Zimbreiros Paúl do Marissa

Zimbreiros Paúl do Marissa

enlarged

Rivakasti nouseva Zimbreirosin rinne kuvattuna Paúl do Mar Aparthotel:n pihasta

Aloitamme matkamme Paúl do mar Apart Hotellin pihasta. Täältä meren rannasta noin 400 metriä korkea nousu näyttää melko hurjalta. Emme kuitenkaan anna ensivaikutelman lannistaa, vaan käymme tuumasta toimeen. Kivetty, lyhdyillä reunustettu tie johdattaa meidät rinteestä tulevan puron ylittävälle sillalle. Itse polku lähtee rinteen juurella olevien talojen välistä kaartaen rannan suuntaan. Polku kiertää aluksi rinteessä olevan kallioisen töyrään ja jatkaa siksakkia rinnettä ylös. Kylässä sijaitseva Paúl do Mar Apart hotel on muutenkin hyvä tukikohta tämän alueen polkujen ja reittien tutkimiseen. Zimbreiros - Levada Nova - Caminho do Concelho vaellus on pitkä mutta mukava vaellus tutustua alueeseen. Reitit yhdistämällä saat hienon läpileikkauksen alueen monipuolisiin maisemiin ja tunnelmiin.

Reitin kuvat ovat usealta eri vuodelta ja on mielenkiintoista havaita, kuinka maisemat muuttuvat vuosien varrella. Aluksi kuljemme kivettyä, lyhdyillä reunustettua tietä, joka johdattaa meidät rinteestä tulevan puron ylittävälle sillalle. Jo pahoin ränsistyneellä illalla oli vuoden 2006 jouluaattona betonimyllystä päätellen ilmeisesti korjaustyöt alkamassa. Vuoden päästä aaton aattona silta oli saanut uuden ehostetun ilmeen. Mielenkiintoinen yksityiskohta, joita tapaa näiden sivustojen kuvissa muuallakin ja olen aina todella innoissani laittamassa sivuille uudistuksia, joita reiteillä tapahtuu.

Ylitämme sillan ja toisella puolella kuljemme rinteeseen päin, josta Zimbreirosin polku löytyy.


Lähdemme valloittamaan Zimbreirosia, jota ennen vaijeriradan ja myöhemmin tien valmistumista kylien asukkaat kulkivat päivittäin ylös Fajã da Ovelhaan ja alas paúl do Mariin kantamuksinaan kalaa ja muuta vaihdettavaa tavaraa. Kulkiessa tätä polkua ylös turistina, herää suuri ihmetys ja ihailu muinaisten ihmisten kunnosta ja sitkeydestä.

Ylöspäin meitä viettää kivistä taidokkaasti kiilaamalla ladottu polku, mikä saa paikoin aaltoilevan porrasmaisen muodon. Ajoittain saattaa polulla tulla eteen yllätyksiä, kuten tämä 2007 joulukuussa rinteestä irronnut kivenjärkäle, joka oli pudonnut keskelle polkua. Rinnettä noustessa huomaa, kuinka näkymät Paúl do mariin ja merelle aukenevat aina vaan hienommin mitä korkeammalla olemme. Illalla auringon laskiessa näkee täältä upean auringonlaskun. Suunnilleen puolessa välissä rinnettä on kallioon hakattu syvennys, minne voi istahtaa hengähtämään ja ihailemaan panoramaa merelle. Rantaviivaa hyväilevien aaltojen kohinan voi kuulla tänne asti. Huomaa myös vasemmalla solan takana kulkeva Fajã da ovelhaan kulkeva tie. Mielenkiintoisia ovat myös runsaan heinän seassa kasvavat kaktukset ja Aloe vera-kasvillisuus.

enlarged

Maisema Paúl do Mariin polun mutkassa

Tien varressa ennen mutkaa olevalta levikkeeltä lähtee polku pieneen laaksoon. Reitti kulkee vastakkaisella puolella rotkoa ja se on itse-asiassa lyhyt levadan pätkä, joka johtaa syvemmälle rotkoon. Polun lopussa on luvassa pieni vesiputous ja luonnonvarainen vesiallas kallioiden keskellä. Kävin reitin kerran ja se on myös esitelty näillä sivustoilla Fajã da Ovelhaan kulkevan tien yhteydessä.

Viikunakaktukset ovat vallitseva kasvi heinikon seassa täällä rinteessä Aloe veran ohella. Viikunakaktuksesta googlettamalla löytää kukinta-ajaksi maalis-huhtikuun, joten jos olet niihin aikoihin liikkeellä, voit nähdä myös sen keltaisen kukinnon. Itse olen päässyt näkemään vain punertavat hedelmät.

Tampereella asuvana olen nähnyt Tampereen Arboretumin isot Aloe Vera kasvit kesäisin. Ne eivät kuitenkaan vedä aivan vertoja näihin jättiläisiin, jota täällä Zimbreiros-polun varrella kasvaa sinisenvihreine miekkamaisine lehtineen. No ilmastokin on ehkä hieman toinen...

Polku jatkuu heinikkoisena ja nousemme aina mutkitellen ylöspäin Madeiran etelärannikon rinnettä.


Zimbreiros-polku jyrkkenee entisestään loppua kohden ja suunnilleen keskivaiheilla reitin varressa on kallioon hakattu syvennys ja istuinkin on louhittu kallioon. Mukava paikka pitää taukoa porottavasta auringonpaisteesta, jos sellainen on tarpeen. On hienon katsella kuinka maisema Fajã da Ovelhaan johtavalle tielle kehittyvät. Kallionjyrkänteet ja niissä todella vaikuttavat kallionmuodostelmat tekevät todella melkoisen vaikutuksen.

Kun ihailet näkymiä Paúl do Mariin, kiinnitä huomiosi myös Paúl do Marin naapurikylään Jardim do Mariin, joka siintää kallion takana kauempana. Viehättävä kylä, jossa kannattaa myös piipahtaa, jos Paúl do Marin alueella lomailee.

Kallioiden kiviaineksen punertava sävy viestii tuliperäisyydestä ja on kaiketi tuffikiveä, joka on muodostunut vulkaanisesta tuhkasta ja liejusta. Madeiralla matkanneet ovat ehkä havainneetkin, että suuri osa kallioista on lajiltaan tuffikiveä.

Saavuttaessa polun loppupäähän tuntuu, että kalliot suorastaan taittuvat kulkijan ylle ja polku mutkittelee vinhasti todella jyrkkää rinnettä, kunnes saavutamme rinteen huipun. Loppupäässä polulta on todella massiiviset näkymät Paúl do Marin rinteille ja jos hieman poikkeaa polulta ja varovasti kurkkaa rinteen reunalta alas saa todella hienon näkymän koko Zimbreirosin historialliseen polkuun. Myös Atlanttin valtava meri avautuu suurena vesimassana kadoten kauas horisonttiin.

Paúl do Mar Aparthotel on näkynyt koko reitin hienosti alhaalla meren rannassa. Rinteen päällä maisema myös hotellille uima-altaineen näkyy hienosti. Jyrkkä nousu on varmasti vaatinut tavalliselta kulkijalta mehuja jonkin verran ja tässä vaiheessa toivon, että kulkijalla on ollut vesipullo mukanaan, sillä vaikka Snackbaari näkyy polulle ylempänä rinteessä sille ei ole päsyä polulta, jollei halua kulkea heinikkoisen piikikkäisen kaktuspellon halki.

Ylhäällä kaktukset ja jättimäiset Aloe verat valtaavat taas alaa ja polku on tasaista jalottelua kovan nousun jälkeen.

enlarged

Pystyyn kuivunut puu vuonna 2006. Vuoden 2007 joulukuussa puu oli kaatunut polun päälle

Ylhäällä seisoi ylväänä komea kelottunut puunrunko vuonna 2006, jonka oksat kurottivat upeasti kohti sinistä taivasta. Kuitenkin vuoden päästä kuljettuani tämän reitin uudelleen tuon upean puuvanhuksen juuret olivat kaiketi lahonneet niin pahasti, että sen oli annettava periksi rannikon tuulenpuuskille. Rojahdus oli käynyt, kun puu oli kaatunut makaamaan yli polun. Surullinen tarina, joka sai mieleni hetkeksi hieman haikeaksi. Tosiasia kuitenkin on, että myös luonnonkin uudistuttava ja kaikkien on lähdettävä joskus. Muistoksi sain kuitenkin otokset ennen ja jälkeen suuren traagisen muutoksen.


enlarged

Väkipyörällä kuljetettiin aikoinaan tavaroita, kalaa ja muita tuotteita Paúl do Marin ja Fajã da Ovelhan välillä

Näköalapaikan nimi on Miradouro do Fio ja se on ainutlaatuinen paikka nauttia Calhetan rannikon ja Paúl do Marin kauniista merimaisemista. Saavumme näköalapaikalle Zimbreirosin polulta haarautunutta reittiä pitkin. Tai oikeastaan paikka on miltei Zimbreirosin polun vieressä mutta kuitenkin. Selkeällä säällä myös täällä saa nauttia henkeäsalpaavista auringonlaskuista, kuten kaikkialla Paúl do Marin yläpuolisilla rinteillä. Näköalapaikka on nimetty alunperin paikalla olleen rahtilinjaan mukaan, joka palveli tavaroiden ja kalojen kuljettamista alhaalta Paúl do Marista Fajã da Ovelhaan ja päinvastoin. Järjestely helpotti Fajã da Ovelhan väestöä, korvaamalla tavaroita ylös ja alas rinnettä kantavien kyläläisten selät.

Ennen väkipyörää kyläläiset siis kulkivat polkua ylös ja alas vähintään kerran päivässä. Toinen polku on Paúl do Marin itäpäässä ja on nimeltään Caminho Real do Paúl do Mar. Ajat ovat olleet varmasti kovia mutta taatusti kunto on pysynyt myös erinomaisena.


Näköalapaikalle saavuttaessa matkaa on taittunut 1,3km ja olemme kiivenneet noin 300 metrin korkeuteen merenpinnasta. Maisemat ovat parhainta panoraamaa yli Atlanttin valtameren ja Paúl do Mar sekä hieman Jardim do Maria näkyy hienosti maisemapaikalta. Antiikkinen väkipyörä on mielenkiintoinen varsinkin kun tietää mihin sitä käytettiin.

Kun olemme ihastelleet näkymiä tarpeeksi, lähdemme jatkamaan matkaa kohti Fajã da Ovelhaa. Zimbreirosin polku jatkuu nimittäin vielä ylempänä rinteessä olevalle tielle. Suurempia nousuja ei ole enää luvassa lukuunottamatta lopun pientä kapuamista tielle.

Saavumme Fajã da Ovelhan tielle ja tien reunassa on hieno betoninen taulu kertomassa Zimbreiron polusta ja paikallisesta historiasta kertovasta näköalapaikasta. Seuraamalla tätä tietä alemmas pääsemme Fajã da Ovelhan toiselle näköalapaikalle, joka näkyi myös aiemmin, jos muistat. Maston vieressä oleva näköalapaikka on myös tutustumisen arvoinen.

Kokonaisuudessaan Zimbreiros on ollut hyvä kuntotreeni ylös rinnettä ja reitti on todella hyvässä kunnossa koko matkalta ja sopii kaikille erittäin hyvin. Maisemat ovat tällä alueella itsessään todella upeat ja Zimbreiros polku avaa maisemat todella upeasti tarjolle ihasteltavaksi.

Tästä voi jatkaa matkaansa kohti Fajã da Ovelhaan tutustumaan tähän viehättävään kylään rannikolla rinteen päällä. Jatkamalla tätä tietä ylöspäin pääsemme pienen matkan kuluttua Restaurante O Precipicio nimiselle snackbaarille, joka näkyi Zimbreiros polulle sen yläosassa. Baarin rakennus näkyy myös alas Paúl do Mariin korkealla rannikkotöyrään päällä. Snackbaarin parveke toimii Näköalapaikkana ja sieltä on myös henkeäsalpaavat näkymät. Kannattaa ehdottomasti vierailla paikalla ja jatkaa matkaansa vaikka alas Paúl do Marin tietä pitkin, joka on elämys sinäänsä. Ruokailin kerran ravintolassa ja ruoka oli myös kohtuullisen maukasta. Illallinen upeasta auringonlaskusta nauttien on siis mahdollinen Restaurante O Precipiciossa. Ravintolalla ei ole valitettavasti verkkosivustoja mutta Facebook-sivut löytyvät.