Levada do Norte Ribeira Bravan laakson pohjoisosassa

Levada do Norte laakson pohjoisosassa

Levada do Norten toinen tunneli

Levada do Norten toinen tunneli ja putket vuonna 2007

Levada do Norte Ribeira Bravan laakson pohjoisosassa

Vuorossa on siis reitin toinen tunneli, joka on lyhyt noin 10 metriä pitkä pätkä. Tunnelinpätkä on kaareva ja siksi sen toista päätä ei näy. Vuonna 2007 tunneli oli täynnä suurehkoja putkia johonkin tarkoitukseen varattuna. Kun astumme tunnelista ulos, jatkuu heinikkoinen polku kohti kauempana häämöttävää kolmatta tunnelia

Kolmas tunneli on myös melko lyhyt ja toinen pää näkyy valoisana pisteenä. Kulkemisen mukavuutta hankaloittaa pari kymmentä senttiä paksu vesikerros kävelypolulla. Joudumme siis armotta kastelemaan jalkamme.

Kuten olette huomanneet rinteiden jyrkkyys on hieman loiventunut alkuosuudesta. Loppuosuus Levada do Norten tästä reitistä keskittyykin paljolti tunnelien alittamiseen. Lisäksi maasto saattaa olla hieman vaikeakulkuista, jollei jossain vaiheessa reitin polusta aleta pitämään parempaa huolta. Kuvat loppuosuudesta ovat vuodelta 2007, joten varmasti olosuhteet ovat voineet muuttua tähän mennessä.


Levada do Norten toinen tunneli

Levada do Norten neljäs tunneli

Maisemat Encumeadan laaksoon ovat todella hienot. Encumeadaan nouseva tie näkyy hienosti ja näkyypä tänne yksi suosittelemistani hotelleistakin, jos vaatimuksiin ei kuulu uima-allasta. Puhtaaseen vaellustarkoitukseen Hotel Encumeada on vallan oiva paikka yöpyä. Encumeadan takana olevan harjanteen rinteellä alittaa Levada do Norte harjanteen ja jatkaa toisella puolella virtaamistaan rehevissä metsissä.Lisää reitistä voit lukea sivustojeni Encumeada-osiosta

Noin kymmenen minuutin kuluttua saavumme reitin neljännen tunnelin suuaukolle. Tunneli on pituudeltaan varsin vaatimaton pari sataa metriä ja polkukin on vain mutainen tai ainakin vuonna 2007 oli hyvin helppokulkuinen. Alitamme tämän tunnelin hyvin pikaisesti.


Levada do Norten kallio

Komea kalliomuodostelma Levada do Nortella

Toisella puolella matka jatkuu heinikkoisessa ja risukkoisessa maastossa. Saamme myös taas ihailla panoraamamaisemia Encumeadan rinteille ja Ribeira Bravan laakson pohjoisosaan. Mielenkiintoinen korkea kalliomuodostelma kiinnittää huomion, kun taitamme matkaa kohti viimeistä reitin vaikeinta tunnelia.


Katso reitin kartta (avaa uuteen välilehteen)
Tunnelit reitillä

Levada do Norten osuudella Boa Mortesta Serra de Aguan voimalaitokselle on viisi tunnelia, joista kaksi kosteuden takia vaikeita ja viimeinen ja pisin 30cm paksun veden peitossa koko matkaltaan.