Levada Nova

Levada Nova Ribeira Fonten laaksossa Prazeresissa

Tie Levada Novalle Prazeresista

Tie Levada Novan opasteviitta Prazeresissa

Levada nova Prazeresista Calhetan vesivoimalalle

Prazeresin jälkeen Levada Novan seuraava suurempi välietappi on Calhetan vesivoimala. Mikäli 5-6 tuntia kestävä vaellus vesivoimalalle alkaa tuntua liian pitkältä, voi matkan katkaista myös aikaisemmin ER-211 tielle. Matka kyseiselle tielle kestää normaalia kävelyvauhtia 4-5 tuntia. Aiemminkin toki saattaa löytyä pieniä metsäteitä alas ja niitä voi tutkia lähemmin kartalta. Calhetan voimalan kautta virtaavat Rabacalin levadojen vedet Levada Novassa Ponta do Pargoon ja Ponta do soliin päin. Voimala on siis eräänlainen vedenjakaja Rabacalin ja eteläisen rannikon välillä, mikä tekee siitä hyvin mielenkiintoisen kohteen.
Tämä osuus on maisemiltaan hieman toisenlainen kuin edelliset Levada Novan osuudet Ponta do Pargosta ja Fajã da Ovelhasta. Maaseutumaisemien sijaan reitti keskittyy komeisiin laaksomaisemiin ja massiivisiin metsiin, joten luonto tarjoaa jylhintä itseään Levada Novan osuudella Prazeresista Calhetaan.

Aloitamme matkan Prazeresista ylös Fonte do Bispoon johtavalta tieltä numero ER-210. Tietä ajamalla pääsee myös ylös aina Paúl da serran tasangolle asti. Mikäli on autolla liikkeellä, voi ajoneuvon pysäköidä bussipysäkin vieressä olevalle pysäköintialueelle ja nauttia vaikka kupin kahvia tien toisella puolella olevassa baarissa, joka näkyy yllä olevassa kuvassa vasemmalla. Astelemme aluksi tietä muutaman kymmenen metriä ylös ja saavumme paikkaan, jossa Levada Nova alittaa tien ja lähdemme seuraamaan sitä oikealle.

Reitti kulkee Prazeresin asutuksen keskellä muutaman sata metriä ja kääntyy sen jälkeen vasemmalle kohti sisämaata. Eteen aukeaa pian näkymä laajaan ja suureen laaksoon, jonka alhaalla virtaava Ribeira Fonten joki on aikojen kuluessa kuluttanut maastoon. Laajat, avarat mutta metsäiset laaksot hallitsevatkin maisemia Levada Novan reitillä Prazeresista Calhetan vesivoimalalle.


Tie Levada Novan opasteviitta Prazeresissa

Prazeresin jälkeen Levada Nova seurailee laajan Ribeira Fonten laakson reunaa mäntymetsässä

Matkamme jatkuu pitkin metsäistä Fonten laakson reunaa. Tämä osuus Levada Novasta on ehkä kasvillisuudeltaan ja puustoltaan runsain koko Levada Novan matkalla Ponta do Solista Ponta do Pargoon. Olen kävellyt tämän levadan päästä päähän, joten arvioni perustuu kokemukseen. Levada Nova on todella miellyttävä kokemus vaeltaa. Suurempia jyrkkiä paikkoja ei matkalle juurikaan osu, joten se sopii mainiosti myös korkeita paikkoja vierastavalle kulkijalle. Loppuosuudella tosin on nuutama paikka, josta on suojaamaton rinne polun vierestä mutta muuten reitti on hyvin rentouttava vailla huimaavia kohtia. Tämä osuus Prazeresista Calhetan vesivoimalalle on erityisen vehreä ja runsas.

Mäntymetsässä voi havaita myös jo aiemmilta osuuksilta tuttua, alunperin Etelä-Afrikasta kotoisin olevaa, Amaryllis Belladonna -kukkaa hentoine vaaleanpunaisine kukintoineen. Ilmeisesti kukka todella pitää mäntyjen tarjoamasta hoivasta, sillä kokemukseni mukaan sitä tapaa hyvin usein juuri mäntyjen läheisyydestä.

Jatkettaessa matkaa Eukalyptus puut lisääntyvät vähitellen reitillä ja paikoitellen Agapanthukset ja Hortensiat reunustavat Madeiran levadoille tuttuun polkua oikealla. Polulla kuivuneet männyista varisseet neulaset pehmentävät askelta mukavasti ja vaeltaminen on miellyttävän pehmeää myös kovapohjaisillä vaelluskengillä.


Tie Levada Novan opasteviitta Prazeresissa

Runsas Eukalyptusmetsä valtaa alueen maastoa. Kuvassa hieno käppyräinen puu

Mäntymetsä vaihtuu runsaaseen Eukalyptusmetsään ja tuttu Eukalyptuksen raihas ja elähdyttäva tuoksu raikastaa kulkijan sieraimia. Helposti tulee vedettuä keuhkot täyteen tätä huikaisevan hyvää aromia, joka varsinkin sateen jälkeen on todella virkistävä. Kuljettaessa eteenpäin matkalle osuu myös yksinäinen omenapuu oikealla puolella polkua.

Etenemme yhä syvemmälle laajassa laaksossa, joka on itseasiassa kaksihaarainen ja molemmat haarat levada kiertää. Saavuttaessa ensimmäisen haaran pohjan olemme kulkeneet reitillä hieman yli kilometrin ja edessämme on betonista valettu silta levadan yli ja Karhunvatukan valtaama maasto. Karhunvatukassa Rubus fruticosus on tunnetusti piikikkäät versot ja ne kasvavat usein tiheänä pensaana vallaten kaiken alleen. Tässä vaiheessa muistan elävästi erään vaelluksen Prazeresista alas Jardim do Mariin. Polku kulkee halki karhunvatukkapuskien ja perille päästyäni shortsit jalassa olevan urhean karhunvatukkaritarin sääret olivat verinaarmuja täynnä. Silloin ei juuri naurattanut mutta nyt myöhemmin hieman hymyilyttää. Ylitämme sillan ja jatkamme takaisin toista puolta laakson haaraa.

Männyn ja Eukayptuksen muodostama massiivinen metsä, jonka aluskasvillisuutena hallitsee saniaismatto, ympäröi Levada Novaa ja Agapanthuksien armeija reunustaa tiheänä rivistönä polkua oikealla. Puiden seassa kasvaa siellä täällä myös laakeripuita.


Kuva suurista Eukalyptuksen rungoista

Eukalyptuksen rungot ovat todella massiivisia ilmestyksiä. Näiden runkojen kyljet ovat hiiltyneet, joskus tapatuneen metsäpalon seurauksena

Jatkettaessa reitillä ihmettelee jossain vaiheessa, kuinka paljon tätä upeaa metsää voi oikein riittää. Tähän mennessä on varmasti selvinnyt, että tämän osuuden luonne edustaa aiempien maaseutumaisemien jälkeen metsää ja ihastuttavaa polkua, jonka se pitää sisällään.

Noin puolen tunnin kuluttua Prazeresista lähdön jälkeen olemme kiertäneet ensimmäisen pienen laakson. Reittimme kaartaa vasemmalle jatkaen länsi-itäsuunnassa. Hetken päästä puusto muuttuu laurissilva-lajeiksi ja seassa iloisesti kasvavia rannikkomäntyjä Pinus Pinaster, joita tapaa usein Madeiran levadoilla ja poluilla suurine käpyineen.

Reittimme kaartaa uudelleen kohti pohjoista syvemmälle kohti edellistä suurempaa laakson toista haaraa. Välillä kulkiessa ihmettelee polulla lojuvia karvapalloja tai piikikkäitä ikäänkuin hedelmän kuoria, jotka rasahtelevat kenkien alla ja kukkasipulin näköisiä peukalon pään kokoisia siemeniä. Nämä ihmetykset ovat Kastanjapuusta kotoisin. Kokeilin kerran kerätä muutaman kastanjapähkinän ja kuljetin kotiin. Ruukussa ne eivät lähteneet kasvamaan, vaikka muistuttavatkin kukkasipuleita. Kastanjapuulla on myös todella kauniit sahalaitaiset lehdet. Kastanjapuun siemeniä paahdetaan syötäväksi ja ne ovat suosittu herkku mm. Funchalissa vuodenvaihteen aikaan.


Tie Levada Novan opasteviitta Prazeresissa

Kallio reunustaa Levada Novaa

Jatkamme matkaa kohti laakson toisen haaran pohjukkaa. Polun yli on rakennettu betonista valamalla siltoja ylös heinikkoisille niityille. Oikealla puolella laakson pohjaa hallitsevat kuivan näköiset mäntypuut ja hetken päästä levada on louhittu kallioon. Hyvin pian saavutammekin jo laakson pohjukan.


Tie Levada Novan opasteviitta Prazeresissa

Pieni puro putoaa Levada Novaan laakson pohjukassa

Tämän pitkän laakson pohjukassa on todella kaunis paikka, jossa komea kelottunut ilmeisesti eukalyptuspuu nojaa yli polun. Pienen puron iloinen solina virkistää mieltä, kun kuljemme täällä luonnon keskellä. Kivisten portaiden vieressä mieltä virkistävä puro solisee levadaan. Astumme portaat ylös ja jatkamme toisella puolella laakson toista puolta takasinpäin, kun matkaa on kertynyt Prazeresista vajaa kolme kilometriä. Levada on johdattanut meidät yllättävän syvälle sisämaahan, kuten voit Google Earthin kartasta havaita. Nyt tarvitsee vain vaeltaa toista puolta laaksoa takaisin. Luvassa paluumatkalla on lisää Eukalyptusta ja metsäistä maastoa.

Saavuttaessa paikkaan, josta lähtee pieni metsätie alas rinteeseen olemme saavuttaneet laakson pään ja reitti kääntyy taas kulkemaan länsi-itäsuunnassa. Hetken päästä hortensiat valtaavat polun reunan oikealla, jonka jälkeen oikealla puolella on suuri vesisäiliö.


Tie Levada Novan opasteviitta Prazeresissa

Metsäistä maastoa Levada Novan saostusaltaan jälkeen

Tämän pitkän laakson pohjukassa on todella kaunis paikka, jossa komea kelottunut ilmeisesti eukalyptuspuu nojaa yli polun. Pienen puron iloinen solina virkistää mieltä, kun kuljemme täällä luonnon keskellä. Kivisten portaiden vieressä mieltä virkistävä puro solisee levadaan. Astumme portaat ylös ja jatkamme toisella puolella laakson toista puolta takasinpäin, kun matkaa on kertynyt Prazeresista vajaa kolme kilomertriä. Levada on johdattanut meidät yllättävän syvälle sisämaahan, kuten voit Google Earthin kartasta havaita. Nyt tarvitsee vain vaeltaa toista puolta laaksoa takaisin. Luvassa paluumatkalla on lisää Eukalyptusta ja metsäistä maastoa.

Saavuttaessa paikkaan, josta lähtee pieni metsätie alas rinteeseen olemme saavuttaneet laakson pään ja kulkeneet reitillä hieman yli neljä kilometriä. Reitti kääntyy taas kulkemaan länsi-itäsuunnassa. Vajaan kilometrin päästä hortensiat valtaavat polun reunan oikealla, jonka jälkeen samalla puolella on myös suuri vesisäiliö. Paikalla on levadoijien rakennus ja monitasoinen todella vaikuttavan näköinen levadan veden saostusjärjestelmä. Betonista rakennettu rakennelma on tehty poistamaan epäpuhtaudet ja roskat virtaavasta vedestä. Kuvassa näkyy yksi mies ilmeisesti poistamassa irtoroskia vesialtaasta. Vesi näyttää todella raikkaan kirkkaalta, kun se kohisee yläaltaasta alemmas pienenä putouksena.


Tie Levada Novan opasteviitta Prazeresissa

Levada Novan massiivista eukalyptusmetsää

Jatkamme edelleen metsämaastossa reitillä, kun matkaa Prazeresista on kertynyt jo noin 5 kilometriä. Tästä eteenpäin jatkamme myötäillen Madeiran eteläisen rinteen muotoja, kunnes vajaan kahden kilometrin kuluttua tulemme saavuttamaan seuraavan suuremman, Ribeira Achadan uurtaman laakson, jota kiertää. Ennen sitä kierrämme pienemmän laaksonpoukaman reitillä, jonka pohjukassa on taas betoninen silta, jonka ylitämme.


Lähestymme seuraavaa suurta, tähän mennessä suurinta Achadan joen uurtamaa laaksoa reitillä. Näemme myös ensimmäiset vilahdukset Calhetan yläpuolisille rinteille ja niiden asuinalueille. Olemme kuleneet reitillä hieman yli kaksi tuntia ja matkaa on kertynyt kilometreissä tällä hetkellä noin 7 kilometriä Google Earthin mukaan.

Kuten sanottua seuraava laakso reitillä on suurin tähän mennessä. Saavumme paikkaan, jossa alhaalla virtaava Achadan joki on kuluttanut rinteeseen laajan laakson. Kuten edellinenkin, myös tämä laakso on kaksihaarainen eli tulemme kiertämään itseasiassa kaksi laaksoa ennenkuin kuljemme toisella puolella tännekin näkyvää Levada Novan polkua.