Levada do Norte Espigãossa

Levada do Norte Espigãossa

Levada do Norte Espigãossa

Reittimme ensimmäinen suora ja melko helppokulkuinen Espigãon harjateen alittava tunneli on onnellisesti takana päin. Toisessa päässä meitä tervehtivät lukuisat polkua reinustavat sinisarjat ja avarat maisemat Encumeadan puoleiseen päähän Ribeira Bravan laaksoa. Tästä alkaa myös reittimme haastavampi osuus. Rotkoja ja jyrkänteitä tulee eteen tuon tuosta. Voimme miltei sanoa, että reitti kulkee jatkuvasti rotkon partaalla.

Ribeira Bravan laakson pohjoisosa, jossa takarinnettä hallitsee Encumeadan ja Serra de Águan asutukset, on todella vaikuttavan näköinen Levada do Nortelta. Laakson avaruus ja kumpuilevat maastot tekevät vaikutuksen. Heti polun vasemmalta puolella on kuitenkin jyrkkä rinne alas laakson pohjalle, joten valitsemme askeleemme varoen ja pysähdymme ihailemaan maisemia. Edessäpäin Levada do Norte näkyy horisontaalina viivana laakson jyrkässä rinteessä.


Levada do Norte kyltti

Levada do Nortella kallio seuraa kulkijaa oikealla

Kuljemme rinteessä, jonka kallioinen seinämä reunustaa reittiä oikealla ja rinne vajoaa jyrkkänä levadan ja polun vasemmalla puolella. Reitti saattaa olla risukkoinenkin, jos sitä ei ole huollettu viime aikoina. Levadareitit vaativat jatkuvaa huoltoa. Vähemmän kuljetut reitit saattavat kuitenkin joskus olla risukkoisia ja huonokuntoisia, sillä niitä ei välttämättä huolleta yhtä säntillisesti kuin enemmän kuljettuja reittejä. Ongelma on varsin ymmärrettävä. Onhan Madeiralla kaikkiaan noin 1400 kilometriä levadoja eikä voi olettaa, että kaikkia kyetään millään pitämään erinomaisessa kunnossa.

Jo parin minuutin kuluttua saavumme ensimmäiselle haastavalle paikalle, jossa reitti kulkee kielekkeellä jyrkän kallioisen rinteen päällä.Kun saavumme paikalle, kiinnitämme huomion kuinka kallioinen vuorenrinne kaartuu levadan ja polun alle jättäen meidät kulkemaan kymmeniä metrejä rinteen yläpuolelle. Kulkiessa on pidettävä pää kylmänä.


Levada do Norten kallio

Levada do Norte on louhittu kallion läpi

Olemme nyt matkanneet tunnelin suuaukolta kymmenisen minuuttia. Levada do Norte on louhittu kallion läpi ja vasemmalle puolelle jää muutaman metrin korkuinen kalliopilari. Kuljemme kallioiden välistä ja toisella puolella meitä odottaa seuraava hieman edellisen kaltainen huimaava paikka. Polku kiertää kallion ja taas polun vierestä on suora pudotus rotkoon.

Kun astelemme kielekemäiselle paikalle huomaamme millainen rotko polulta oli aiemmin, kun kuljimme kallioiden välistä.


Levada do Norten kallio

Levada do Norten reitillä Boa Mortesta Serra Aguaan alkaa rajumpi vertikaali vaihe

Jatkamme matkaa hieman rauhallisemmassa maisemassa toistaiseksi. Ribeira Bravan laakson toisella puolella laakson seinämä kohoaa kuin muuri laakson pohjalta.

Olemme kulkeneet Eira Mouraosta nyt hieman yli tunnin ja kilometreissä matka on kertynyt ehkä noin 5 kilometriä. Boa Mortesta matkaa on taittunut vajaat 2 tuntia eli arviolta 10 kilometriä. Reitti jatkuu jyrkässä vuorenrinteessä, joka muuttuu loppumatkaa kohden entistä jyrkemmäksi, niinpä vaarallisia paikkoja tapaa reitillä entistä useammin. Seuraavaksi huomioitava paikka on levadan kaarros oikealle, jossa pystysuora seinämä putoaa polun vierestä kymmeniä metrejä.


Levada do Norte

Levada do Norten rinteet ovat entistä jyrkemmät. Oikealla kulkemamme polun reuna.

Kuljemme Levada do Norten reitillä kohti (omasta mielestäni) vaelluksemme varsinaista huipennusta, kun maasto muuttuu entistä rajummaksi ja samalla maisemat ovat entistä komeampia. Reitillä tulee entistä vaarallisempia paikkoja, joissa jokaisen kulkijan tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja keskittyä kulkemiseen.

Olemme kohdanneet jo kaksi hiuksia nostattavaa kohtaa, joissa polku on pelottavan avonaisessa maastossa ja nyt saavumme taas kohtaan, jossa levada kaartaa kallioa myötäillen mutta tällä kertaa pudotus polulta on dramaattinen enkä uskalla arvioida pudotuksen syvyyttä. Polku on kuitenkin tasainen kävellä, joten varmajalkaisella kulkijalla ei ole hätää.

Jatkamme matkaa ja polku saattaa osittain olla heinikkoinen ja peittää vasemmalla olevan rotkon. Tulee kuitenkin muistaa sen olemassa olo ja noudattaa varovaisuutta.


Mahdollisesti heinikkoisen osuuden jälkeen reitti kääntyy oikeaan ja kaarteen jälkeen aloitamme reitin osuuden, joka on ehkä vaarallisinta antia Levada do Norten reitillä Boa Mortesta Serra de Águan vesivoimalalle. Samalla seuraava noin kilometrin pituinen pätkä tarjoilee todella massiiviset avoimet maisemat Ribeira Bravan laakson pohjoiseen osaan.

Tunnelit reitillä

Levada do Norten osuudella Boa Mortesta Serra de Aguan voimalaitokselle on viisi tunnelia, joista kaksi kosteuden takia vaikeita ja viimeinen ja pisin 30cm paksun veden peitossa koko matkaltaan.