Rabacal

Rabacalin laakso

Rabacal on yksi suosituimmista vaellusalueista Madeiralla.

Dramaattisia polkutunnelmia

Jättiläiskanervat luovat jännittäviä tunneleita Rabacalin levadareiteillä ja poluilla.

Riscon vesiputous

Risco on yksi alueen upeista vesiputouksista.

25 lähdettä

Levada das 25 Fontes johdattaa veden äärelle.
Maisema Funchaliin Levada dos Piornaisilta

Rabacalin metsäistä laaksoa kuvattuna Rabacaliin johtavalta tieltä.

Rabacal

Puhuttaessa vaeltamisesta ja retkeilystä Madeiralla, Rabacal nousee melko varmasti yhdeksi aiheeksi keskustelussa. Alue on patikointia harrastavien turistien keskuudessa yksi kuuluisimpia ja vierailluimmista alueista saarella. Rabacal sijaitsee Ribeira da Janela joen uurtaman laakson alkupäässä aivan Paúl da Serran tasangon kainalossa. Rabacalista alkava laakso jatkuu aina pohjoisrannikolla sijaitsevaan Ribeira da Janelan kylään asti. Rabacal ja ennen kaikkea Ribeira da Janelan laakson alapää on kuuluisa laakeripuumetsistään, jotka peittävät laakson vihreään mattoon. Täällä korkeammalla Paúl da Serran tasangon puolella kuitenkin silmiinpistävää on jättiläiskanerva, joka vaikuttaa vallitsevalta puulajilta. Liikummehan sentään 800-1300 metrin korkeudessa merenpinnasta. Siellä täällä on kuitenkin melko paljon ajoittain myös laakeripuita, tammia ja muita lehtipuita mutta vähemmässä määrin. Mentäessä alemmas Ribeira da Janelan laaksoa puusto muuttuu enemmän ja enemmän vehreämmäksi ja laurissilva yleistyy. Galhanosta Ribeira da Janelaan virtaava Levada da Janela esimerkiksi kulkee keskellä tuuheaa ja runsaspuustoista laurissilva-metsää mutta se onkin jo toinen tarina.

Levadaverkoston kiehtova maailma

Maisema Funchaliin Levada dos Piornaisilta

Levadojen sijoittuminen Rabacalin laaksoon. Klikkaa suurempi kartta uuteen ikkunaan.

Rabacalin levadoista Levada das 25 fontes eli 25 lähteen levada on rakennettu vuonna 1835 ja se on tämän alueen ylivoimaisesti kuljetuin levadavaellus Levada do Riscon ohella. Rabacalin levadat kulkevat neljässä kerroksessa tämän upean laakson rinteillä keräten Paul da Serran vesivarantoja eteläisen Madeiran viljelysten käyttöön. Levada da Ribeira Grande (Madeira Tour and Trail Map Levada do Alecrim) virtaa ylimpänä noin 1300 metrin korkeudessa ja jatkuu ER-110 tien jälkeen Levada do Paúl nimisenä itään kohti Encumeadaa. Levadan alkulähde sijaitsee Ribeira Janela joen yläjuoksulla Ribeira Grande laakson pohjukassa. Levadan voi nähdä kulkevan Rabacaliin johtavan tien yläpuolella.

Hieman Ribeira Grandea alempana seuraava on Riscon levada noin tuhannen metrin korkeudessa. Riscon levadan vedet virtaavat tunnelin kautta Calhetan vesivoimalalle, jossa niiden vedet liittyvät etelärannikkoa myötäilevään Levada Novaan. Levada Nova tuo elintärkeää kasteluvettä viljelysmaille Ponta do Solista aina Ponta do Pargoon asti.

Laskeuduttaessa noin 900 metriin, on vuorossa 25 lähteen levada, joka myös jatkaa matkaansa tunnelin kautta Calhetan puolelle liittyen myös tarvittaessa Levada Novan vesimassoihin. Levada 25 Fontesin jälkeen on vielä alimmaisena (850 metriä meren pinnasta) ja samalla pisimpänä Levada Rocha Velmelha, jonka alapuolella tuleekin jo Ribeira da Janelan joki. Levada Rocha Velmelha jatkaa myös kulkuaan läpi tunnelin Calhetan puolelle ja ruokkii Calhetan vesivoimalaa.

Levada 25 Fontesista ja levada do Riscosta voit englanniksi lukea myös paikallisen metsähallituksen esitteestä

Ei vaadi suurta päättelykykyä nähdä tosiasia, että Rabacalin levadajärjestelmä on varmasti elintärkeä veden tuottaja koko eteläiselle Madeiran saaren viljelyksille. Kuljettaessa Rabacalissa olemme siis suurten vesilähteiden äärellä.

Yhteydet Rabacaliin

Rabacal on siinä mielessä vaikeasti saavutettavissa, että linja-autoyhteyksiä alueelle ei ole. Retkeilijän on vuokrattava auto tai otettava taksi. Taksikuskille voi ilmoittaa arvioidun reitiltä paluuajan ja tietysti paikan mistä noutaa retken päätteeksi.

Kuten muillekin Madeiran reiteille, monenlaisia opastettuja retkiä on myös tarjolla. Retkiin sisältyy kyyti paikanpäälle ja takaisin. Näitä palveluja kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä oppaat ovat usein hyvin päteviä ja alueen kuin omat taskunsa tuntevia. Heiltä saa myös mielenkiintoista tietoa, jota ei välttämättä löydä mistään opaskirjoista.

Kolme reittiä Rabacaliin

Alhaalla laaksossa (1065 metriä merenpinnasta) on vanha metsänvartijoiden maja, josta useammata aloittavat matkansa Riscon putoukselle ja 25 lähteen putoukselle. Ylhäällä 1300 metrin korkeudessa kulkee ER-110 tie, jonka varrella olevalta parkkipaikalta alas majalle on matkaa pari kilometriä asfaltoitua tietä pitkin. Tie on suljettu liikenteeltä rautaportilla, joten matka on taitettava kävellen. Olen joskus kuullut myös maksullisesta 3 € maksavasta kyydistä Rabacaliin mutta enempää en asiasta tiedä.

Rabacaliin on olemassa myös kaksi muuta reittivaihtoehtoa, jotka kulkevat tunneleiden kautta Calhetan puoleiselta rinteeltä. Levada das 25 Fontes virtaa 800 metriä pitkän tunnelin kautta Calhetan puolelle. Levada Rocha Vermelhan ahtaampi ja huomattavasti pidempi tunneli kulkee alempana halki harjanteen.

Molemmille tunneleille pääsee Calhetan kautta. Calhetasta lähtee ER-211 tie, jonka kautta pääsemme ylös 25 lähteen levadan tunnelille. Rocha Vermelhan tunnelille voimme mennä ajamalla ylös Lombo do Doutorin kukkulalle ja etsimällä tiemme ylös Levadan huoltohenkilökunnan rakennukselle, johon Levada Rocha Vermelha päättyy. Molemmat tunnelit vievät meidät lähelle metsänvartioiden rakennusta. Voimme siis unohtaa 250 metrin (uuvuttavan) marssin asfalttitietä alas ja nousun takaisin parkkipaikalle.


Erittäin helppo

Kuten kaikki levadat Rabacalissa myös tämä levada on hyvin suojattu kaiteilla ja sopii erinomaisesti kaikille luonnossa liikkuville retkeilijöille.

Lokakuu 2008
+
Erittäin helppo

Levada on hyvin lyhyt ja yleensä yhdistetään Levada 25 Fontesin vaellukseen. Matkalla kuljetaan pitkin pienen tien kokoista polkua. Sopii erittäin hyvin kaikille.

Joulukuu 2006
+
Keskivaikea

Levada on melko pitkä ja matkalle mahtuu myös yksi tunneli ja sen jälkeen jyrkänne ilman suojakaiteita, siksi keskivaikea vaellus. Muuten reitti on pääosin helppo kulkea.

Lokakuu 2017
+
Leppoisa ja helppo

Levada virtaa Rabacalin levadoista ylimpänä ja on kaikkinensa helppo ja turvallinen kulkea. Reitti tarjoilee hienoja maisemia laaksoon.

Joulukuu 2007
+
Polku halki kanervikon

Polku lähtee Rabacaliin johtavalta tieltä hieman ennen Rabacalia. Helppo polku, joka kulkee halki jättiläiskanervikon.

Joulukuu 2007
+