Luonnollisia elämyksiä

Vaarallisia reittejä

Jotkut sivustoilla esitellyt reitit ovat vaarallisia ja on tarkoitettu vain vaeltajille, jotka haluavat vaelluskokemukseltaan haasteellisuutta ja vaaran tunnetta. Näille reiteille tai ainakin joillekin osuuksille alla mainituilla reiteillä ei tule lähteä, jos on vähääkään taipuvainen vertigoon tai ei ole varma-askelinen. Varusteista etenkin kengät tulee olla hyvälaatuiset ja tukevat. Reiteillä ontodellinen hengenvaara ja muistathan, että jos lähdet näille reiteille, kuljet aina myös näillä reiteillä täysin omalla vastuulla.

Levada do Norte

Levada do Norte Boa Mortesta Serra de Aquan vesivoimalalle alkuosuus on kuten tavallisemmat levadavaellukset ja Boa Mortesta Espigaon tunnelille asti maasto on melko turvallista. Suoria pudotuksia polun vierestä ei juurikaan ole, joskin suoja-aidat puuttuvat, joten on silti oltava varovainen, uten tietysti aina vaeltaessa. Espigaon tunnelin jälkeen olosuhteet muuttuvat ja tulee olla todella varma-askelinen eikä pelkoa korkeisiin paikkoihin saa olla vähääkään. Reitti on kuitenkin huikea kokemus kokeneelle ja vaaran tunnetta hakevalle vaeltajalle. Useat opaskirjat suosittelevat kääntymään syystäkin takaisin kohdassa, jossa suora pudotus syvyyteen on yli sata metriä. Lisäksi eteen tulee tunneleita, jotka ovat veden vallassa jopa päästä päähän. Reitti ei ole turvallinen kokemattomalle vaeltajalle, sillä pienikin harha-askel saattaa olla kohtalokas.

Levada do Norten osuudella Boa Mortesta Serra de Aguaan on sattunut vuosien varrella useita loukkaantumisia ja myös kuolemantapauksia, joissa vaeltaja on pudonnut satoja metrejä rotkoon, joten reitti on erittäin vaarallinen.


Levada do Curral

Haastavien ja vain kokeneille kulkijoille suositeltujen reittien joukkoon kuuluu Curral das freirasista (nunnalaaksosta) São Martinhoon Funchaliin virtaava Levada do Curral. Reittiä ei suositella edes kokeneelle kulkijalle, jos sää on ollut sateinen. Ne opaskirjat, joissa tästä levadavaelluksesta jotain sanotaan, kehottavat jättämään reitin väliin liian huonokuntoisena ja rapistuneena. Reitiltä saa läheisen kosketuksen Curral das freirasin laaksoon ja sen pohjalla virtaavaan Curralin jokeen, joka yhtyy myöhemmin Socorridosin jokeen Socorridosin laaksossa.

Aina voi käydä katsastamassa levadaa ja ensimmäisen kauhun paikan tullen kääntyä takaisin. Curral das freirasin puolelta reitti on hyväkuntoinen ja suojakaiteitakin on rakennettu mutta reilun puolen tunnin kävelyn jälkeen olosuhteet muuttuvat. Paljon risuisia paikkoja ja kiertopolku, joka ovat vaikea havaita. Useassa kohdassa levadan vierestä on suora pudotus satoja metrejä rotkoon, joten reitti on erittäin vaarallinen. Funchalin puoleisessa päässä Fajan (autioitunut kylä) jälkeen reitti on varustettu suojakaiteilla ja turvallinen. Jännitystä hakeville, kokeneille kulkijoille suosittelisin Curralin reitin sijasta Levada do Norten reittiä.

Levada dos Piornais

Levada virtaa seuraille Socorridosin laakson itäistä seinämää kohti Funchalia ohittaen Sao Martinhon ja Lidon kaupunginosan. Levada dos Piornais on hyvin suosittu Madeiralla matkaavien vaeltajien reittikohde socorridosin sillan jälkeisen jännittävän tunneliverkoston ansiosta. Tunneliverkosto on hyvin suojattu rautaisilla kaiteilla ja on turvallinen kulkea. Reitillä olevan betonisen silla jälkeen Socorridosin laaksossa levadan vaaralliset paikat alkavat, kun reitti kulkee levadan betonisella muurilla ja pudotus heti kulkureitin vierestä on yli kymmenen metriä. Levada dos Piornaisin loppureitti on suljettu rautaisella portilla luultavasti turvallisuuden vuoksi. Suljettu osuus näyttääkin seurailevan pystysuoraa kallionseinämää.

Levada dos Piornais oli aikoinaan tunnettu loukkaantumisista, joita reiteillä sattui ja siksipä se voidaan luokitella vaarallisten reittien joukkoon. Levada dos Piornaisia Socorridosissa voi suositella kulkijalle, joka ei suuremmin pelkää korkeita paikkoja. Jatko-osuus betonisillan jälkeen sopii varmajalkaiselle henkilölle, joka ei säpsähdä kymmenien metrien suoraa pudotusta polun vieressä.

Camara de Lobosissa on sanottu olevan myös hankala huumeongelma ja on tapauksia, joissa vaeltaja on joutunut ryöstetyksi levadan varrella veitsellä uhaten. Vuonna 2016 marraskuussa kuljin reitin ja hieman ennen Lidoa saapuessani Socorridosilta päin tunnelissa nuorien miesten joukko puhui kovaäänisesti naureskellen ja päätin nousta ennemmin ylös tielle, kuin jatkaa levadalla lyhyen alikulkutunnelin kautta. Ehkä kaverien toiminta oli viatonta hauskanpitoa mutta päätin olla ottamatta selvää. Muuten olen aina saanut tuntea oloni hyvin turvalliseksi Madeiralla, enkä koskaan pelkää kulkea edes iltapimeännä Funchalissa tai missään päin Madeiran saarta. Päätin kuitenkin mainita asiasta myös näillä sivuilla Levada dos Piornaisin yhteydessä, jotta viaton vaelluslomastaan nauttiva patikoija ymmärtää pitää aistinsa avoimina.

Levada da Fãja

Reittiä ei ole mainittu missään opaskirjoissa ja luultavasti sille ei pitäisi ohjata ketään kulkijaa. Kuitenkin olen härkäpäisyyttäni esitellyt tämän erittäin vaarallisen reitin naillä sivuilla. Levada da Fãja nimi tulee tien vieressä olevasta opasviitasta ja reitti kuuluu Socorridosin levadoihin. Tarkemmin sanottuna se kulkee läntisellä puolella Socorridosin laaksoa toisin kuin Levada dos Piornais. Levadan alkuosuus ei ole vaarallinen mutta loppupäässä, hieman Socorridosin vesivoimalan ja sinne johtavan Levada do Norten juoksutusputken jälkeen reitti kulkee kymmeniä metrejä korkean kallioseinämän reunalla. Suora pudotus banaaniviljelmille on erittäin vaarallinen. Myöhemmin reitillä tulee myös kohta, jossa kallio kaareutuu levadan päälle ja tila kulkea on aivan liian pieni. Pudotessa alhaalla odottavat piikikkäät karhunvatukkapensaat, joten ei saa yrittää jatkaa matkaa vaan on maltettava palata takaisin reitillä. Maltti ei ole vain valttia vaan myös turvallisuutta reiteillä ja oman uteliaisuuden hillitsemisen taito on osattava hallita todellisen vaaran uhatessa.