Luonnollisia elämyksiä

Levada do Norte Boa Mortesta Serra de Aguaan

Ilmavat maisemat Levada norte jatkuu tien toisella puolella Levadalla

Tieltä astumme levadalle ja lähdemme kohti Serra de Aguan voimalaa. Korkeus merenpinnasta on tällä hetkellä noin 550 metriä ja Ribeira Bravan laakson pohja on 120-130 metrin korkeudella, joten rinteet ovat 350 metriä korkeat jyrkät seinämät. Kuljemme siis melko korkeissa maisemissa ja tästä eteenpäin reitti muuttuu luonteestaan lisäksi astetta vuoristoisemmaksi minkä takia tätä osuutta ei todellakaan tule lähteä vaeltamaan, jos on pienintäkään taipumusta vertigoon. Polku jatkuu heinikkoisena ja maisemassa on ilmaa ja avaruutta, jota reunustavat Ribeira Bravan laakson jylhät vuorenseinämät.


Matkaa ensimmäiselle välietapille Espigáon tunnelille on noin kaksi ja puoli kilometriä, kun reittimme kääntyy aluksi oikealle kulman taakse, jossa avautuu Eira Mourãosta katselemamme syvänne vuoren rinteessä. Myös levadan huoltorakennus näkyy toisella puolella jyrkänteistä rinnettä. Kun ensi kerran kuljin tämän Norten reitin, rakennus oli huonossa kunnossa (KTS.KUVA). Vuoden 2008 lokakuussa mökki oli ehostettu kodikkaaksi majaksi levadan varrelle.


Suurenna kuva Zoomaa Kallio Suurenna kuva Levadan huoltorakennus Siirry eteenpäin

Eira Mourãon kylä alkaa jäämään taakse, kun saamme ihailla kauniisti laakson pohjalle viettävää vehmasta rinnettä. Helmikuussa rinteet värjää keltaiseksi oxalis pes-caprae eli Nuokkukäenkaali. Rinteessä on myös ilmeisesti viljelijöiden käyttämä vajarakennus, joka vielä vuoden 2008 helmikuun lopussa oli pahasti ränsistynyt mutta saman vuoden lokakuussa oli kunnostettu uuttakin ehompaan kuntoon.

Rinne Polulta
Monenlaista kasvillisuutta Kallionseinämä

Kymmenessä minuutissa olemme kiertäneet laakson syvänteen ja reitti kääntyy taas oikealle kulman taakse jatkaakseen seuraavaan poimuun vuoren rinteessä. Näemme nyt myös mäntymetsän reunustaman komean kallioisen töyrään, jonka alapuolelta kohta kuljemme. Taustalla olevan harjanteen takana vilahtelee jo Espigãon vuoristokylä.


KALLIONSEINÄMÄ MAISEMA

Oikean puoleisessa kuvassa erottuu polku jyrkässä varjoisessa kalliorinteessä. Kyseessä on Espigáon kylästä alas laaksoon vievä reitti. Tässä on myös kyseessä aikoinaan päivittäisessä käytössä ollut polku Espigáosta Ribeira Bravan laakson pohjalle.


Levadalla Suurenna kuva Astu sillalle

Hetken rinnettä kuljettuamme levada kääntyy vasemmalle ja ylitämme betonisen sillan tapaisen. Kukkaisesta maastosta ja niiden houkuttelemista perhosista nauttien jatkamme matkaamme kohti kallioista seinämää ja Espigàon kylän viereistä Ribeira Brava laakson haaraa.

Ohitamme suuren kallion vajaan tunnin päästä Eira mourãosta lähdön jälkeen. Polku muuttuu hetkeksi juuri ja juuri jalkaparin levyiseksi kinttupoluksi tiheän heinikon ja muun kasvillisuuden ansiosta.

Välillä voi tauotella ja ihastella jylhiä vuorenrinteitä ja avaraa maisemaa. Klikkaa alla olevan kuvaparin vasemman puoleinen kuva suuremmaksi. Suurennetusta kuvasta voit ehkä erottaa laakson toisella puolella kaksi vaeltajaa kuvan vasemmassa yläkulmassa olevan heinikkoisen kummun vieressä. Saat kuvan rinteiden mittasuhteista, kun kokonaisessa kuvassa retkeilijät näkyvät vain pieninä pisteinä.


Oikea puoli Vasen puoli Jatka matkaa