Ponta do Pargo

Maisema Paúl do Mariin Caminho do Concelhon polulta

Ponta do Pargon kylä on rauhallinen ja idyllinen kylä Madeiran läntisimmässä kolkassa

Majakkakylä valtameren äärellä

Ponta do Pargo on maalaiskylä Madeiran länsipuolen dramaattisen kauniilla rannikolla. Pääelinkeinona alueella on maanviljelys, joten seutu tarjoaa todella idylisiä maalaismaisemia. Ponta do Pargo on saanut nimensä kalastavien tutkimusmatkailijoiden kalastamasta kalasta nimeltä Porgy. Laivat pysähtyivät Ponta do Pargon edustalle merelle jyrkkien kallioiden kupeeseen ja saivat saaliikseen kaloja, jotka olivat suurempia, kuin he olivat konsanaan nähneet. Porgya kalojen täytyi olla mutta aivan erityisen suuria. Tuosta hetkestä sanotaan Ponta do Pargon saaneen nimensä.
Maisema Paúl do Mariin Caminho do Concelhon polulta

Ponta do Pargon majakka valmistui vuonna 1922 ja on korkeimmalla merenpinnasta Madeiran majakoista

Ponta do Pargon majakka

Ponta do Pargo on kuuluisa majakastaan, joka sijaitsee Madeiran saaren läntisimmässä kärjessä. Paikka tarjoaa mielenkiintoisen majakan lisäksi upeat maisemat dramaattiselle rannikolle ja Atlanttin valtamerelle. VOi vain kuvitella millaisen auringonlaskun paikka tarjoilee iltavirkulle katselijalle. Alueella voi vaellella ja katsella maisemia mukavasti sillä maasto on vihreää tasaista nummea ja polkuja risteilee myös jonkin verran.


Levada Nova

Vesi virtaa kokonaiset 60 kilometriä alkaen täältä Ponta do Pargosta ja päättyy Ponta do Soliin. Levada Nova kuuluu suurien levadojen joukkoon, sillä se huolehtii miltei koko lounaisen rannikon viljelysten veden tarpeesta Ponta do Solista aina tänne, Madeiran läntisimpään kolkkaan nimeltä Ponta do Pargo. Ei mikään vähäpätöinen levada siis. Osa virtaavasta vedestä on peräisin Rabacalin alueelta ja täydentää Levada Novan vesiä Calhetan vesivoimalan kautta. Madeiran saarella Paúl da Serran tasanko on suuri veden tuottaja. Iso osa kasteluvesistä on peräisin Paúl da Serran tasangolta.

Olen vaeltanut Levada Novan kokonaisuudessaan päästä päähän sopivan pituisissa osissa. Jos Levada Novan luonnetta pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi mielestäni maaseutu-levada. Levada Nova virtaa melko eristyksissä liikenteestä ja muusta hälinästä, joten ympäristö on rauhallista ja rentouttavaa. Suurin osa levadasta kulkee turvallisessa ja tavallisessa maastossa eikä huimaavia tai vaarallisia paikkoja juurikaan ole, joten se sopii kaikenlaisille kulkijoille. Sen varrella näkee tavallisten madeiralaisten maalaiselämää, mikä tekeekin tästä levadasta omalla tavallaan myös hyvin mielenkiintoisen.

Ponta do Pargo onkin siis looginen paikka aloittaa tämän massiivisen vesiväylän tutkimisen. Niinpä aloitankin myös näillä sivuilla reitin kulkemisen juuri täältä Madeiran eteläkärjestä, Ponta do Pargosta.


Levadavaellus Fajã da Ovelhaan

Mahtava Levada Nova alkaa Madeiran etelärannikolla täältä Ponta do Pargosta.

joulukuu 2008
+