Ravintola rinteen päällä Fajã da Ovelhassa

Fajã da Ovelha - Ravintola rinteen reunalla

Restaurant O Precipicio - Fajã da Ovelha

Restaurant O Precipicio on sekä ravintola että snackbaari mutta myös erinomainen näköalapaikka Fajã da Ovelhassa

Maukas ateria upeiden merimaisemien äärellä ei kuulosta koskaan huonolta. Toki voi nauttia vain pullollisen vettä pitkän Zimbreiros-vaelluksen lomassa tai nauttia kupillisen aromikasta Madeiralaista kahvia. Ravintola toimii näköalapaikkana Fajã da Ovelhassa ja paikalta avautuvat näkymät Paúl do Marin yläpuolisiin rotkoisiin rinnemaisemiin ja tietysti avaralle merelle. Illalla auringon laskiessa Atlanttin horisonttiin, näkymä saa katsojan huokaamaan ihastuksesta.
Vastapäätä Snackbaaria on myös hotelli Vila Mia, joka sijaitsee suorastaan huikealla paikalla. Restaurant O Precipicio on matkan varrella, jos olet päättänyt kulkea Fajã da Ovelhasta vanhaa tietä alas Paúl do Mariin. Sinäänsä tietä myöten käveleminen ei helposti houkuta luonnonelämyksiä hakevaa kulkijaa. Tiellä on kuitenkin paljon mielenkiintoista nähtävää, jotka autolla ajellessa saattavat jäädä ja jäävätkin huomaamatta.

Näköalapaikan jälkeen lähdemme kulkemaan tietä ER-223 alas kohti Paúl do Maria muistaen tiellä kulkevan liikenteen. Kulkiessa tulee pysyä niin, että on mahdollisimman hyvin näkyvillä kulkeville autoille. Miltei heti vasemmalla puolella vastaan tulee mielenkiintoisia kerrostumia kalliossa ja oikealla puolella rinne jatkuu alas rotkon näkymättömiin. Kallionkerrostumia on todella paljon tällä alueella ja ne muodostavat todella mielenkiintoisia muotoja. Itse en valitettavasti ole kovin geologisesti tietoinen mutta sellaiselle ihmiselle täällä olisi varmasti paljon nähtävää. Toisella puolella laaksoa näkyy, kuinka tie alittaa todella upeat kallionseinämät kahden tunnelin kautta.


Restaurant O Precipicio - Fajã da Ovelha

Restaurant O Precipicio ja Vila Mia hotelli sijaitsevat todella massiivisen rinteen reunalla

Kierrettyämme laakson ja alitettuamme kaksi tunnelia saamme näkymän ylös ravintolalle ja hotellille rotkon reunalla. Tietä reunustavat merituulessa kahiseva kaislikko, kun eteen tulee Zimbreirosin polulta ja kaikilta näköalapaikoiltakin nähty maantielevennys. Itse Zimbreirosin polku näkyy myös hienosti laakson toisella puolella rinteessä ylöspäin risteilevänä nauhana.

Levikkeeltä lähtee yksi mielenkiintoinen polunpätkä kohti jyrkänteistä laaksoa, jonka kautta Paúl do Mariin juuri tulimme. Maantievaelluksen päätteeksi kurkkaamme vielä tuon polun, joka varmasti jää monelta käymättä syrjäisenä ja tuntemattomana.

Lähdemme polulle yhden valotolpan kohdalta ja polku lähtee seuraamaan laakson seinämää. Alkuvaiheessa selviää, että kyseessä on vesikanavan pätkä, joskaan sitä ei voi kaiketi kuitenkaan levadaksi sanoa. Polku on heinikkoinen ja risukkoinen ja polulta on paikoitellen jyrkkiä pudotuksia, joten tulee olla varovainen askelissaan. Zimbreiros polku näkyy tälle reitille aluksi hyvin ja saamme myös alapuolisen näkymän rinteen päällä olevalle Villa Mia -hotellille ajoittain.


Lähdemme seuraamaan heinikkoista polkua, jolta löytyy pian aiemmin mainitsemani vesikanaali. Noin sadan mentrin päästä edessä on tiheä kaislikko, jonka ohitamme. Jatkamme heinikkoisella polulla ja ohitamme paikan, jossa oikealla puolella polkua on hieno vesiputous alas monttuun. Tässä kohdassa tulee olla hieman varovaisempi, kun pudotus polulta on heti betonivallinn vierestä. Näkymä hotellin alapuoliselle rinteelle on hieno ja ihmetystä herättää millaisen rotkon päälle hotelli on rakennettu.

Polulla alkaa metsäisempi osuus ja jatkamme matkaa kuivaneiden lehtien kahistessa jalkojen alla. Vesikouru virtaa kapeana norona maaston halki ja hyvin pian saavumme tällä pienellä mystisellä polulla paikkaan, josta löytyy vesiallas ja viehättävä pieni vesiputous. Tästä eteenpäin vesikanaali jatkaa matkaansa vilä kymmenisen metriä, mutta sen jälkeen saavumme paikalle missä kallionseinämä katkaisee turvallisen kulkemisen ja matkaa ei pysty valitettavasti jatkamaan. Lähtiessäni tälle polulle pohdin, josko olisi mahdollista seurata laaksoa tieltä sen alapuolella näkyvälle hienolle vesiputoukselle mutta valitettavasti matka tyssää tähän paikkaan liian hankalan maaston vuoksi.

Matkaa tähän paikkaan oli tiellä olevalta levikkeeltä hieman yli 200 metriä, joten todella hyvin vaatimattomasta polusta on kyse. Tähän päättyy reittimme Restaurante o Precipion näköalapaikalta vanhaa ER-223 tietä Paúl do Mariin. Kokonaisuudessaan matkaa kertyy hieman yli 2 kilometriä ja mahdollisesti kävely Paúl do Mariin täältä sivupolulta.

Reittikartta
ER-223 Fajã da Ovelhassa GoogleEarth karttapohjalla