Madeira Levadat - Levada do Caldeirão Verde

Luonnollisia elämyksiä

Levada fajã do rodrigues

Vihreä seikkailu Ribeiro do Infernoon

Parkkeeraa autosi tien viereen Jos olet henkilöautolla liikkeellä, mitä luultavimmin saavut Sao Vicenten laaksoon Ribeira Bravan laakson pohjalla kulkevaa VR4-moottoritietä pitkin. Kun ajat ulos Ribeira Bravan ja Sao Vicenten laakson yhdistävästä 3,1 kilometriä pitkästä tunnelista alat etsiä vasemmalle haarautuvaa tietä, joka johtaa sinut tämän jännittävän levadan aloituspisteeseen. Se sijaitsee Ginjan kylän rinteellä ja vasemmalle tulee kääntyä toisesta risteyksestä liikenneympyrän jälkeen. Itse käännyin vahingossa Lougaan ensimmäisestä risteyksestä ja ajoin harhaan. Levadan aloituspiste sijaitsee näköalapaikan (Miradouro) alueella sijaitsevalla paikoitusalueen tapaisella paikalla. Onkin hyvä seurata Miradouro-opastekylttiä, kun etsii tietä levadalle. Kun näet viitan Levada Fajã do Rodriques 200m, olet oikeassa paikassa ja voit parkkeerata autosi hiekkatien laitaan. Varovasti ajaet voit toki ajaa vielä hiekkatietä eteenpäin, kunnes levadalle on enää matkaa 100 metriä.
Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues opastaulu

Lähdetään matkaan paikasta, jossa levada risteää hiekkatien. Levadan ja tien risteyksessä levadan toisella puolella opastaulu informoi meitä Ribeira do Inferno 3,9 kilometriä. Ribeira do Inferno on joki, jossa Levada Fajã do Rodriguesin alkulähde sijaitsee. Kuljemme veden virtausta vastaan halki eukalyptus ja laurissilvametsien.


Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues

Matkana 3,9 kilometriä ei tunnu kovin pitkältä. Matkalle osuu kuitenkin kolme kappaletta hieman tavallista ahtaampia tunneleita, joten reittiä voi luonnehtia lyhyydestään huolimatta melko haastavaksi. Heti ohitettuamme verkkoaidalla rajatut rakennukset oikealla saavumme paikkaan, jossa vesi virtaa porrasmaisesti täydentämään levadan vesimassoja. Vesiportaiden yläpuolella on tunnelin suuaukko. Raimundo Quintal kertoo kirjassaan The discovery of the island on foot, että tunneli alittaa Paúl da Serran tasangon ja oli alunperin tarkoitus rakentaa 3000 metriä pitkäksi mutta hiili- ja rikkidioksidi kaasujen pitoisuudet ja 27 asteinen vesi viittasivat pieneen vulkaaniseen toimintaan ja tunnelin pituus puolitettiin 1700 metriin.

Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues
Madeiran Kletra Clethra Arborea Levada Fajã do Rodrigues
Madeiran Kletra Clethra Arborea eng. Lily of the Valley Tree
Levada Fajã do Rodrigues

Laurissilvametsien puulajien vehreys yllättää tällä reitillä. Erikoisia ovat nuo punarunkoiset korkeat havupuut, jotka reunustavat reittiä levadapolun oikealla puolella kahdessa paikassa alkuosuudella ennen ensimmäistä tunnelia. Arvaisin, että kyseessä on vierasperäinen laji ja ne on jossain vaiheessa istutettu reunustamaan polkua.

Puulajeista Madeiran kletra asetettiin suojelun alle vuonna 1998 (lähde:The UIC Red List of Threatened Species. Ennen rauhoitetuksi asettamista sen lehtiä hyödynnettiin karjan ravinnoksi. Koska sen puuaines on hyvin taipuisaa ja kestävää, sen oksista ja rungosta tehtiin esimerkiksi kävelysauvoja ja esilaisia vapoja ja riukuja. Madeiran Kletra on kotoperäinen Madeiralla ja kuuluu laurissilvametsien puulajeihin.


Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues

Jatkamme patikoiden mukavasti metsäisellä polulla ihastelleen runsaita laurissilvametsiä. Noin kymmenen minuutin kuluttua korkeat havupuut okranpunaisine runkoineen reunustavat uudestaan polkua oikealla puolella.

Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues

Saavumme paikkaan, jossa suuret puunrungot makaavat ylitse levadan. Laurissilvametsien melko yleinen asukki on Lauracea siemenkasvien lahkoon kuuluva ainavihanta haisuviherpuu eng. Stinkwood (Ocotea foetens), joka niinikään on vaarana kadota hakkuiden ja vastuuttoman hyödyntämisen takia. On kuitenkin mahdolista, että populaatio Madeiralla on kasvussa. Saaren laurissilvametsät näet valtaavat uusia alueita hitaasti ja kehittyvät. Lajia tavataan myös viereisillä Kanarian saarilla mutta siellä populaatio on arvioiden mukaan alle 10 000 yksilöä. Lähde:The UIC Red List of Threatened Species. Puussa on oliivin näköiset mustat kivelliset marjat ja niitä näkee levadojen poluilla usein eukalyptuksen käpyjen ohella.


Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues
Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues

Levadalla on sulkuportti, jonka kohdalla levada ylittää kuivan joenuoman. Näkymä metsään on kuin katsoisi sademetsän maisemaa. Näin kuvia katsellessa on hauska havainnoida asioita ja on jännittävää, kuinka tässäkin puiden oksat kaartuvat reunustamaan kuivaa kivistä joenuomaa muodostaen kuin tunnelin maisemaan. Sitten saavumme paikkaan, josta haarautuu polku alas laaksoon. Polku johtaa Ginjasin vieressä sijaitsevaan Lanjon kylään.


Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues

Jatkamme kuitenkin seuraamalla levadaa kohti sen alkulähdettä. Tuuhean laakeripuupensaikon suojista reitti jatkuu pitkälle suoralle, jonka loppupäästä haarautuu taas polku alas laaksoon. Polun vieressä tapaa ajoittain myös jättiläiskanervapuita, jotka ovat hyvin yleinen ilmestys Madeiran levadoilla. Etenkin Rabacalin reiteillä niitä näkee runsain mitoin. Polun varressa voi taas bongata kasvamassa Madeirankletran Clethra arborea


Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues

Metsän keskeltä astumme avarampaan maisemaan ja saamme nauttia laakson rinteiden vehreistä rinteistä. Levada on katettu betonilaatoilla ja sen vasemmalla puolella on mielenkiintoisia kallionmuodostelmia, jotka kaiketi on tuulet ja vesi muotoillut pehmeään vulkaaniseen kiviainekseen. Kallioperä Madeiralla on pääosin punaista, sillä saari on muodostunut miljoonia vuosia sitten tuliperäisen voiminnan seurauksena. Nyt levadan vasemmalla puolella kohoaa vulkaanisesta kivestä koostuva kallioseinämä, joka on väriltään musta. Erikoinen kallio, jollaista en ole vielä nähnyt kulkemieni reittien varrella ja olen kuitenkin kiertänyt Madeiraa melkoisesti.


Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues

Reitti saavuttaa pienen laakson pohjukan, jossa on taas yksi sulkuportti ja betoninen porrasmainen rakennelma. Mutkan jälkeen komeat saniaiset suorastaan pursuavat vasemmalla puolella rinteessä ja reitti kaartaa takaisin vasemmalle. Todella mielenkiintoinen vehreä paikka, jossa reitti on ikäänkuin kaivettu harjanteen läpi. Vehreää paikka seuraa yllätys kulman takaa..


Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues Levada Fajã do Rodrigues

Jostain kuuluu veden kohinaa ja hetken kuluttua äänen lähde selviää. Vesi putoaa komeaa kallion seinämää myöten levadalle ja polulle. Kaunis ja jollain tapaa karu paikka, sillä vasemmalla puolella parinkymmentä metriä alempana on kivikkoinen joenuoma. Suojakaiteet ovat tällä paikalla todella tarpeen, sillä pudotus on polun vierestä pystysuora. Vaikka suojakaiteet muodostavat lähinnä psykologisen turvan, tulee tällä osuudella olla hyvin varovainen. Huomaa, että vesiputouksen alla kaiteita ei ole lainkaan vaan paikalla on suora pudotus rotkoon. Katso myös video paikasta.


Levada Fajã do Rodrigues ensimmäinen tunneli
Ennen tunnelin suuaukkoa
Ennen tunnelin suuaukkoa levadalla on sulkuportti

Olemme seuranneet levadaa noin 45 minuuttia, kun saavumme ensimmäisen tunnelin suuaukolle. Ensimmäinen tunneleista on vain viisikymmentä metriä pitkä mutta hieman hankalakulkuinen sillä kävelytie levadan vieressä on todella kapea. Itse jouduin lukemaan tunnelissa miltei sivuttain, jotten loiskahtaisi levadaan ja sen läpikulkemiseen meni 4-5 minuuttia. Tunnelin suuaukon edessä oli vuonna 2016 marraskuussa kivenjärkäleitä, joita oli laonnut jostain kallionseinämästä.


Tästä alkaa reitillä kolmen tunnelin sarja, kun alitamme Ribeira Infernon ja Sao Vicenten laakson välisen harjanteen. Tunneleiden välillä on luvassa hienoja maisemia laaksoon. Tämä on myös reitin hankalin ja osuudella tulee olla huolellinen, jotta onnettomuuksilta ja haavereilta vältytään.