Levada Nova

Levada Nova Achadan laaksossa Calhetassa

Tie Levada Novan opasteviitta Prazeresissa

Ribeira Achadan kuluttama laaja laakso Levada Novalla

Levada Nova Prazeresista Calhetan vesivoimalalle

Upea Achadan laakso avautuu edessämme ja se ulottuu pitkälle saaren sisämaahan. Laakson kiertämisurakan alkuun lähdemme puisen karjaportin kautta. Muista sulkea portti kulkiessasi, jotta alueella mahdollisesti oleilevat kotieläimet eivät pääse portin kautta karkuteille.

Aloitamme jaloittelemisen avoimessa maastossa nauttien upeista laaksomaisemista. Oikealla maasto on heinikkoa, jossa siellä täällä kasvaa mäntyjä. Pienen matkan päästä polkua alkaa reunustamaan vasemmalla puolella erityisen hieno louhikkoinen kallio.


Tie Levada Novan opasteviitta Prazeresissa

Laakson toisella puolella jyrkässä rinteessä näkyy reitin jatko-osuus

Avoimella paikalla, takaisin tulosuuntaan katsottaessa näkyy edelleen Calhetan asutus ja taustalla sinisenä hohtava Atlanttin valtameri. Toisella puolella laaksoa rinteestä voi katseellaan etsiä reittimme jatko-osuutta. Huomaamme täältä käsin, että luvassa on hieman huimaavampia paikkoja, joissa polku kulkee jyrkänteisessä rinteessä. Tässä laaksossa on siis luvassa jotain myös jännitystä kaipaavalle vaeltajalle. Kohdat eivät kuitenkaan ole niin pahoja, ettei normaali vaeltaja voisi niistä kulkea.

Ennen saapumista Achadan laakson pohjukkaan eukalyptusmetsät ovat erityisen suuria ja niissä kasvavat puut ovat suoranaisia jättiläisiä. Jos haluaa viedä hyviä aromeja kotisaunaan, voi kerätä polun varrelta Eukalyptuksen käpyjä. Löylyveteen liotettuna eukalyptuksen tuoksu on todella miellyttävä. Kävyistä tuoreet vihreät saattavat jopa alkaa itää ja ruukkuun istutettuna niistä saattaa alkaa kasvaa pieni eukalyptuksen alku. Eräänä vuonna teinkin juuri niin, ja kuinka ollakaan yksi kävyista alkoi itää mutta eipä siitä puuta kuitenkaan tullut. Massiivisen metsän takana kohoavat rinteet reunustavat Paúl da Serran tasankoa, joka on Madeiralla todella merkittävä vedentuottaja.


Tie Levada Novan opasteviitta Prazeresissa

Laakson pohjukassa puro virtaa betonista ja kivestä rakennetun sillan yli

Saavumme laakson pohjukkaan, josta heinikkoinen rinne kohoaa ylös ja taas betonista rakennettu silta kattaa levadan alleen. Nousemme portaat ylös aloittaaksemme vaeltamisen takaisin laakson toista puolta. Laakson kiertäminen kestää kokonaisuudessaan noin tunnin ja laakson päähän alusta matkaa on vajaa kaksi kilometriä, joten mistään vähäpätöisestä retkestä pienessä laaksossa ei ole suinkaan kyse.


Lähdemme takaisin päin laakson toista puolta ja reitti kulkee hieman jyrkemmässä rinteessä, joten tulee noudattaa varovaisuutta jyrkemmillä kohdilla. Polulta saattaa olla oikealla puolella muutaman metrin pystysuora pudotus ja edelleen jyrkkä rinne alaspäin, kun kuljemme levadan muurin päällä. Vajaan kilometrin kuluttua olemmekin jo laakson päässä ja aloitamme matkan kohti toista laakson haaraa, jonka Raposo niminen joki on aikojen saatossa kuluttanut maastoon.

Saavuttaessa Raposon laaksoon reitillä näkee muun laurasilva-puuston ohessa myös jättiläiskanervaa, joka on tuttua esimerkiksi Rabacalin alueelta. Maasto on edelleen hyvin runsasta ja polku on mukavaa kulkea. Paikoin reitillä näkee jo tuttuja vesisiltoja levadan yli. Näitä "vesisiltoja" rakennetaan ehkä siksi, etteivät jokien virtausveden pääsisi suoraan levadaan. Päättelin asian, koska siltoja esiintyy aina laakson pohjukassa. Selitys niille voi olla myös, että niillä varmistetaan levadan alapuolella olevan maaston vedensaanti. En tiedä varmasti syytä niiden olemassaoloon, valitettavasti. Levadoilla on myös peltisiä luukkuja, joilla luultavimmin säännöstellään vettä levadassa. Raposon laakson pohjaan saavuttaessa kohtaamme taas tällaisen vesisillan.


Lähdemme kulkemaan Raposon laakson toista puolta takaisin meren suuntaan metsäisessä maastossa. Aluksi maasto on lehtevää metsää ja muuttuu laakson alkua lähestyessä mäntymetsäksi, jossa polulle varisseet neulaset pehmentävät askelta todella mukavasti.

Ennen ER-211 tielle saapumista levada kaartelee metsäisessä maastossa myötäillen maaston muotoja. Levada on välillä kaivettu maansisään ja kuljemme pari metriä syvän kaivannon pohjalla. Osuuden lopussa on suuri verkkoaidalla reunustettu vesiallas, jonne levadan vesiä varastoidaan. Kierrämme altaan vasemmalta puolelta ja olemmekin jo tiellä ER-211.

Tähän asti reitin pituudeksi muodostuu Prazeresista Google Earthin mukaan noin 13,5 kilometriä. Kuitenkin lokakuussa 2007 kulkiessani reitin, aikaa kului 4,5 tuntia, joka sisälsi ehkä puoli tuntia taukoa kokonaisuudessaan. Laskemalla 5 kilometrin tuntinopeudella matkan pituudeksi tulee 20 kilometriä. Näin ollen on vaikea sanoa kumpi on oikeammassa. Google Earth vai oma laskelmani. Vastuu reitin pituuden tarkkuudesta siirrän siis luonnollisesti Googlelle, sillä en tiedä kuinka tarkka etäisyyksien mittaus Google Earthissa on. Joka tapauksessa matka Prazeresista tähän on melko pitkä ja muistaakseni se myös tuntui siltä. Reitin voi päättää tähän ja hakeutua tietä alaspäin Calhetaan tai jos kuntoa on vielä pieneen lisämatkaan, voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa etappia, Calhetan vesivoimalaa. Calhetan vesivoimalalle on tästä risteyksestä noin puolen tunnin (2,5 kilometriä) matka.


Jos vertailemme Levada Novan osuuksia tähän asti tämä viimeisin osuus Prazeresista tänne ER-211 tielle keskittyi karumpaan metsäiseen maastoon. Ponta do Pargosta Prazeresiin asti olevat osuudet olivat enemmän maaseutumaisemia peltoineen ja viljelyksineen. Tämä osuus sukelsi syvemmälle sisämaahan johtuen rinteessä olevista syvistä laaksoista. Muuten vaeltaminen oli mukavassa maastossa ja hyväkuntoisella polulla helppoa Levada Novan luonteen mukaisesti.

Kuten ehkä jotkut teistä lukijoista jo tietävätkin, ER-211:n varrelta lähtee polku Rabacalin tunnelille ja se onkin yksi syy miksi valitsin tämän paikan yhdeksi välietapiksi Levada Novalla. Kannattaa siis muistaa tämä tie, jos aikoo katsastaa Rabacalin levadoja. 25 lähteen levadan tilava tunneli on nimittäin huomattavasti mukavampi tapa mennä Rabacaliin, kuin ylhäältä parkkipaikan kautta. Tie ER-211 on luonnollisesti myös Calhetasta Paúl da Serran tasangolle johtava tie.