Levada Nova

Levada Nova Prazeresissa

enlarged

Moottoritie VE-1 Funchalista oli valmisteilla tammikuussa 2007, kun kuljin reitin ensimmäisen kerran

Levada nova Raposeirasta Prazeresiin

Lähdettäessa matkaan Raposeirasista reitti ylittää suuren moottoritien VE-1, joka sukeltaa Raposeiran vierestä tunneliin jatkaakseen matkaansa oikoreittiä Fajã da Ovelhaan ja edelleen Ponta do Pargoon. Levada Nova sen sijaan jatkaa matkaansa myötäillen metsikköistä rinnettä pohjoiseen kiertääkseen taas yhden rinteessä olevan joen kuluttaman poimun.

Fajã do ovelhasta matka Prazeresiin on nyt puolessa välissä. Levada jatkaa kulkuaan rinteessä olevia jokien kuluttamia uurteita myötäillen. Maasto on edelleen metsäistä, kuten Fajã da ovelhasta Raposeirasiin. Hetki Raposeirasin jälkeen ylitämme pikatien, joka oli kuvan otto hetkellä joulukuussa 2006 vasta valmisteilla. Vuoden 2007 lopussa tie oli valmistunut Fajã da Ovelhaan asti ja Fajã da ovelhasta Ponta do Pargoon osuus oli kovaa vauhtia työn alla. Pikatien toisella puolella laakson takana näkyvät seuraavan pikkukylän, Maloeiran, asutusalueet.

Pikatien jälkeen kuljemme jälleen hienossa mäntymetsässä. Polkua reunustaa paikoin lukuisat sinisarjat, jotka ovatkin tavallisia kasveja useiden Madeiran levadojen ja teiden varsilla. Puunrungoilla kiipeilevät köynökset ja verhoavat ne kauttaaltaan vihreään lehtivaippaan. Ylitämme ER-101 -tien taas kerran ja alhaalla tien varressa näkyy tien varressa oleva taukopaikka penkkeineen ja pöytineen. Laakson perukoilla eteen tulee taas betoninen silta, jonka yli levadan vesi virtaa. Maasto on heinikoista ja runsasta.


enlarged

Laakeripuun mustan oliivin näköisiä hedelmiä

Reitin varrelta löytää moninaisia puulajeja ja yhdessä niistä on erehdyttävästi oliiveja muistuttavia hedelmiä. Ne eivät kuitenkaan ole suinkaan syötäviä vaan myrkyllisiä laakeripuun marjoja. Kerran keräsin marjoja mukaani ja laitoin ruukkuun multaan, jonka seurauksena ruukusta kasvoi kolmessa vuodessa 10 cm korkea kauniin vihreä terhakka laakeripuun taimi. Valitettavasti jotain sattui ja puu kuihtui pois. Joka tapauksessa oli hyvin mielenkiintoista seurata puun kasvua ja sen raikkaan vihreitä lehtiä, vaikkakin kasvu tuntui olevan äärimmäisen hidasta suomen olosuhteissa.

Vehreässä maastossa köynnöskasvi peittää koko maaston villinä rehottavaan vihreään mattoon ja vain puulla on voimaa vastustaa köynnöksen tukahduttavaa voimaa. Alueella on pari paikkaa, joissa köynnös valtaa tuuheana puskana levadan viereisen rinteen. Oikealla puolella koko maasto on vihreä maton peitossa ja puiden rungolla köynnös on valloittanut jokaisen senttimetrin. Vehreyden määrä on todella upeaa tässä paikassa.

Laakson kierrettyämme saavumme paikkaan, jossa ylitämme kaksi tietä peräkkäin. Maloeiran rinteillä näyttäisi olevan ravintola nimeltään Solar da Maloeira. En olle paikassa käynyt syömässä mutta verkossa olevien tietojen mukaan näyttäisi varsin hyvältä ruokapaikalta.


Maloeirasta saamme näkymän takaisin Raposeiraan, jonka kappelin torni näkyy rinteen päällä. Maasto jatkuu heinikkoisena, kun käännymme reitillä taas pohjoissuuntaan kohti sisämaata. Reitti sukeltaa metsäiseen runsaaseen maastoon hetkeksi, kunnes saavumme tien varteen, josta jatkamme taas heinikkoisessa maastossa. Tien varrella on myös bussipysäkki ja grillauspaikka sekä tuolit pöytineen.

enlarged

Idylisen näköinen rakennus levadan varressa

Tunnelityömaaltakin jo näkyneen Maloeiran kylän jälkeen tulee idyllinen valkea rakennus levadan vasemmalla puolella, joka on kaiketi levadojen kunnosta huolehtivien levadoijien huoltorakennus. Tällaisia rakennuksia löytää sieltä täältä Madeiran levadoilla. Yksi täysin samanlainen rakennus on mm. Levada do Nortella Boa Mortesta Serra do Aguaan johtavalla reitillä. Polku jatkuu miellyttävässä maastossa ja on todella mukava taittaa matkaa halki rehevien metsien. Kulkiessanne panette varmaan merkille lintujen laulun, joka suorastaan hivelee korvia.

Matkalla saattaa eteen tulla myös jo ennen Raposeiraa näkemiämme Amaryllis Belladonna -kukkia. Läheltä nähtynä niiden kauneus suorastaan sokaisee. Kukka on kuin balleriinaprinsessa täällä villissä luonnossa ja varmasti tulee huomattua sellaisen tullessa eteen. Kuten aiemmin mainitsin kukka on kotoisin Etelä-Afrikasta ja on jostain syystä rantausunut tänne Madeiralle ja tälle alueelle. En ole tavannut kukkaa missään muussa paikassa Madeiralla ja kerran olen yhden henkilön suusta kuullut, ettei sitä olisi missään muualla Madeiralla kuin Prazeresissa ainakaan niin yleisesti.


Kelottunut puunrunko kurottaa polun ylle, kun vaellamme vehreän pehmeässä maastossa kohti Prazeresia ja polkua reunustavan Agapanthukset. Polulla kuivat oksankappaleet ja lehden kahahtavat askelien alla pehmentäen kovien vaelluskenkien askelta. On ilo taittaa matkaa. Kivistä on rakenneltu muuraamalla silta yli levadan, jonka ylitämme parilla porrasaskelmalla ja jatkamme edelleen Levada Novaa, joka virtaa noin 600 metrin korkeudessa merenpinnasta. Virta on todella rauhallista lipumista tällä kohtaa, sillä veden pinta on miltei tasainen peili, joka heijastelee maaston valonsäteitä ja kasvustoja.

Puusto on miltei kokonaan lehtipuuta, kuten Madeiran laakeripuuta. Madeiran puusto on yleensäkin todella monimuotoista ja olen yrittänyt opetella tunnistamaan joitain lajeja mutta on todella paljon puita, jotka ovat täysin tuntemattomia kirjoittajalle. Rinteestä laskeutuva vesi virtaa solisten yli betonisen sillan ja putoaa nuollen rakennelman reunusta alas maastoon. Tällaisissa paikoissa tulee luonnostaa oltua varovainen, sillä kivetys saattaa olla liukas, joskin hyvissä vaelluskengissä pohja on usein rakennettu todella pitäväksi kaikenlaisilla pinnoilla

enlarged

Levada Nova virtaa Estacadassa aivan tien vieressä

Puu kaartaa ylitse levadan heijastaen kuvajaisen levadassa hitaasti virtaavaan veteen. Puusto vaihtuu mäntyvoittoiseksi mutta sekaan mahtuu myös muutama eukalyptuksen runko ja myös jättiläiskatajaa esiintyy yllättäen rinteessä, jonka alapuolella kulkee nyt ER-101 tie. Saavumme nyt ennen Prazeresia sijaitsevaan pieneen asutuskeskittymään nimeltä Estacada. Levada kulkee hetken aivan autotien vieressä ja seuraa tietä muutaman kymmenen metriä.


Reitti vääntyy kylän raitin jälkeen vasemmalle ja virtaa halki peltopalstojen sekä muutaman omenapuun korkeahkon heinikon keskellä. Teemme vielä pienen kierroksen metsäisessä pohjoisen puoleisessa rinteessä.

Metsä, jonne menemme on upeaa mäntymetsää ja muistan kuinka eräässä kuvassa ihastelin yhtä pienempää puuta, joka ei suinkaan ollut mänty vaan vaatimaton pensasmainen ilmestys. Puu tuntui hohtavat valkoisena kuvassa tummien männynrunkojen ympäröimänä. Mielessäni nimesin sen leikkisästi haltijapuuksi, sillä se todella tuli mieleen ilmiöstä.

enlarged

Aloe Vera -kasvin kukinto ennen Prazeresia

Ennen Prazeresia levadalla on monimutkaisen näköisiä saostusaltaita, johon levadassa veden mukana kulkeutuvat roskat ja muu ylimääräinen kerääntyy. Tällaiset rakennelmat ovat siis levadan veden puhdistuspisteitä. Levadan varrella saattavat kukkia hienosti hortensiat ja omenapuussa kasvavat hehkuvan punaiset omenat, kun edessä näkyy jo Prazeresin asutusta. Muistan kuinka hauskoilta kirkkaan punakeltaiset pitkulaiset Aloe Vera -kasvin kukat näyttivät. Todellinen väriläikkä maisemassa.

Saavuttaessa Prazeresiin johtavat tien risteykseen olemme taittaneet matkaa 4,6 kilometriä. Google Earthin mukaan Levada Novan kokonaispituus tähän mennessä Ponta do Pargon vesilaitokselta on noin 17 kilometriä. Olemme kulkeneet Levada Novaa vastavirtaan ja tällä hetkellä levadan korkeus merenpinnasta on hieman vajaa 650 metriä. Ponta do Pargossa Levada nova virtaa noin 600 metrin korkeudessa.

Tästä eteenpäin Levada Novalla seuraava välietappi on Calhetan rinteillä sijaitseva Calhetan vesivoimala. Tästä voi matkan myös katkaista ja ehkä tutustua Prazeresiin ja jatkaa vaikka Caminho Realia alas Paúl do Mariin, joka on hyvää treeniä polville. Itse asuin vuonna 2006 Paúl do Mar Apart hotellissa ja lähdin Zimbreirosin polkua ylös Fajã da Ovelhaan ja edelleen Levada Novaa seuraten Prazeresiin ja takaisin Paúl do Marin seuraten Caminho Realin polkua. Vaellus on melko rankka mutta sillä saa hyvän kokonaisleikkauksen alueen maisemiin.