Madeira Levadat - Levada do Norte

Luonnollisia elämyksiä

Ribeira bravan laakso

Ribeira bravan laaksoa Moni alhaalla Ribeira Bravasta São Vicenteen kulkevalla tiellä ajeleva ihmettelee kerta toisensa jälkeen tämän laakson jylhiä maisemia. Laaksoa reunustavat massiiviset kallionseinämät eivät voi olla tekemättä vaikutusta. Ajoittain rajustikin virtaava Ribeira Bravan joki on uurtanut tämän jylhän laakson. Esimerkiksi vuonna 1970 joki tuhosi suuria osia alhaalla kulkevasta tiestä, kun vuoren rinteiden valumavedet yltyivät rajuiksi. Ribeira Brava sai kokea todella kovia myös helmikuun 2010 tapahtuneissa mutavyöryissä. Laakso alkaa Ribeira Bravan rannikkokaupungista ja jatkuu Encumeadaan halkoen pohjoissuunnassa noin puolet saaresta. Ympäröivät vuorenseinämät ovat vajaa 1000 metriä korkeat ja jyrkkäseinämäiset. Alue onkin Curral das Freirasin ohella varmasti yksi vaikuttavimmista Madeiralla. Encumeadan tiellä on useita levähdyspaikkoja, joissa kannattaa pysähtyä ihastelemaan maisemia. Myös periltä Encumeadasta aukeaa hieno näkymä Ribeira Bravan laaksoon.
Ribeira bravan laakso kuvattuna Boe morteen johtavalta tieltä Noustessa Ribeira Bravasta ylös Boa Morteen ja ajettaessa edelleen Espigãoon, maisemat syrjäiseltä rotkojen partaalla kulkevalta tieltä ovat henkeäsalpaavat. Espigãossa kannattaa ehdottomasti vierailla näkö-alapaikalla, josta voimme nähdä myös Levada do Norten myötäilevän laakson poimuilevaa itäistä rinnettä. Matkan varrella on myös Eira Mourãon kylä hauskasti vuoren töyrään päälle rakennettuna.

Levada do norte

Ribeira bravan laakso pohjoispuoli Encumeadan tieltä
Ribeira Bravan laakson pohjoinen puoli ja São Vicenteen johtava tunneli Encumeadan tieltä

Ribeira Bravan laakson itäistä seinämää pitkin virtaa Levada do Norte. Levada rakennettiin kuljettamaan kasteluvesiä Serra de Aguan vesivoimalalta Läntisen Funchalin ja Campanárion viljelyksille. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1947 ja kesti kokonaiset viisi vuotta ennen kuin rakennustyöt saatiin päätökseen ja 50 kilometriä levadaa kuljetti elintärkeää vettä viljelyksien käyttöön. Kuljettaessa tätä levadaa Ribeira Bravan rinteessä on vaikea kuvitella, kuinka rakentajat ovat pystyneet hakkaamaan tämän vesilinjan vuoren kallioiseen rinteeseen. Varsinkin Ribeira Bravan laakson vuoristoinen maasto on täytynyt olla varsinainen haaste hakuilla työskenteleville rakentaville. Monia henkiä on varmasti menetetty näillä jyrkillä rinteillä.

Levada do Norten osuuden Gabo Giraon jyrkänteeltä Boa Morteen on paljon kuljettu ja hyvin viehättävä vaellusreitti. Vaikeusasteeltaan se sopii kenelle tahansa. Boa Mortesta voi jatkaa eteenpäin Eira Mourãoon asti mutta tämän jälkeen asiat mutkistuvat.


Näkymä laaksoon Encumeadasta
Ribeira Bravan kaunista laaksomaisemaa Encumeadaan johtavalta tieltä.

Levada Norte Eira Mourãosta Serra de Aguan vesivoimalalle kulkee syvien rotkojen partaalla ilman minkäänlaisia suojakaiteita. Reitillä on paikkoja, joista noin 40 cm leveän polun vierestä putoaa pystysuora paljas kallioseinämä jopa toista sataa metriä. Pudotusta voisi parhaiten kuvailla sanalla syvyys. Lisäksi reitillä on 8 tunnelia, joista kaksi on veden vallassa päästä päähän ja toinen näistä kosteista tunneleista on 200 metriä pitkä. Vettä saattaa olla pari kymmentä senttiä, joten kulkeminen menee kahlaamiseksi. Madeiralla ei ole myrkyllisiä eläimiä eikä hyönteisiä. Tätä asiaa tulee vakuutelleeksi itselleen nähdessään joidenkin reitillä olevien tunneleiden katossa majailevia mustia hämähäkkejä.

Levada norten polku saattaa paikoitellen olla heinikon peitossa ja huonokuntoinen. Tätä reittiä ei missään tapauksessa voi suositella ensimmäiseksi levadavaellukseksi Madeiralla. Kannattaa hankkia ensin kokemusta helpommista levadareiteistä. Mikäli esteitä tai polun sortumia tai muuta vastaavia tulee reitillä eteen on käännyttävä ehdottomasti takaisin.

Olosuhteet saattavat tietenkin muuttua, jos reittiä aletaan jossain vaiheessa laittamaan kuntoon. Olosuhteet olivat kuitenkin kuten edellä mainitsin vuoden 2008 helmikuussa, kun viimeksi katsasti reitin Eira Mourãosta suurelle kallionjyrkäänteelle asti Espigãon alittavan tunnelin jälkeen. Mikäli kuljet reittiä ja huomaat muutosta reitin kunnossa, lähetä postia palautelaatikon kautta.