Madeira Levadat - Rabacal - Levada das 25 Fontes

Luonnollisia elämyksiä

Opaste

Rabacal - 25 lähdettä (Levada das 25 Fontes)

Kyltti kertoo, että olemme tulleet nyt 3,2 kilometriä ER-110 tien parkkipaikalta ja matkaa 25 lähteelle on 1,9 kilometriä. Tästä risteyksestä vasemmalle lähdettäessä saapuisimme parin kymmenen minuutin kuluttua Calhetaan johtavalle tunnelille. Nyt lähdemme kuitenkin oikealle kohti 25 lähteen putousta, jonne käveleminen kestää puolisen tuntia.

Jatka eteenpäin Suurenna tämä kuva Laakeripuu polun vieressä
Zoomaa polulle Suurenna tämä kuva
Katso paikat kuvasta

Kuljemme laakeripuiden ja kanervien katveessa ja hetken päästä saattaa huomio kiinnittyä Riscon putouksen alapuolella olevaan vesiputoukseen.. Mikä on tuo vesiputous?.. Ei ainakaan määränpäämme 25 lähdettä. Oikean puoleisessa kuvassa näkyvän alamäen jälkeiseltä vedenjakajarakennukselta lähtee pieni polku ja putoukselta veden tuova levada. Kannattaa tehdä pieni seikkailu tälle kauniille paikalle.

Kulkiessa sivureittiä tulee kylläkin olla varovainen. Polku saattaa olla paikoitellen liukas ja reittiltä on suora suora pudotus joenuomaan.

Astelemme polkua myöten alas sillalle, joka ylittää joen uoman. Samalla siirrymme toiselle puolelle Ribeira Grandea ja nousemme kiviportaat ylös vedenjakajarakennukselle. Mökin oikealta puolelta virtaa aiemmin mainittu kapea levada, jota seuraamalla pääsee vesiputoukselle...

Katso maastoa sillalta Suurenna tämä kuva Portaat johtavat ylös vedenjakajalle
Polku Kaiteet uusittu 2007

Vedenjakajalta jatkamme kulkua seuraten puiden siimeksessä rauhallisesti virtaavaa levadaa. Paikoin on suoria pudotuksia vasemmalle polun vierestä mutta suojakaiteet antavat ainakin psykologista suojaa. Suojakaiteisiin ei silti aina kannata sokeasti luottaa, vaikkakin ne ovatkin uusittu ja perusparannettu parin vuoden sisällä. Kulkemamme reitti on suosionsa ansiosta yleensä erittäin hyvässä kunnossa ja täysin turvallinen. Alla vasemmassa kuvassa vanhat suojakaiteet vuoden 2006 joulukuussa ja oikeassa vuonna 2007 uusitut.


Matka jatkuu kanervatunnelissa Matka jatkuu kanervatunnelissa
Polku alas rocha velmelhalle
Levada rocha vermelhalle johtava polku lähtee tästä

Noin kymmenen minuutin kuluttua saavumme paikkaan, jossa haarautuu polku vasemmalle alas kanervikkoon. Tätä polkua seuraamalla päädymme levadoista alimpana virtaavalle Levada do Rocha Vermelhalle, joka on myös tutustumisen arvoinen.


Polku

Nyt kuitenkin jatkamme eteenpäin kohti 25 lähdettä. Välillä kanervikko muodostaa tunnelmallisen vihreän tunnelin levadan ja polun ylle. Täällä kulkiessa ja kuvaillessa kameran muistikortti täyttyy nopeasti. Tuntuu, että kuvattavaa on yllin kyllin. Punertavan maa-aines, harsoiset puu rungot ja lehtivihreä yhdistettynä luovat todella harmonisen tunnelman.


Polku

Vajaan tunnin kuluttua Riscon ja 25 lähteen polkujen risteyksestä saavumme määränpäähämme. Kivisen sillan kohdalla on oikealla vesiportaat, joiden vieressä kulkee polku noin kymmenen metrin päässä sijaitsevalle putoukselle. Älkää kävelkö ohi. Sillan jälkeen levada jatkuu edelleen levadan alkulähteelleen...

Silta putoukselta päin nähtynä
Vesiportaat
Video vesiportaista