Eira do Mourão

Eira do Mourãon kylä Ribeira Bravan laaksossa Madeiralla

Eira do Mourãon kylästä avautuvat henkeäsalpaavat maisemat Ribeira Bravan laaksoon

Eira Mourão Ribeira Bravan laaksossa

Eira Mourão oli pitkään Ribeira Bravan laakson rinteelle eristäytynyt kylä ja ainut kulku noin 300 metriä alemmas Ribeira Bravan laaksoon johtava kulkutie oli noin 2000 askelmaa sisältävät betoniportaat. Reitti on edelleen olemassa ja on suosittu alueella patikoivien matkailijoiden keskuudessa. Autotie Eira Mourãoon valmistui vasta vuonna 2003.

Kylän sijainti on matkaileville turisteillekin ihmetys sillä se lepää laakson läntisen rinteen töyräsmäisen kalliomuodostelman päällä. Sijaintinsa ansiosta kylästä avautuvat todella vaikuttavat maisemat Ribeira Bravan laakson jylhiin maisemiin. Espigãon kylän maisemapaikan ohella se onkin erittäin suosittu matkakohde jylhiä maisemia hakeville matkaajille.

Kylän asukkaiden pääelinkeino on ollut maanviljelys, kuten monessa muissakin Madeiran maaseudun kylässä. Kylän ainoa julkinen rakennus oli ennen lakkauttamistaan vuonna 2004 peruskoulu, joka sittemmin muunnettiin sosiaalikeskukseksi. Vaikkakin alueella voi havaita paljon hylättyjä taloja, myös uusia rakennuksia on ilmestynyt tien valmistumisen jälkeen.

Patikoijalle Eira do Mourão on myös hyvä etappi aloittaa seikkailu Levada do Nortella ja todella näkemisen arvoinen on myös portaikko alas Ribeira Bravan laaksoon.


Eira do Mourãon kylä kuvattuna Levada do Nortelta

Eira do Mourãon kylä on rakennettu Ribeira Bravan laaksossa sijaitsevalle kukkulalle noin 500 metrin korkeudelle merenpinnasta.

Parkkipaikalla katsottaessa betonisen reunuksen taakse saa kuvan millaiseen paikkaan tämä ihastuttava pikkukylä on rakennettu. Olemme noin viiden sadan metrin korkeudessa ja kallioinen rinne laskeutuu kaiteen takaa miltei suoraan laakson pohjalle asti.

Tälle parkkipaikalle voi siis myös jättää autonsa ja lähteä seikkailemaan Levada do Norten hurjalle vuoristo-osuudelle Eira do Mourãosta Serra de Aguaan.

Kun olemme ihastelleet Ribeira Bravan maisemia kylliksi, voimme lähteä seikkailulle vaikka Levada do Norten henkeäsalpaavalle reitille kohti Serra de Aguan vesivoimalaa. Reitti sopii vain todella hyvän arviointikyvyn omaavalle kulkijalle ja on varauduttava kääntymään takaisin reitiltä sillä loppuosuudella kulkeminen on erittäin haastavaa.

Levada do Norten osuudella on tapahtunut useita jopa kuolemaan johtaneita tapaturmia ja siksi on edettävä noudattamalla erittäin suurta varovaisuutta erityisesti tällä Levada do Norten osuudella. Liukastumisiin tai horjahtamisiin ei ole varaa. Lähdet Levada do Nortelle täysin omalla vastuullasi.