Madeira levadat

Luonnollisia elämyksiä

Turvallisuus ja ympäristö

Poluilla ja reiteillä kulkiessa on muutamia asioita ja toimintatapoja, jotka olen itse huomannutturvallisuuden kannalta toimiviksi. Madeira on vuoristoinen saari ja sanotaan, että ainoa tasainen paikka saarella on Funchalin lentokenttä. Näin ollen myös useilla reiteillä on jyrkkiä kohtia ja polut kulkevat jopa myötäillen jyrkkää kallion seinämää. Kuten jo aiemmin mainittiin turvakaiteet ovat joskus puutteelliset tai ne puuttuvat kokonaan.

Itse levadassa käveleminen/kahlaaminen ei tietääkseni ole kiellettyä, vaikkei tietysti suotavaakaan. Jos reitille osuu pelottava paikka, kukaan ei estä loikkaamasta levadaan.

Turvallisuuden takia varsinkin jyrkemmillä osuuksilla kannattaa pysähtyä ottamaan kuvia ja ihailemaan maisemia. Vaikeilla osuuksilla onkin kaiken a ja o nimenomaan keskittyminen siihen mihin askeleensa laittaa. Jotkut reiteistä ovat kuitenkin suorastaan hengenvaarallisia, joko huonokuntoisuutensa tai vaarallisen maastonsa vuoksi. En suosittele lähtemään näille reiteille ilman vankkaa vaeltajan kokemusta tai opasta. Jos tiedät varmasti mitä teet, niin mene vain. Sivujen tekijänä en kuitenkaan ota vastuuta esiteltyjen reittien turvallisuudesta vaan vaeltaja on aina itse vastuussa omasta turvallisuudestaan!!

Tiedustelin joskus paikalliselta ensihoitajalta, tapahtuuko onnettomuuksia usein levadoilla. Hänen mukaansa: "Vaaralliset reitit kiehtovat usein ihmisiä ja he haluavat nähdä ne omin silmin, joten vahinkoja pääsee joskus tapahtumaan". Seikkaillessa tällä upealla saarella, kannattaa pitää järki kädessä ja valita reitit kukin omien edellytyksiensä mukaan.

Turvallisen patikoimisen perusohjeeseen kuuluu, että tulee kertoa esimerkiksi hotellin receptionissa minne on menossa ja mielummin vielä arvioitu palaamisaika.

Vaatetukseen kannattaa myös kiinnittää huomiota varsinkin suunnattaessa ylös vuorille tai saaren pohjoispuolelle. Lähdettäessä eteläpuolen paahteesta ylös tai pohjoiseen, saattaa lämpötila laskea jopa yli kymmenen astetta. Funchalin lämpötilan ollessa +22 astetta, saattaa esimerkiksi Queimadasissa 900 metrin korkeudessa olla +12 astetta. Tavatonta ei ole myöskään lumen sataminen korkeammalla vuorilla, mikä on kuitenkin harvinaista.

Huomaavaista on tietysti myös kuljettaa kaikenlaiset roskat mukanaan pois... Kuljemmehan luonnon meille suomassa paratiisissa.

Varmista reitin kunto

Ennen reitille lähtöä kannattaa aina varmistaa, että levada on avoin vaeltajille. Esimerkiksi helmikuussa 2010 tapahtuneiden mutavyöryjen johdosta useat levada-reitit suljettiin. Myös maastopaloja Madeiralla tapahtuu tuon tuosta ja yleensä seurauksena on joidenkin reittien sulkeminen vaeltajilta. Laajoja maastopaloja tapahtui heinäkuussa 2012, jonka seurauksena useita reittejä sulkeutui. Lue lisää heinäkuun suurpaloista TÄÄLTÄ. Reittien tilasta löytyy tietoa myös netistä.

Kun suunnittelet reitille lähtöä voit etukäteen tutkia onko reitti avoin vai suljettu esimerkiksi turvallisuussyistä. Listausta englanniksi löydät reittien tilanteesta ESIMERKIKSI TÄÄLTÄ!!

Opaskirjoja ja reittikarttoja

Aluksi asia, joka kannattaa ottaa huomioon vaellusretkiä suunnitellessa ja materiaalia lukiessa. Reittien kuvauksissa saattaa olla vanhentunutta tai jopa virheellistäkin tietoa. On tärkeää ottaa selvää reitin kunnosta aina ennen reitille lähtöä. Koskaan ei pidä lähteä matkaan pelkästään luetun tiedon (viitaten myös näihin sivuihin) varassa tai jonkun opaskirjan kertomien tarinoiden mukaisesti. Jokainen kulkee kuitenkin aina omalla vastuulla.

Madeira on suosittu kohde retkeilyä ja patikointia harrastavalle. Reiteistä on kirjoitettu melkoisesti opaskirjoja, joita kannattaa käyttää hyväkseen retkiä suunnitellessa. Maasto- ja vaelluskarttoja on myös tarjolla jonkun verran. Kartoissa laatu vaihtelee todella paljon. Suoranaisia virheitäkin saattaa kartoissa olla, joten täytyy vain hankkia materiaalia ja vertailla keskenään. Suosituimmat ja kuuluisimmat reitit ovat kuitenkin yleensä virheettömästi merkittynä ja niistähän on hyvä aloittaa.

Levadoista kertovia opaskirjoja ja -karttoja esimerkiksi Funchalin kirjakaupoista ja kioskeista. Myös internet on hyvä paikka hankkia kirjat suoraan kotiin.