Paúl do Mar

Maisema Paúl do Mariin Caminho do Concelhon polulta

Paúl do Mar on rauhallinen kalastajakylä rantajyrkänteiden eristämänä. Kuva Caminho Real polulta

Kylä rinteiden syleilyssä

Paúl do Mar on rauhallinen kylä noin 40 kilometriä Funchalista länteen. Paúl do Mar on yksi tärkeimpiä ja arvokkaimpia kalastuskeskuksia saarella ja sen kalastajat saattavat viettää jopa kuukausia merillä. Madeiran saaren rantakalliot ovat jyrkkiä ja Paúl do Mar on niiden ympäröimä kylä. Paúl do Mar oli pitkään rinteiden eristämänä, kunnes vasta 60-luvun loppupuolella valmistui ensimmäinen tie Fajã da Ovelhasta. Siihen asti kulkeminen kylään tapahtui meritse veneellä tai jalan kolmea polkua pitkin, joista kaksi on tänäkin päivänä vaeltajien käytössä ja hyvässä kunnossa.
Lainelautailu on todella suosittua ja taidokkaita lautailijoita näkee usein Paúl do Marin ranta-aalloilla. Rantakivikkoon kohisten iskeytyvät aallot ovat usein todella vaikuttavia. Kylän rantapromenadi on suosittu ajanviettopaikka sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Iltaisin voi nähdä usein asukkaiden kokoontuvan viettämään iltaa tienvarteen. Kun on nähnyt täällä auringon laskeutuvat lämpöisessä illassa, ei ihmettele lainkaan ihmisten halua tulla nauttimaan ajastaan merenrantaan.

Polut ja patikointi

Kylän länsipuolelta löytyy nykyäänkin erittäin hyvässä kunnossa oleva Zimbreiros-niminen polku, joka johtaa Fajã da Ovelhan kylään. Zimbreiros reitin voi nähdä kiemurtelevan ylös edessä nousevaa jyrkkää rinnettä Paúl do Marin ainoan hotellin (Paul Do Mar Aparthotel) vierestä. Kylän keskivaiheilta löytyy polku ylös Raposeirasin kylään. Reitti on ollut vuosia käyttämättömänä ja on valitettavasti kulkukelvottomassa kunnossa. Polku on pahoin umpeen kasvanut ja sieltä täältä maan vyörymien tuhoama. Vuonna 2007 joulukuussa lähdin kapuamaan keskireittiä ja alhaalta lähtiessä parin sadan metrin päästä tuli eteen paikka, jossa maanvyörymä oli vienyt polun mennessään. Ehkä jonain päivänä myös tämä polku kunnostetaan kelvolliseen kuntoon. Paúl do marista Prazeresiin johtava Caminho do Concelho-niminen polku alkaa kylän itäpuolella sijaitsevasta venesatamasta. Tämä polku on erittäin hyvässä kunnossa ja on kunnostettu vuonna 2007. Reitille on rakennettu suoja-aidat ja murtuneita kohtia on kivetty uudestaan.


Kapuaminen Fajã do Ovelhaan

Zimbreiros polku risteilee idän puoleisesta päästä Paúl do Marin kylää. Reitti on hyvä kuntoilulenkki ja tarjoaa upeita Paúl do Marin merimaisemia.

lokakuu 2017
+
Helppo mutta melko raskas

Caminho Real on melko raskas ja jyrkästi nouseva polku Prazeresiin Paúl do Marin läntisessä päässä ja tarjoaa mahtavan laaksoelämyksen kallion kulman takana. Erinomainen reitti!!
Löydät reitin kalastussatamasta Paúl do Mariin johtavan tunnelin vierestä.

lokakuu 2017
+
Rentouttava maaseutuvaellus

Levada Nova on miltei koko Madeiran eteläpuolen läpi lännestää itään virtaava levada. Paúl do Marin yläpuolella levadan päivävaellus Fajã do Ovelhasta Prazeresiin on helppo ja mukava metsäinen vaellus maaseudun rauhassa.

lokakuu 2018
+