Funchal - Socorridos

Maisema Funchaliin Levada dos Piornaisilta

Socorridosin laakso on yllättävän vehreä ollakseen saaren pääkaupungissa

Hurjien levadojen laakso

Socorridosin laaksossa virtaa periaatteessa kolme levadaa. En ole varma voiko Levada do Curralia laskea kuuluvaksi Socorridosin levadoihin mutta mainitsen sen nyt kuitenkin tässä. Levada do Curral virtaa Curral das Freirasin laaksosta Funchaliin. Levada dos Piornais virtaa alempana Socorridosin laaksosta Fajãn autiokylän alapuolelta Funchaliin. Socorridosin läntisellä rinteellä on myös levada, jonka voi havaita myös Levada do Curralia kävellessä. Levada on nimetty Levada do Fajãksi mutta se löytyy erään vaellusoppaan kartasta myös nimellä Levada do Serrão. Reittiä ei kuitenkaan ole mainittu eikä kuvailtu missään opaskirjassa. Syy tähän saattaa olla se, että kyseessä on erittäin vaarallinen reitti, joka on myös hyvin lyhyt. Reitiltä on syviä rotkoja suoraan Socorridos jokeen eli se todella on hengenvaarallinen.

Madeiralle ensimmäistä kertaa matkaavat valitsevat usein reitikseen Levada dos Piornaisin, jota kutsutaan myös kaupunkilevadaksi. Piornais on siinä mielessä mukava valinta, että sinne on vaivaton pääsy Lidon hotellialueelta. Piornais ei tarjoile erityisiä luontoelämyksiä vaan maasto on lähinnä kaupunkimiljöötä ja banaaniviljelmiä. Socorridosin laakso, josta Levada dos Piornais virtaa on sekin hyvin teollistunut. Piornaisin varrelta avautuvat kuitenkin upeat näkymät Camara de Lobosin rinteille ja Gabo Giraon jylhälle rannikolle.

Socorridosin laakso itsessään on myös todella vaikuttava ja usein ihmetellään kuinka laaksosta löytyvät kauniit maisemat voivat löytyä niin läheltä Funchalin suurkaupunkia. Lisäksi Levada dos Piornaisin tunnelirakennelmat ovat erityisen jännittävä ja yllättävä seikkailu. Rakennelma on suoranainen insinöörien taidonnäyte. Socorridosin laakso on siis vierailemisen arvoinen paikka ja vaellus kannattaa ajoittaa pyhäpäivälle, jolloin laaksossa olevan teollisuuden metelikään ei häiritse suuren levadaseikkailun nautintoa.


Helppo ja jännittävä

Levada on jännittävä reitti korkeita paikkoja pelkäämättömille vaeltajille. Korkeilla paikoilla reitti on suojattu hyvin kaiteilla, joten vaaraa ei ole. Loppuosuus on kuitenkin vailla suojakaiteita ja vaarallinen.

lokakuu 2017
+
Erittäin haastava ja vaarallinen

Levada on lyhyt mutta erittäin haastava ja vaarallinen eikä levadaa ole opaskirjoissa. Reitti on tarkoitettu vain huimapäisimmille seikkailijoille.

joulukuu 2010
+