Ribeira Brava

Maisema Funchaliin Levada dos Piornaisilta

Ribeira Bravan laakso dramaatiisen jyrkät rinteet tekevät vaikutuksen

Levada do Norten laakso

Ribeira Brava on saanut nimensä laakson pohjalla virtaavasta joesta, joka vapaasti käännettynä tarjoittaa vihaista tai villiä jokea. Nimensä joki on luultavasti saanut sen massiivisen voimakkaasta virtauksesta sateisena aikana. Ribeira Brava sijaitsee keskivaiheilla Madeiran saarta noin 20 minuutin ajomatkan päässä Funchalista. Itse laakso ikäänkuin leikkaa saaren kahtia pohjoissuunnassa.

Moni alhaalla Ribeira Bravasta São Vicenteen kulkevalla tiellä ajeleva ihmettelee kerta toisensa jälkeen tämän laakson jylhiä maisemia. Laaksoa reunustavat massiiviset kallionseinämät eivät voi olla tekemättä vaikutusta. Laakso alkaa Ribeira Bravan rannikkokaupungista ja jatkuu Encumeadaan halkoen pohjoissuunnassa noin puolet saaresta. Ympäröivät vuorenseinämät ovat vajaa 1000 metriä korkeat ja jyrkkäseinämäiset. Alue onkin Curral das Freirasin ohella varmasti yksi vaikuttavimmista Madeiralla.

Ajoittain rajustikin virtaava Ribeira Bravan joki on uurtanut jylhän laakson. Esimerkiksi vuonna 1970 joki tuhosi suuria osia alhaalla kulkevasta tiestä, kun vuoren rinteiden valumavedet yltyivät rajuiksi. Ribeira Brava sai kokea todella kovia myös helmikuun 2010 tapahtuneissa mutavyöryissä.

Ribeira bravasta ajettaessa Boa morteen ja edelleen Eira Mourão nimiseen pieneen kylään, maisemat rotkon partaalla kulkevalta tieltä ovat henkeäsalpaavat. Espigãossa kannattaa samalla vierailla näköalapaikalla, josta voimme nähdä myös Levada do Norten myötäilevän laakson poimuilevaa itäistä rinnettä.


Erittäin haastava

Levada do Norte seuraa Ribeira Bravan laakson itäistä jyrkkää kallionseinää ja suurimmassa osassa reittiä on todella syviä jyrkänteitä ja suoria pudotuksia kymmeniä metrejä alas laaksoon. Reitti sisältää myös vaikeita tunneleita, joten se sopii vain kokeneelle vaeltajalle.

lokakuu 2017
+