Levada do Norte

Levada do Norte

Levada do Norte

Levada do Norte

Edessä avautuu avara maisema Encumeadan puoleiseen päähän Ribeira Bravan laaksoa ja kulkusuunnassa nousee massiivinen vuorenseinämä pari sataa metriä korkeana pyöreähuippuisena järkäleenä. Voimme nähdä Levada do Norten kiertävän tämän huikaisevat osuuden miltei pystysuoraa laakson seinämää myötäillen.

Olen ollut Levada do Norten reitillä Serra de Águaan kaikkiaan neljä kertaa ja valitettavasti tähän asti olen päässyt vain kahdesti, kun muina kertoina jokin turvallisuuteen liittyvä tekijä on estänyt matkan jatkamisen (maanvyörymä tms.).

Näillä jyrkkien kallionseinämien alueilla tuleekin kiinnittää huomiota myös ylhäältä mahdollisesti putoileviin kiviin. Huonoa tuuria on, jos sellainen sattuu kohdalle kävellessä mutta mahdollistahan se on. Jälkiä moisesta tapahtumasta voi nähdä esimerkiksi oheisesta kuvasta, joka on otettu vuonna 2008. Kivenjärkäle on murskannut armottomasti levadan reunan. Muistan kuinka tuolloin astuin jalkani levadaan, jotta pääsin jatkamaan matkaa. Mikäli ei halua extreme matkailua, kannattaa näissä paikoissa kääntyä takaisin ja palata samaa tietä kun on tullut. Jatkaminen on täysin omalla vastuulla, kuten yleensäkin näillä reiteillä.

Aloitamme astelemaan reitillä eteenpäin välillä pysähtyen katselemaan maisemia.


Levada do Norte

Kun olemme kulkeneet suoran päähän reitti kääntyy taas vasemmalle. Katsoessamme takaisin mutkaan päin, huomaamme miten vuoren seinämä putoaa suoraan alas polun vierestä. Mutkan jälkeen eteen avautuu entistä hurjempi osuus. Rotkon reuna on nyt täysin pystysuora seinämä, joka on syvyydeltään mahdollisesti jopa 100 metriä. Oheinen kuva on koottu neljästä erillisestä kuvasta, sillä silloisella vuoden 2007 pokkarilla ei koko komeus mahtunut millään tavoin yhteen kuvaan.

Ensimmäinen kerta, kun kuljin Eira Mouraosta Serra de Águaan jäi lähtemättömästi mieleeni tämä paikka ja sen aikaansaama tunne. Tunnetta on vaikea kuvailla sanoin. Vaaran tunne ja siitä seuraava vaistomainen mielen tyyneys saivat aikaan äärimmäisen keskittymisen tilan. En ole suuresti harras ihminen mutta henkinen rauhallisuus tuntui kehittyvän suorastaan hengellisiin mittoihin, mikäli tällainen sanallinen kuvaelma sallitaan. Tälle korkealle rotkolle saavuttaessa joutuu kokenutkin kulkija nielaisemaan pari kertaa tyhjää. Olen vaeltanut Madeiralla lukuisia reittejä mutta vielä en ole vastaavaa paikkaa matkoillani löytänyt.

Levada do Norte

Levada do Norten kohta kuvattuna Ribeira Bravan tieltä
KATSO LAAJAKUVA


Ensimmäisestä vierailusta lähtien paikasta on muodostunut vaelluksen kohde, joka edustaa rauhan ja kunnioituksen tyyssijaa. Vuoren kainalossa sijaitsevasta paikasta on muodostunut ikäänkuin pyhiinvaelluspaikka, jossa haluaa vierailla kerta toisensa jälkeen aina matkustaessa Madeiralle.

Lähdemme varovasti etenemään kohti vuorta. Lähestyttäessä polku kapenee edelleen kapeimmillaan 30-40 senttimetriä leveäksi kielekkeeksi ja keskittyminen kävelemiseen rotkon reunalla tulee entistä tärkeämmäksi. Saavuttaessa kohtaan, jossa kallio kaartuu levadan ylle polun vieressä rotkon puolella on osa kallioa suojana ja voimme hengähtää katsellen henkeäsalpaavia maisemia Ribeira Bravan laaksoon. Tässä voit myös kurkata alas rotkoon, jos pää kestää.


Levada do Norten kallio

Levada do Norte on louhittu pystysuoraan kallionseinämään

Kallion seinämiä koristavat luonnon symmetriaa hehkuvat Mehiruusukkeet, joista jotkut ovat kasvaneet kahden kämmenen kokoisiksi. Vuoren päältä vesiputouksena valuva vesi on saanut tämän syvänteen takaosan kallion sinertämään ja kasvamaan vesiheinää. Mielenkiintoisia ovat myös seinustalla kasvaneet pensaskasvit.

Levada do Norten tämä osuus on esitelty painetuissa vaellusoppaissa Raimundo Quintalin kirjassa Levadas and Footpaths of Madeira ja Rolf Goetzin kirjassa Rotherin vaellusopas. Raimundo Quintal esittelee reitin kokonaisuudessaan mutta Rolf Goezin kirjassa reitti on esitelty tähän paikkaan asti ja kirjassa kehoitetaan palaamaan takaisin samaa reittiä jatko-osuuden vaarallisuuden takia. Jälkeinen vaihtoehto tuntuu järkeenkäyvältä saavuttaessa tähän paikkaan. Joskin hyvällä säällä ja varma-askelisella vaeltajalla ei ole reitillä suurempaa vaaraa. Silti en kehota ketään astumaan tälle reitille vaan suosittelen nauttimaan tarjotusta kuvamateriaalista sen sijaan.

Historiaa

Olen selannut tietoa Levada do Nortesta melko useasti ja jonkin verran historiallista tietoa on saatavilla. Vuonna 1947 rakennettua Levada do Nortea pidettiin työläimpänä levadanrakennusprojektina siihen asti. Myös joitain vanhoja upeita kuvia Levada do Norten rakentamisesta on jaossa verkossa, joita voit tarkastella lähemmin esimerkiksi Caminheiros Anónimos da Madeira:n blogijulkaisusta. Muita kuvia levadojen rakentamisesta voit löytää myös esimerkiksi TÄÄLTÄ


Levada do Norten kallio

Levada do Norten reitillä vesi putoaa suoraan reitille

Levada do Norte on ollut parin viime vuoden aikana ajoittain otsikoissa myös uusien tunnelisuunnitelmien yhteydessä. On käynnistetty tarjouskilpailu Ribeira da Ameixieiran ja Eira do Mourãon välisen hydraulisen tunnelin rakentamisesta, joka poistaisi käytöstä suuren osan Levada do Norten vanhasta osuudesta. Suunnitelma on vesitaloudellisesta tehokkuudestaan huolimatta pahasti ristiriidassa UNESCO:n maailmanperintökohteeseen liittyvien määräysten kanssa. Madeiran levadoista myös Levada do Norte kuuluu UNESCO:n maailmanperintöluetteloon aivan kuten muutkin Madeiran levadat ja myös ainutlaatuinen Madeiran historiassa. Toivottavasti kaikki menee aikanaan hyvin ja Levada do Norte säilyy sellaisena kuin sen nyt saamme kokea. (lähde: https://www.correiodamadeira.com/2020/06/a-todos-os-caminheiros-e-nao-so.html

Vesiputouksen lirinä voimistuu lähestyttäessä polun mutkaa vasemmalle syvänteen perällä. Huomaamme myös, että vesiputous putoaa suoraan polulle, joten tulee huomioida että polku saattaa veden takia olla liukas. On edettävä varoen ja huolellisesti. Tästä kohdasta näkymä on erityisen raju, kun laaksonhaara tuntuu viettävän alas laakson pohjalle. Kuten olet ehkä jo kuvista huomannut, vesiputoouksen toisella puolella meitä odottaa reittimme toinen tunneli, jonne suuntaamme seuraavaksi.


Tunnelit reitillä

Levada do Norten osuudella Boa Mortesta Serra de Aguan voimalaitokselle on viisi tunnelia, joista kaksi kosteuden takia vaikeita ja viimeinen ja pisin 30cm paksun veden peitossa koko matkaltaan.