Luonnollisia elämyksiä

Sisällä tunnelissa Pohjavesi purkautuu seinästä

Levada rocha vermelhan tunneli

Levada da Rocha Vermelhan tunneli on pitkä, ahdas ja kostea. Paikka paikoin levadan reunaa kulkeva polku on vain pari kymmentä senttiä leveä. Tunnelin puolen välin jälkeen katosta ja seinämistä tihkuva vesi on saattanut tehdä polun liukkaaksi, joten varovaisuutta tarvitaan. Kaukana valopisteenä siintää tunnelin toinen pää, joka tuntuu olevan ikuisuuksien päässä eikä tunnu lähestyvän lainkaan. Kaiken kaikkiaan jännittävä seikkailu mutta fobioista kärsiville suositeltavampaa on kulkea ylempänä olevaa tilavampaa 25 lähteen levadan tunnelia.
Pohjavesi purkautuu seinästä Pohjavesi purkautuu seinästä

Tunnelin läpi kulkeminen kestää noin puoli tuntia, joten mistään vähäpätöisestä urakasta ei ole suinkaan kyse. Keskinopeudella 4 kilometriä tunnissa, tunnelin pituudeksi tulee noin kaksi kilometriä. Hyvä taskulamppu on tarpeen ennenkuin sukellamme pimeyteen.


Tunnelissa

Tumman puhuvilla kallion seinämillä pienet saniaiset ja sammalet kilpailevat niukasta auringon valosta. Syvemmälle tunneliin sukellettaessa ympärillä on vain puhdasta kallioseinää ja siellä täällä pienet pohjavesipurot solisevat levadaan. Paikoitelleen vesi suorastaan roiskuu seinämästä. Tunnelma muistuttaa Ribeira da Janelan levadan erästä tunnelia, jossa kulkija saa ryöpyn niskaansa seinämästä suihkuavasta vedestä.


Tunnelin seinämästä suihkuavaa vettä Tunnelin uloskäynti suurenna kuva Astu ulos Rabacaliin

Pitkän pimeässä kulkemisen ja kerrassaan jännittävän seikkailun jälkeen astumme ulos tunnelista vehreään Rabacalin luontoon.(Klikkaa suuaukkoa)