Luonnollisia elämyksiä

Rabacal - Calhetan tunneli

Tunnelin läpi kulkee sekä putki, että levada. Putki sukeltaa maan sisään tunnelin edessä ja levada jatkaa matkaansa pitkin juuri kulkemamme laakson vasenta rinnettä. Eteisosa on korkea ja sen sammalen peittämät vihreät seinämät tihkuvat vettä. Tässä paikassa on jotenkin jännittävä tunnelma. Katon holvikaaret ovat myös vihertävät ja eteisosan perällä näkyy itse tunnelin suu-aukko.

Eräässä hotellissa paikallinen baarimikko kertoi tarinaa, kuinka he nuoruudessaan kulkivat tunnelin läpi ilman taskulamppua. Kyseinen temppu onnistui siten, että otetaan sopivan pituinen keppi ja pidetään sitä tunnelin läpi johtavan putken kyljessä kävellessä. Kepin avulla pysyy tunnelin keskellä kolhimatta itseämme tunnelin seinään. Rabacalissa seikkaileminen oli kuulemma suosittua hänen nuoruudessaan. Enpä kuitenkaan itse vaihtaisi lamppua puukeppiin!

Levada do rocha vermelhan tunneli

Myös täältä pääsee Levada do Rocha Vermelhalle. Tunnelista tuleva Levada das 25 fontes kaartaa talon takana oikealle ja jatkaa matkaansa rinnettä myötäillen. Seuraamalla sitä saavumme polulle, joka johtaa alempana virtaavalle Levada Rocha Vermelhalle. Rocha Vermelhan tunneli on huomattavasti pidempi kuin tämä 25 lähteen levadan tunneli. Se on myös ahtaampi ja polku on kapeampi. Rabacalin puoleisessa päässä levadareitti kulkee vailla suojakaiteita arvioni mukaan vajaan sadan metrin pudotuksen partaalla, joten varovainen tulee olla.

Levada jatkaa matkaansa laakson vasempaan rinteeseen Holvi ja tunnelin suu-aukko Suurenna tämä kuva Holvi ja tunnelin suu-aukko Yksi putken kannatuspaaluista Suu-aukko Rabacaliin Katso ulos Suurenna tämä kuva Suurenna tämä kuva

Tunnelissa on välillä ilmeisesti putken kannakkeiksi tarkoitettuja betonisia välipaaluja, jotka peittävät muuten luotisuoran tunnelin toisen pään, eikä sitä voi nähdä ennen betonipaalujen ohittamista. Tunneli on tilava kulkea ja lattia on tasainen.

Noin 15 minuutin kuluttua olemme alittaneet Paúl da serran ja ylhäällä kulkevan ER-110 tien. Sukellamme 800 metriä pitkästä tunnelista vehreään Rabacaliin.