Turvallisuus - Mukavan retkeilyn edellytys

Vuoristoinen saari

Sanotaan, että ainoa tasainen paikka Madeiran saarella on Funchalin lentokenttä. Madeira on vuoristoinen saari ja näin ollen myös useilla reiteillä on jyrkkiä kohtia ja polut kulkevat jopa myötäillen jyrkkää kallion seinämää. Kuten jo aiemmin mainittiin turvakaiteet ovat joskus puutteelliset tai ne puuttuvat kokonaan. Vaikeilla osuuksilla onkin tärkeintä nimenomaan keskittyminen siihen mihin askeleensa laittaa.

Jotkut reiteistä ovat kuitenkin suorastaan hengenvaarallisia, joko huonokuntoisuutensa tai vaarallisen maastonsa vuoksi. En suosittele lähtemään näille reiteille ilman vankkaa vaeltajan kokemusta tai opasta. Jos tiedät varmasti mitä teet, niin mene vain. Sivujen tekijänä en kuitenkaan ota vastuuta esiteltyjen reittien turvallisuudesta vaan vaeltaja on aina itse vastuussa omasta turvallisuudestaan!

Oma käyttäytyminen vaikuttaa turvallisuuteen

Oikeat toimintatavat vähentävät alttiutta onnettomuuksiin. Nenä kiinni kännykässä käveleminen on luonnollisesti todella suuri riski vaellettaessa missä tahansa mutta erityisesti Madeiran reiteillä, joista osa vaatii erityistä varovaisuutta. Olen laatinut listan omasta mielestäni tärkeistä seikoista, jotka kannattaa turvallisuuden tähden ottaa huomioon vaellettaessa Madeiralla. En kuitenkaan halua saarnata. Jokainen luonnollisesti kulkee omalla vastuullaan kuinka parhaaksi näkee.

 • Erityisesti jyrkemmillä osuuksilla pysähdy ottamaan kuvia ja ihailemaan maisemia. Liikuttaessa keskity vain kävelemiseen.
 • Vastaantulijoiden väistäminen levadoilla tulee aina tehdä yläpuolisen rinteen puolelle pysähtymällä polun reunaan
 • Älä keskity esimerkiksi kännykän selaamiseen vaeltamisen aikana. Jos haluat selata kännykkää, pysähdy!
 • Onnettomuuksia on sattunut otettaessa selfieä nojaten suojakaiteeseen. Älä koskaan luota täysin polun suojakaiteeseen sillä niitä ei ole rakennettu kestämään nojaamista
 • Jos mahdollista, lähde matkaan ennemmin kaverin kanssa, kuin yksin. Kaksin on aina turvallisempaa.
 • Ole luonnonystävä :)
  • Kuljeta roskat mukanasi ja pidä ympäristö siistinä. jos näet roskan, voit olla luonnonritari ja kuljettaa sen roskakoriin
  • Muista, että laurissilvametsät ovat meidän kaikkien arvokas maailmanperintökohde, jota tulee kunnioittaa suojelemalla sen ympäristöä
  • Muista, että Madeiran maasto saattaa olla erittäin helposti syttyvää (maastopalovaara). Älä heitä esim. tupakantumppeja maastoon tai luonnollisestikaan tee avotulta
  • Ethän katko oksia tai kerää kasveja maastosta, sillä ne ovat onnellisia juuri siellä missä kasvavat.. luonnossa.

Varmista reitin kunto ja tunne rajasi

Aluksi asia, joka kannattaa ottaa huomioon vaellusretkiä suunnitellessa ja materiaalia lukiessa. Reittien kuvauksissa saattaa olla vanhentunutta tai jopa virheellistäkin tietoa. On tärkeää ottaa selvää reitin kunnosta vielä ennen reitille lähtöä.


Tapahtuuko levadoilla usein onnettomuuksia?
Ajoittain tapahtuu. Vaaralliset reitit kiehtovat ihmisiä ja he haluavat nähdä ne omin silmin, joten vahinkoja pääsee joskus tapahtumaan"

Paikallinen ensihoitaja


Jokaisen on valittava reitti omien edellytyksiensä mukaan. On tyhmää lähteä haastavalle reitille, jos tietää pelkäävänsä korkeita paikkoja. Jotkut reiteistä ovat oikeasti hengenvaarallisia, joko huonokuntoisuutensa tai vaarallisen maastonsa vuoksi. Esimerkiksi Levada do Nortella on kuollut ihmisiä pudotessaan liukastumisen seurauksena rotkoon. En suosittele lähtemään näille reiteille ilman vankkaa vaeltajan kokemusta, hyviä varusteita ja opasta. Jos tiedät varmasti mitä teet, niin mene vain. Sivujen tekijänä en kuitenkaan ota vastuuta esiteltyjen reittien turvallisuudesta vaan vaeltaja on aina itse vastuussa omasta turvallisuudestaan!

Varusteet matkalle

Varusteista puhuttaessa vaikuttaa melkoisesti reitin luonne. Suunnatessa saaren pohjoispuolelle saattaa olla tarpeen varautua sateisiin ja viileämpään ilmaan. Kenkien valinta on ehkä Madeiralla yksi keskeisimmistä asioista johon kannattaa kiinnittää huomiota. Yleisesti itse suosin laadukkaita vaelluskenkiä niiden tukevuuden ja pohjien luistamattomuuden vuoksi. Lenkkareissakin pärjää ainakin helpoilla tasaisia maastoja seurailevilla reiteillä, kuten Levada Novan vaellukset. Lenkkikenkien pohjat ovat kuitenkin usein pehmeät ja mahdollisesti liukkaat, joka on aina turvallisuusriski.

Levadareiteillä on tapahtunut paljon putoamisonnettomuuksia, joissa varmasti usein on ollut syynä huono varustautuminen vaellukselle. Levada do Norten kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa syynä oli liukastumisesta seurannut putoaminen. Veikkaisin , että jalkineet eivät tapauksessa olleet asianmukaiset. Siksi jalkineisiin kannattaa kiinnittää huomiota ja itse en lähde millekään reitille ilman vaelluskenkiä.

 • Hyvät vaelluskengät
 • Matkapuhelin täydessä latauksessa
 • Vaelluskartta (GPS ja matkapuhelin eivät toimi kaikilla reiteillä)
 • Sadevarusteet
 • Tarpeeksi juotavaa ja evästä
 • Myös joitain lämpimämpiä vaatteita
 • Laadukas tasku- tai otsalamppu ja varaparistoja (tunnelireiteillä)

Opaskirjoja

Madeira on suosittu kohde retkeilyä ja patikointia harrastavalle. Reiteistä on kirjoitettu melkoisesti opaskirjoja, joita kannattaa käyttää hyväkseen retkiä suunnitellessa. Maasto- ja vaelluskarttoja on myös tarjolla jonkun verran. Kartoissa laatu vaihtelee todella paljon. Suoranaisia virheitäkin saattaa kartoissa olla, joten täytyy vain hankkia materiaalia ja vertailla keskenään. Koskaan ei pidä lähteä matkaan pelkästään luetun tiedon (viitaten myös näihin sivuihin) varassa tai jonkun opaskirjan kertomien tarinoiden mukaisesti. Suosituimmat ja kuuluisimmat reitit ovat kuitenkin yleensä virheettömästi merkittynä ja niistähän on hyvä aloittaa. Levadoista kertovia opaskirjoja ja -karttoja esimerkiksi Funchalin kirjakaupoista ja kioskeista. Myös internet on hyvä paikka hankkia kirjat suoraan kotiin.

Sunflower: Landscapes of Madeira

John Underwood, Pat Underwood

Kirja on englannin kielinen mutta siitä on painettu myös suomenkielinen versio

Adlibris

Madeiran Levadat ja Luontopolut

Raimundo Quintal

Kirja levadojen ja vaellusreittien todelliselta asiantuntija Madeiralla. Paikalliseen kulttuuriin viittaavia tarinoita levadoilta. Tilattavissa englanniksi, mutta painettu myös suomeksi.

Madeira-Shopping