Levadat Madeiralla

Madeiran levadat ja laurissilva

Levadojen rakentaminen Madeiralla on ollut valtava rakennusurakka. Levadojen rakentaminen tapahtui pääosin 1940- ja 1950-luvuilla ja niistä vanhimmat sijaitsevat saaren etelärannikolla. Nykyisellään levadaverkosto koostuu 1400 kilometristä näitä vesikanavia. Ensimmäiset levadat rakensivat pohjois-Portigalista kotoisin olevat miehet, jotka kaiversivat levadoja Madeiran vaikeakulkuiseen maastoon. Työ tapahtui tarinoiden mukaan narulla roikkuvista koreista käsin hakuilla. (lähde: Funchal Noticias) Tapaturmilta ei voitu välttyä vaan jotkut heistä putosivat satoja metrejä alas rotkoon ja kohtasivat kuolemansa. Levadat mahdollistavat kulkemisen Madeiran vaikeakulkuisessa maastossa ja niitä seuraamalla pääsee konkreettisesti näkemään laurissilvametsiköt, jotka ovat täällä parhaiten säilyneet maailmassa. Madeiran laurissilvametsiköt liitettiin Unescon maailman perintölistaan vuonna 1999 (lähde: Unesco World Heritage). Laurisilvametsiköt peittivät eteläisen euroopan 15-40 miljoonaa vuotta sitten. Madeiran laurissilvametsiköistä arvioidaan olevan alkuperäisiä metsä-alueita 90%. Vanhimmat laurissilvametsät sijoittuvat Queimadasin ja Faja da Nogueiran laakson alueille.
enlarged
Levada Nova virtaa Madeiran etelärannikolla jakaen kasteluvettä maatalouden tarpeisiin

Ratkaisu etelän kuivuuteen

Madeiran saaren vuoret estävät pohjoisesta tulevien saderintamien pääsyn saaren eteläpuolelle. Niinpä sademäärät jäävät etelärinteiden viljelysmailla pienemmiksi. Tarvitaan vesikanavia kuljettamaan pohjoisen sadevesiä etelän viljelyksille ja samalla saadaan apua myös kasvavaan energian tarpeeseen. Kaikkiaan noin 1400 kilometriä levadoja mahdollistavat huomattavasti tehokkaamman viljelemisen. Madeiralaiset ovatkin saaneet saaren ennen niukkasatoisen ja kuivan eteläpuolen maanviljelyksen kukoistamaan. Kuivat rinteet pursuavat levadaverkoston ansiosta banaania ja muita viljelyskasveja.

Levadaverkoston rakentaminen on todistus siitä, kuinka vaikeita olosuhteita voidaan muuttaa luontoa vahingoittamatta ja täysin ekologisesti. Rakentaminen tapahtui näet käsityönä usein riippuen korissa sananmukaisesti kuilun partaalla ja monia ihmishenkiä menetettiin tämän valtaisan rakennusurakan aikana.

Ensimmäiset levadat rakennettiin 1400-luvulla ja rakentaminen sekä levadojen ylläpito jatkuvat edelleen. Levadan viertä kulkeva polku onkin alunperin tarkoitettu huoltoväyläksi mutta retkeilijät keksivät niiden käyttökelpoisuuden myös vaelluskäytössä.

Sunflower: Landscapes of Madeira

John Underwood, Pat Underwood

Kirja on englannin kielinen mutta siitä on painettu myös suomenkielinen versio

Adlibris

Madeiran Levadat ja Luontopolut

Raimundo Quintal

Kirja levadojen ja vaellusreittien todelliselta asiantuntija Madeiralla. Paikalliseen kulttuuriin viittaavia tarinoita levadoilta. Tilattavissa englanniksi, mutta painettu myös suomeksi.

Madeira-Shopping