Levada das 25 Fontes Calhetassa

Levada das 25 Fontes Rabacalissa

ER-211 tieltä kohti taukorakennusta, joka näkyy jo tien päässä

Ajettaessa ER-211 tietä ylös kohti Paúl da Serraa suoran päässä näkyy vaalea rakennus, joka on vaellusreitin lähtöpiste.

Levada das 25 Fontes lähtee Calhetan rinteiltä

Kohti lähteitä matkamme käy ja matkalle lähdetään Calhetan rinteiltä Calhetasta Paúl da Serraan nousevan ER-211 tien varrelta. Tien varrelta haarautuu taukorakennuksen kohdalta sivutie oikealle. Ennen taukokatokselle saapumista ohitamme myös paikan, jossa Levada Nova alittaa ER-211 tien ja vasemmalla on suuri vesisäiliö aidattuna vihreällä verkkoaidalla.

Calhetan tunnelille johtaa tie, joka on juuri ja juuri pienen auton levyinen. Mikäli on itse esimerkiksi vuokra-autolla liikkeellä, suosittelen jättämään auton taukokatoksen vieressä olevalle parkkipaikalle ja kävelemään noin kilometrin matkan Rabacaliin vievän tunnelin suulle. Tie on nimittäin myös melko huonossa kunnossa. Kerran ajoin tämän kapean tien ER-211 tieltä tunnelille, enkä voi suositella sitä kokemuksena kenellekään.


Historiaa (kuvat: ABM)

Levada das 25 Fontes tunnetaan myös nimellä Levada Velha do Rabacal ja tavoitteena sen rakentamisessa oli tuoda 25 lähteen vedet Calhetan rinteiden kastelukäyttöön ja tuottamaan energiaa Calhetan vesivoimalasta. Levada Velha do Rabacal oli ensimmäinen valtion rahoituksella rakennettu levada Madeiralla. Sen rakennustyöt alkoivat vuonna 1835 ja päättyivät vasta vuonna 1860. Pitkä rakennusaika kuvaa hyvin rakennusprojektin taloudellisia ja teknisiä vaikeuksia. Calhetasta Rabacaliin Monte das Estrebariasin läpi oli myös louhittava 800 metriä pitkä tunneli, joka valmistui syyskuussa vuonna 1855. Madeiran levadat rakennettiin tuohon aikaan rohkeudella ja alkeellisillä työkaluilla, joita olivat käytännössä hakut ja muut manuaaliset työkalut. Räjähteitä ei rakentamisessa ollut käytössä vaan kaikki tapahtui rakkaa voimaa käyttäen manuaalisesti kaivamalla. Jyrkillä vuorenrinteillä louhijat riippuivat köysillä rinteessä olevista kivenlohkareista, puunrungoista ja oksista. Siksi levadat ovatkin monumentaalinen työnnäyte ja kuuluvat ansaitusti UNESCO:n maailmanperintölistaukseen.

Ohessa vanhoja historiallisia kuvia Levada das 25 Fontesiin liittyen. Rabacalin tunnelin kuva on Photographia Vicente -kokoelman entisen omistajan D. Maria Mendonçan laatimasta luettelosta. Kuvan muistiinpanoissa on kuvaava teksti Levada das 25 Fontesin tunnelista ja sen merkityksestä: "Tämä infrastruktuuri antoi mahdolliseksi kuljettaa Rabaçalin alueen vuorilta pyydetyt vedet etelärinteelle. Tunnelin avaaminen Monte das Estrebariasin läpi valmistui vuonna 1855, ja kun levada oli valmis, joka tunnetaan myös nimellä levada nova do Rabaçal tai 25 Fontes, se mahdollisti Calheta, Estreito da Calheta ja Arco da Calheta seurakuntien kasteluvedet."

Calheta-Rabacal tunneli vuonna 1905

Joaquim Augusto de Sousa 1905. Arkisto (suom. tunnelin sisäänkäynnin kohdalla on suoja, jossa on olkikatto ja kuusi aikuista miestä nähdään tekemässä rakennustöitä.)

Calheta-Rabacal tunneli vuonna 1885

Photographia Vicente -kokoelman entisen omistaja D. Maria Mendonça. Kuva vuodelta 1885. Arkisto (suom. Rabacalin tunnelin sisäänkäynnin kohdalla on olkikatoinen katos, ja seitsemän miehen ryhmä sekä riippumatto ja puinen kärry.)

Vicente Gomes da Silva, vanhempi (1827-1906), Photographia Vicenten perustajan kuva Rabacalista

Vicente Gomes da Silva, vanhempi (1827-1906), Photographia Vicenten kokoelmista. Arkisto (suom. kivisilta ja ympäröivä luonnonmaisema Rabaçal)


Levada do Norte kyltti

Kuvasta herää mielenkiintoisia ajatuksia. Oikealla tie, jota pitkin saavuimme ja taustalla siintää meri sekä Calhetan rinteiden asutukset. Alhaalla tämän laakson pohjalla virtaa Levada do Rocha Vermelha, joka virtaa Levada das 25 Fontesin tunnelia vaikeampikulkuisen tunnelin kautta Rabacaliin.

Rabacalin tunnelin sisäänkäynti on noin kymmenen metriä korkea. Sisäänkäynnin takaseinässä näkyy tunnelin suuaukko.

Rabacalin tunnelin korkea eteisholvi, jonka takaseinässä näkyy itse tunneli mustana aukkona.

Noin kymmenen minuutin kuluttua saavumme rakennukselle, jonka takana Rabacalin tunnelin suu sijaitsee. Rakennuksen edestä lähtee polku alas rinnettä. Polku johtaa alas Levada Rocha Vermelhan vaikeampikulkuiselle tunnelille, jonka kautta pääsee myös Rabacaliin. Rabacalin tunnelissa kulkee vesiputki, joka sukeltaa maan sisään tunnelin edessä. Huomaamme myös, että Levada das 25 Fontes jatkaa matkaansa itäsuuntaan kohti Calhetan vesivoimalaa.

Tunnelin suuaukko on erikoisesti yli kymmenen metriä korkea holvi, jonka takaseinällä on varsinainen suuaukko itse tunneliin. Holviaukon seinät ovat kauniisti vihreän kasvillisuuden peitossa, kuten vuonna 2008 otetusta kuvastakin voi todeta. Itse tunneli on helppokulkuinen, korkeudeltaan tilava ja sen pituus on noin 800 metriä. Kulkuväylän oikealla puolella on jo alussa näkemämme vesiputki. Noin 15 minuutin kuluttua olemme alittaneet Paúl da serran ja ylhäällä kulkevan ER-110 tien.

Rabacalin tunnelissa paikallisilla nuorilla on seikkailumieltä, kun kuulemani mukaan haasteeksi josku asetettiin tunnelin alittamisen ilman lamppua. Temppu onnistui kuulemma kepin avulla, jota saattoi kuljettaa putken päällä ja seurata putkea tunnelin toiseen päähän. Tarinan kertoi erään hotellin baarimikko. Hän kertoi myös, että Rabacalissa seikkaileminen oli suosittua hänen nuoruudessaan. Keppi apuvälineenä on sinäänsä ihan käypä ajatus, joskin itse mielelläni hyödynnän lampun suomaa mukavuutta tunneloinnissa.


Saavumme 800 metriä pitkästä tunnelista sen edessä olevalle aukiolle Rabacalin puolella. Aukion vierellä on kivisiä penkkejä, jos haluaa tässä vaiheessa istahtaa. Jatkamme matkaamme levadalla kohti 25 lähdettä aukion toisella puolella, josta levada kiertää lenkin ja jatkaa virtaamistaan kulkemissuuntaamme vastaan.


Rabacalin 3 alinta levadaa Google Maps (avaa uuteen välilehteen)

(Avaa Topografinen kartta)

Rabacalin reitit

Rabacal pitää sisällään neljä levadaa, joista suurin osa sopii kaikille. Levada Rocha Vermelhalla ja Levada do Alecrimilla on joitain huimaavia ja vaarallisia paikkoja.