Levada do Norte Eira do Mourãossa

Levada do Norte Eira do Mourãossa

Eira do Mourãosta Serra Aguan vesivoimalalle

Levada do Norten osuudella Serra Aguan vesivoimalle maasto muuttuu jatkuvasti hurjemmaksi mitä pidemmälle reitillä etenemme. Alkuvaiheessa ennen Espigãon kylän alittavaa tunnelia laakson rinne on jyrkkä ja polun vasemmalla puolella alkaa jyrkkä rinne syvälle alas laaksoon. Rinne ei kuitenkaan ole rotkomainen pystysuora seinämä, kuten myöhemmin hurjimmissa kohdissa reittiä. Myös polun kunto on alkuvaiheessa hyvä, kun taas reitin myöhemmillä osuuksilla se saattaa olla heinikkoinen ja haastava kuljettava, jossa tulee olla erityisen varovainen.
Levada do Norte kyltti

Maisemat Ribeira Bravan laaksossa pysähdyttävät ja usein ne saavat kulkijan pysähtymään ja nauttimaan avarista maisemista.

Eira do Mourãon parkkipaikalta on aluksi kavuttava tien reunaa 250 metriä ylös Levada do Nortelle. Varothan mahdollista autoliikennetta ja kannattaa kulkea tien oikeassa reunassa. Kun saavutamme Levada do Norten, lähdemme seuraamaan levadaa oikealle eli pohjoiseen.

Astuttaessa Eira do Mourãon tieltä Levada do Nortelle kuljemme 550 metrin korkeudessa merenpinnasta. Ribeira Bravan laakson pohja on puolestaan 120-130 metrin korkeudella, joten rinteet ovat 350 metriä korkeat jyrkät heinikkoiset seinämät. Kuljemme siis melko korkeissa maisemissa ja tästä eteenpäin reitti muuttuu aiemmasta osuudestaan astetta vuoristoisemmaksi minkä takia tätä osuutta ei todellakaan tule lähteä vaeltamaan, jos on pienintäkään taipumusta vertigoon. Maisemassa on ilmaa ja avaruutta. Avaraa maisemaa reunustavat Ribeira Bravan massiivisen laakson korkeat rinteet.


Levada do Norte kyltti

Levada do Norten varrella on pieni vajamainen rakennus, joka oli peruskorjattu vuonna 2008

Lähdetään matkaan ja heti ensimmäisen mutkan jälkeen avautuu upea maisema avaralle paikalle, jonka toisella puolella näkyy rinteessä pieni varastorakennus. Mihin tarkoitukseen rakennusta käytetäänkään, vuosien varrella Levada do Nortella käydessäni vuoden 2008 maaliskuun ja lokakuun välillä rakennus oli laitettu uuteen uskoon. Ränsistynyt rakennus oli yllättäen saanut kauniin värityksen ja uudet rappaukset. Nyt rakennus myös erottuu entistä kauniimmin tässä upeassa maisemassa Levada do Nortella.

Matkan varrella osa polusta oli myös suojattu rautaisilla tukevilla kaiteilla. Kun kuljet tässä hienossa maisemassa, saattaa vastaan tulla myös alueen iloisesti hymyileviä asukkaita päivittäisissä askareissaan.

Ajoittain polun vasemmalla on vapaa pudotus jyrkkään rinteeseen, mutta polku on hyväkuntoinen ja normaalia varovaisuutta noudattavalla kulkijalla on tuskin vaaraa horjahtamiseen.


Kymmenessä minuutissa olemme kiertäneet tämän komean laakson syvänteen ja lähestymme paikkaa, jossa reitti kääntyy taas oikealle kulman taakse jatkaakseen seuraavaan poimuun vuoren rinteessä. Vasemmalla puolella polkua näemme porrasmaisesti rakennettuja viljelyksiä ja kivestä rakennetun varastorakennuksen. Näemme hetken päästä myös mäntymetsän reunustaman massiivisen kalliomuodostelman, jonka alapuolelta kohta kuljemme. Kulman takaa paljastuu myös taas todella vaikuttavat maisemat Ribeira Bravan laaksoon pohjoisen suunnassa.

Ohitamme suuren kallion vajaan tunnin päästä Eira mourãosta lähdön jälkeen. Suuren kallion jälkeen käännymme mäntymetsään kallion taaksen ja alamme kulkea reitillä länsisuuntaan kohti syvänteen pohjukkaa mäntyjen varjostaessa levadareittiä. Kun käännymme reitillä takaisin laakson suuntaisesti levadan ylittää betonista rakennettu vesisilta ja polku muuttuu astetta heinikkoisemmaksi.

Levada do Norte

Mykistävät vuoristomaisemat Levada do Nortelta kohti Espigãon harjannetta.

Polku muuttuu hetkeksi juuri ja juuri jalkaparin levyiseksi kinttupoluksi tiheän heinikon ja muun kasvillisuuden ansiosta. Katsottaessa takaisin tulosuuntaan toiselle puolelle syvännettä, korkeat rinteet kohoavat virheästi kumpuilevina alhaalta laaksosta. Eräässä vuonna 2008 otetussa kuvassa havaitsin rinteen yläosassa vaeltajan ihailemassa maisemia. Kuvaa katsellessa saa ehkä paremman käsityksen maisemien mittasuhteista (KATSO KUVA).

Kuten mainittua, kuljettaessa länteen päin takaisin kohti Ribeira Bravan laaksoa maasto saattaa todellakin olla heinikkoista ja polku kapea, joten tulee kulkea huolellisuutta noudattaen. Lisäksi polku saattaa myös olla hieman louhikkoinen aika-ajoin.

Muutaman minuutin kuluttua levada lakaa taas kulkea Ribeira Bravan laakson suuntaisesti kohti pohjoista ja tutut mahtipontiset vuoristomaisemat palaavat.

Vesisateet ovat harmillisia vaellettaessa mutta niiden ansiosta voi myös ilmaantua kauniita sateenkaaria. Näin kävi vuonna 2008, kun lähdin tutkimaan tätä reittiä. Ohessa hieman retken hedelmiä kuvamateriaalin muodossa.

Levada do Norte sateenkaari Levada do Norte sateenkaari Levada do Norte sateenkaari Levada do Norte sateenkaari Levada do Norte sateenkaari

Levada do Norte

Levada do Norten massiivinen läntinen kallioseinämä.

Ribeira Bravan laakson toisella puolella laaksoa reunustava vuorenseinämä kohoaa kuin muuri, kun lähestymme osuutta, jossa käännymme reitillä takaisin laakson suuntaan kohti Espigãon etupuolista laakson haaraa. Saamme pian näkyviin harjanteen, jonka laella Espigãon rakennukset ovat. Espigãossa on myös hieno näköalapaikka, jossa kannattaa vierailla erikseen. Eira do Mourãon ohella Espigão on paikka, josta avautuvat todella komeat maisemat Ribeira Bravan laaksoon. Näköalapaikalta voi nähdä myös kulkemamme Levada do Norten reitin kiemurtelevan jyrkässä rinteessä.

Espigãosta alas laaksoon johtava vuoristopolku näkyy myös harjanteen jyrkässä rinteessä. Myöhempien sukupolvien, joihin itsekin kuulun, on vaikea kuvitella aikaa, jolloin kylien asukkaille ainut tapa päästä laaksoon on ollut vuoristopolkua pitkin kapuaminen. Tällaisia polkuja olen nähnyt monessa muissakin paikoissa Madeiralla, kuten esimerkiksi Paúl do Marissa. Tarinoiden mukaan asukkaat todellakin kulkivat polkuja myöten laaksossa päivittäin ja siinä mielessä eläminen on varmasti ollut todella kovaa työtä. Nyttemmin kulkeminen on niin kovin helppoa istumalla autoon, joka kuljettaa. Tässä yhteydessä en malta olla myöskään mainitsematta Socorridosin laaksossa sijaitsevaa Fajãn autioitunutta kylää, josta asukkaat muuttivat aikoinaan helpompiin olosuhteisiin, kun tietä kylään ei ollut eikä tullut.

Vajaan puolen tunnin kuluttua Eira do Mourãosta lähtemisen jälkeen reitti alkaa johdattaa kulkijaa oikealle itäsuuntaan kohti Espigãon laaksonhaaran pohjukkaa tilanteet hurjistuvat siinä mielessä, että polun vasemmalla puolella on äkkijyrkkä kynnys ja todella jyrkkä rinne alas. Näillä kohdin tulee kulkemiseen kiinnittää erityisen suuri huomio, sillä rinteeseen kapsahtaminen vie kulkijan varmasti syvälle ja onnettomuuden vaara on melko suuri.

Espigão
Levada do Norte

Kulkemamme jyrkkä rinne metsäpalon jäljiltä vuonna 2007.

Jatkamme kulmikkailla kivillä reunustettua polkua reitin kaartaessa oikealle. Mitä pidemmälle etenemme sitä enemmän edessä avautuu Espigãon upean laaksonhaaran maisemat. Olen kulkenut Levada do Nortea neljästi, kerran koko matkan Eira do Mourãosta Serra Aguan vesivoimalalle. Vuonna 2007 tämä paikka oli metsäpalon polttama ja rinteen kallioinen jyrkkyys pääsi todella esiin.

Espigãon laaksonhaaran toisella puolella korkean kalliorinteen päällä voi nähdä itse kylän rakennukset. Reitin osuus, jota nyt kuljemme näkyy hienosti Espigãon maisemapaikalle. Kannattaa todella käydä vilkaisemassa. Tulemme nyt kiertämään Espigãon laakson ja toiselta puolelta laaksoa Levada do Norte sukeltaa kallion sisään ja alittaa Espigãon harjanteen tunnelissa.


Levada do Norte

Levada do Norte on louhittu kallion läpi. Taustan korkeassa rinteessä kulkee Espigãoon johtava maantie.

Sateisella ilmalla voi Ribeira Bravan rinteillä havaita todella näyttäviä vesiputouksia, jotka laskeutuvat porrasmaisesti laakson rinteitä alas. Vuonna 2010 joulukuussa kävin tällä reitillä hieman sateisena päivänä ja silloin kiinnitin huomion todella hienoon vesiputoukseen vuoren rinteessä (STEREOSKOOPPINEN KUVA). Usein kovat sadekaudet saattavat saada myös aikaan maanvyörymiä rinteissä. Sateisella säällä on myös hyvä huomioida, että polku saattaa olla paikoin liukas. Tällä reitillä on ainakin yksi vaeltaja menettänyt henkensä liukastumalla ja putoamalla syvään rotkoon. On siis oltava erittäin varovainen sillä todellinen hengenvaara on olemassa Levada do Norten reitillä Serra de Aguaan.

Saavumme paikkaan, jossa polku on louhittu kallion läpi ja rinteen puolelle jää hammasmainen järkäle kallioa. Tällä kohdalla ja tästä eteenpäin laaksonhaaran pohjukkaan vasemmalla puolella laskeutuva rinne on miltei pystysuora ja pudotus on todella syvä. Polulla kulkiessa kasvillisuus naamioi rinteen hyvin, joten rinteen jyrkkyys ei tunnu pelottavalta. Ole silti varovainen ja varma askelissasi. Reitillä Eira Mouráosta matkaa on kertynyt puolisen tuntia ja Boa Mortesta vajaa puolitoista tuntia.

Madeiran levadoista Levada do Norte ei ole kovin vanha, sillä se saatiin valmiiksi vuonna 1952. Norte on, kuten usein näillä sivuilla aiemmin jo todettu, tärkeä vedenlähde Madeiran eteläisille rinteille. Erityisesti Nortesta kasteluveden saavat Campanarion rinteiden valtaisat viljelykset. Ajellessa pikatietä Funchaliin ja ihmetellessä banaaniviljelysten paljoutta pitää itsestään selvänä, että ne ovat aina olleet täällä niin runsaat. Levada do Norte on olennainen osa Campanarion rinteiden kukoistuksesta ja saa ne tuottamaan satoa niinkin paljon kuin ne tekevät.

Ohittaessamme louhitun paikan, eteemme avautuu piakkoin todella komea näkymä laaksonhaaran pohjukkaan jonne olemme nyt matkalla. Muutaman minuutin kuluttua olemme hieman metsikköisemmässä maastossa ja noin viiden minuutin kuluttua saavumme paikkaan, jossa reitti kulkee alikulkutunnelin kautta kallion läpi. Tunnelin yläpuolella on myös mielenkiintoinen louhittu onkalo.

Jatkamme matkaa onkalon toiselle puolelle ja edelleen kohti laakson pohjukkaa, jossa reitti alkaa kääntyä vasempaan jatkaen kohti laaksonhaaran toista reunaa. Laakson pohjukassa levadan ylittää vesisilta, joka oli vuoden 2008 maaliskuussa kokonaan muraattien peitossa. Maasto on vehreää ja runsasta ja näin maaliskuussa lehtipuiden rungot ovat kalvakkaan alastomat.


Levada do Norte

Encumeadan laaksonhaaran pohjukasta otettu laaksomaisema. Avaa klikkaamalla stereoskooppinen kuva

Espigãon laaksonhaaran pohjukasta avautuvat hienot maisemat V-muotoiseen laaksoon, jonka rinteitä verhoavat pengerretyt viljelmät ja pellot. Useat kuvista on otettu vuonna 2010, jolloin, kuten jo mainitsin, oli sateinen päivä ja luonto oli kovin vehreää.

Laakson pohjukasta löytyvä betoninen rakennelma on mielenkiintoinen vuosien saatossa muuttunut kohta reitillä. Vuonna 2007 paikalla oli yksinkertainen betoninen silta yli levadan. Kun vuonna 2010 vierailin reitillä samalla paikalla oli kunnostettu massiivinen betonirakennelma rautaisine kaiteineen. Aika kuluu ja paikat muuttuvat ja olen havainnut hyvin mielenkiintoiseksi kuvata, kuinka paikat muuttuvat Madeiran levadoilla.


Levada do Norte

Laaksonhaaran toisella puolella näkyy juuri kulkemamme reitti massiivisen vuorenseinämän keskellä.

Jatkamme matkaa kohti Espigãon tunnelia laaksonhaaran toista puolta kastanjapuiden Castanea Sativa reunustaessa polkua ajoittain. Talviaikaan puut ovat lehdettömiä rankoja mutta keväästä syksyyn saa nauttia runsaasta lehvistöstä ja mielenkiintoisen näköisistä hedelmistä, jotka muistuttavat pieniä siilejä. Auetessaan sisältä paljastuvat kastanjat, joita Madeiralla saa uuden vuoden aikaan paahdettuna esimerkiksi Funchalissa. Maasto on osakseen heinikkoista ja polku on pehmeä askeltaa. Lähdettäessä betonirakennelmalta kannattaa noudattaa varovaisuutta, sillä polun vierestä on suora pudotus ja polku saattaa olla kostealla kelillä liukas.

Kävellessä takaisin kohti Ribeira Bravan laaksoa, kiinnitä huomiosi reittiimme tämän laakson haaran toisella puolella. Tuolla juuri kävelimme hieman aiemmin. Huomaat kuinka massiiviset vuoren seinämät ovat ja Levada do Norte kulkee keskivaiheilla tuota kunnioitusta herättävän jyrkkää rinnettä. Syy, miksi Levada do Norte saattaa olla vaarallinen ovaat juurikin laakson jyrkät seinämät. Varomattomuuteen ei ole varaa.


Kastanjapuiden reunustaman osuuden jälkeen astelemme niittyjen läpi ja saamme ihastella avointa vuoristomaisemaa. Vajaan tunnin kuluttua Eira Mouraosta lähdön jälkeen saavumme metsän siimeksessä eteen tulevalle Espigãon alittavan tunnelin suulle. Tunneli on suora, pituudeltaan noin 500-600 metriä ja sen läpi kulkemiseen menee rauhallista vauhtia vajaat 10 minuuttia. Nyt on siis aika kaivaa otsalamput ja taskulamput esiin. Tunnelissa kulkiessa tulee varoa, ettei kolhi päätään katossa mahdollisesti oleviin ulokkeisiin. Etene rauhalliseen tahtiin..

Täällä metsän siimeksessä on hyvä pitää vaikka pieni tauko ennen tunnelin läpi vaeltamista. Mielikuva Espigãon tunnelista on muodostunut, että se ikäänkuin erottaa Levada do Norten vaarallisemmat osuudet vähemmän vaarallisista. Tunnelin jälkeen reitti muuttuu selvästi rajummaksi ja hiuksia nostattavaksi. Reitti kulkee nimittäin suurimmaksi osaksi kielekkeellä syvien rotkojen äärellä.

Katso reitin kartta (avaa uuteen välilehteen)
Tunnelit reitillä

Levada do Norten osuudella Boa Mortesta Serra de Aguan voimalaitokselle on viisi tunnelia, joista kaksi kosteuden takia vaikeita ja viimeinen ja pisin 30cm paksun veden peitossa koko matkaltaan.