäänsä, kun on näinkin hienosta paikasta kyse ja matka tälle hienolle vesiputoukselle on kuitenkin melko lyhyt. Voi hyvinkin olla myös, että polun huonokuntoisuuden vuoksi monet eivät halua poiketa tänne Levada das 25 fontesin hyväkuntoiselta reitiltä.

Nähtyämme tämän salaisen paratiisin nurkan takana, voimme palata samaa reittiä takaisin 25 lähteen levadalle.