Rabacal

Maisema Funchaliin Levada dos Piornaisilta

Rabacalin metsäistä laaksoa kuvattuna Rabacaliin johtavalta tieltä.

ER-110 Rabacal

ER-110 on tie, joka vie yli Paúl da Serran tasangon ja tarjoilee todelle erityiset maisemat. Tie kulkee Madeiran länsipuolelta läheltä Achadas Da Cruzia Encumeadaan Ribeira Bravan laaksossa. Tie tarjoilee yhden upeimmista ajokokemuksista Madeiralla. Usein Madeiralla saa tottua erityisen mutkikkaisiin teihin, joissa ratin vahdikas kääntely on arkipäivää. ER-110 tieltä löytyy kuitenkin pitkiä suoria osuuksia Paúl da Serran tasangon tasaisessa maastossa. Maisemat ovat sanoinkuvaamattaman upeat. Tien varrelta löytyy myös Rabacalin laakson maisemapaikka, jonka kautta patikoiminen Rabacalissa voi alkaa.

Paúl da serran tasanko on merkittävin veden lähde Madeiran asukkaille mutta energiaa kerätään myös tuulivoimaloilla, jota näkee ER-110 tien varrelta useita. Joskus pilvisellä säällä ajaminen saattaa olla suorastaan pelottavaa pilvien osuessa paikalle. Näkyvyys on tuolloin todella huono ja on ajettava erittäin varovasti ja pidettävä pää kylmänä.


Maisema ER-110 tieltä Ribeira Bravan laaksoon

ER-110 tiellä Encumeadaan saavuttaessa Encumeadan alueelle avautuvat henkeäsalpaavat näkymät Ribeira Bravan laaksoa ympäröivään vuoristoon.


Paúl da Serra

Paúl da Serra on tasaisin paikka koko Madeiralla ja ajellessa ylös tasangolle tulee ihmetelleeksi, voiko samalla saarella olla näin täysin erityyppistä maastoa, joka poikkeaa täysin totutusta Madeiran vuoristoisesta maastosta. Tasangon avara aukea ja pitkä suora tie horisonttiin panee ihmettelemään suuresti. Paúl da Serran tasangon pinta-ala on kokonaiset 24 neliökilometriä ja sen korkeus merenpinnasta on 1300-1500 metriä. Paúl da Serraa pidetään tärkeimpänä pohjaveden tuottajana Madeiran saarella ja geologisesti maan kerrostumat ovat alueella tasomaisesti mikä vähentää vesien huuhtoutumista rinteiden kautta mereen.

Pohjavesi on tärkein vedenlähde Madeiralla ja sitä valumavesien ohella kuljetetaan voimalaitoksille sähkön tuottamiseen ja viljelyksien kasteluvedeksi levadojen avulla. Seitsemän voimalaitosta tuottaa 20% Madeiran sähköenergian kokonaismäärästä. Madeiralla pohjavettä tuottavat tunnelit, kaivot ja useat lähteet. Madeiralla tunnelit on louhittu usein heti vesitason alapuolelle alueellisen pohjaveden sieppaamiseksi. Vesi valuu niihin hauraasta ja läpäisevistä kallion rakenteista ja raoista.

Paúl da Serran vuoristotie kuvina

Paúl da Serra Rabacal Madeira
Paúl da Serra Rabacal Madeira
Paúl da Serra Rabacal Madeira
Paúl da Serra Rabacal Madeira
Paúl da Serra Rabacal Madeira
Paúl da Serra Rabacal Madeira

Rabacalin levadoille

Näköalapaikalta kulkeminen autolla Rabacaliin johtavaa tietä on ainakin tällä hetkellä kielletty ja Rabacalin tiellä on sulkuportti. Levada das 25 Fontes, Levada do Risco ja Levada Rocha Vermelha ovat paremmin saavutettavissa Calhetan tunnelista käsin. Täältä näköalapaikalta 1300 metrin korkeudesta on ensin käveltävä asfalttitietä 2 kilometriä metsänvartijoiden rakennukselle (Casa do Abrigo), joka on 1065 metrin korkeudessa merenpinnasta. Olemme sen verran korkealla, että lämpötila saattaa laskea Funchalista lähtiessa jopa yli kymmenen astetta. Lämmin vaatetus on siis ainakin varalle tarpeen ottaa matkaan mukaan. Luonnollisesti levadaretkeilyn jälkeen edessä on myös paluu tietä pitkin ylämäkeen takaisin autolle. Jos olet menossa Levada do Alecrimille olet oikeasssa paikassa, sillä reitille pääsee heti parkkipaikan vierestä Rabacalin tien sulkuportin vierestä.

Asfaltilla päälystetty Rabacalin tie saattaa olla raskas jalkapohjille varsinkin kovapohjaisia vaelluskenkiä käytettäessä. Jos päivän reittivalintasi on Levada do Alecrim ja aiot vierailla myös Riscon putouksen yläpuolella Lagoa Ventossa, luultavasti kuljet takaisin Lagoa Ventosta polkua, joka johtaa Rabacalin tielle. Tällöin matka kannattaa ehkä aloittaa tältä. Valinta on luonnolisesti teillä mutta heitän tässä vain ajatuksia eri vaihtoehdoista.

Er-110 Rabacal Miradouro

Näköalapaikan parkkialue ja vasemmalla metsäpalojen tarkkailuasema.

Maisemat tältä ER-110:n näköalapaikalta ovat huikaisevat upeat. Rabacalin laakso näkyy komeasti tältä paikalta ja jos haluaa kävellä alueella Raimundo Quintal suosittelee kirjassaan Madeiran levadat ja luontopolut käymään metsäpalojen tarkkailuasemalla, joka löytyy ER-110 tien parkkipaikkaa vastaisella puolella kukkulan päällä. Kirjan mukaan selkeällä säällä avautuu upea maisema yli Paúl da Serran tasangon. Itse en ole paikalla käynyt mutta voisin olettaa, että myös maisema pohjoisrannikolle ja merelle saattaa olla aika komea.


Rabacalin tie

Rabacalin retkeilymajalle kävellään asfalttitietä.

Joulukuu 2006
+
Leppoisa ja helppo

Levada virtaa Rabacalin levadoista ylimpänä ja on kaikkinensa helppo ja turvallinen kulkea. Reitti tarjoilee hienoja maisemia laaksoon.

Joulukuu 2007
+
Polku halki kanervikon

Polku lähtee Rabacaliin johtavalta tieltä hieman ennen Rabacalia. Helppo polku halki jättiläiskanervikon.

Joulukuu 2007
+